RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Korzystniejszą dla Ciebie.

Dobry wieczór, mam pytanie które pewnie już padło ale może mogłabym odświeżyć wątek szczególnie po ostatniej, restrykcyjnej zmianie przepisów. Dostałam pismo z GITD: komplet zdjęć i oświadczenia 1,2,3. Sprawa dotyczy przekroczenia RL na skrzyżowaniu( bez przejścia dla pieszych)
Co zrobić w sytuacji gdy moje wątpliwości budzą zdjęcia z fotoradaru-czas wykonania poszczególnych zdjęć stoi w ewidentnej sprzeczności z lokalizacją pojazdu (brak kalibracji urządzeń rejestrujących???) Zdjęcia wykonano w piątek o 16.00 w godzinie szczytu zaś na zdjęciu z szerszej perspektywy-jest tylko mój pojazd, to skrzyżowanie to istny armagedon od rana do nocy! Kluczowe zdjęcie przodu pojazdu z całkowicie nieczytelnem obrazem kierującego! Czy takie urządzenia powinny być legalizowane i w jakich okresach? W wykazie fotoradarów nie znajduję takiej informacji.Producent tych urządzeń nie podaje żadnych info dotycz. ich kalibracji i legalizacji (Neurosoft) .Ewidentny pech któregoś z współwłaścicieli pojazdu ( nie mam pojęcia kto prowadził) ale wątpliwości co do dokumentacji GITD ogromne. Jeśli ktoś miałby ochotę napisać kilka pomocnych informacji-z góry dziękuję.

Witajcie,

otrzymałem pismo ITD o przejechaniu czerwonego światła (minimalne przekroczenie) nie widać na zdjęciu twarzy kierującego. Czy wybranie Oświadczenia nr 3 o nie wskazaniu kierującego i przyjęciu mandatu za brak tego wskazania (w piśmie wskazano konkretną kwotę 1000PLN - czyli dwukrotność mandatu za wykroczenie) załatwia ten temat, czy może rodzić dalsze skutki prawne i jakie? Czy ktoś z Was już przerabiał tę procedurę?

Swoją drogą stawianie w tym samym szeregu ilości punktów karnych (15) kierowcę, który na światłach przejeżdżał na żółtym i o kilkaset milisekund przejechał na czerwonym (tak wiem, że karygodne - ale niech pierwszy rzuci kamieniem ten, któremu nigdy się nie zdarzyło w godzinach szczytu w mieście) z kierowcami omijającymi rogatki i przekraczającymi prędkość o 70 km/h jest naprawdę brutalne, szczególnie w kontekście 2 lat "życia" punktów i braku jakiejkolwiek możliwości ich zmniejszenia...

kanarek86 napisał:
otrzymałem pismo ITD o przejechaniu czerwonego światła (minimalne przekroczenie) nie widać na zdjęciu twarzy kierującego. Czy wybranie Oświadczenia nr 3 o nie wskazaniu kierującego i przyjęciu mandatu za brak tego wskazania (w piśmie wskazano konkretną kwotę 1000PLN - czyli dwukrotność mandatu za wykroczenie) załatwia ten temat, czy może rodzić dalsze skutki prawne i jakie? Czy ktoś z Was już przerabiał tę procedurę?

Realnie tak, to „załatwi” tę sprawę. Przy braku możliwych dowodów sprawa o wykroczenie zostanie umorzona z powodu niewykrycia sprawcy, natomiast Ty zgodzisz się na przyjęcie mandatu za inne wykroczenie (niewskazanie osoby, której powierzyłeś pojazd).

kanarek86 napisał:
Swoją drogą stawianie w tym samym szeregu ilości punktów karnych (15) kierowcę, który na światłach przejeżdżał na żółtym i o kilkaset milisekund przejechał na czerwonym (tak wiem, że karygodne - ale niech pierwszy rzuci kamieniem ten, któremu nigdy się nie zdarzyło w godzinach szczytu w mieście) z kierowcami omijającymi rogatki i przekraczającymi prędkość o 70 km/h jest naprawdę brutalne, szczególnie w kontekście 2 lat "życia" punktów i braku jakiejkolwiek możliwości ich zmniejszenia...

Nie masz racji w tej kwestii. 15 punktów nie jest za przejechanie na czerwonym świetle, tylko za niestosowanie się do sygnałów świetlnych. Zarówno sygnał czerwony jak i żółty mają to samo znaczenie – zakaz wjazdu za sygnalizator – i za przejechanie na jednym, jak i na drugim świetle, możesz dostać 15 punktów.

Po pierwsze dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź. Oczywiście masz rację co do klasyfikacji tego czynu. Ja nawet nie dyskutuje z tym, że nie powinno się tak robić - chwila nie uwagi i trafiło się. Jedyne czym jestem zdziwiony to naprawdę spora ilość punktów. Tak czy siak odpowiednie wnioski już są wyciągnięte.

Jeszcze dopytam... Rozumiem, że skoro w piśmie wskazano 1000PLN (choć możliwość jest do 8000PLN) to jest to kwota ostateczna. Czy przyjęcie tego mandatu nie będzie implikować konieczności wskazywania komu wogóle użyczam auto itd? Rozumiem, że płacę, wyciągamy wnioski i koniec?

Rządzący sami po fakcie przerazili się tą wizją i przecież zamierzają przywrócić zarówno roczny okres punktów karnych, jak i możliwość ich odpłatnego zmniejszania.

To jest pewnego rodzaju wytrych prawny. Upraszczając, nasze prawo w zakresie wykroczeń rejestrowanych przy użyciu systemów automatycznego nadzoru jest ułomne. Z jednej strony są to systemy, które w obiektywny sposób są w stanie zarejestrować wykroczenia stosunkowo małym kosztem. Z drugiej strony, prawo karne (w tym wykroczeń) wymaga, aby bezsprzecznie ustalić sprawcę czynu, co w wielu przypadkach jest niemożliwe przy użyciu samego tylko systemu nadzoru, a wymaga również przeprowadzenia innych dowodów (np. przesłuchania). W dodatku sam kształt art. 96 § 3 kw w zw. z art. 78 ust. 4 prd budzi wątpliwości jako wykroczenie. Jest to więc pewnego rodzaju wytrych prawny, który stosowany jest przez ITD po to, aby uprościć (przede wszystkim sobie) czynności w sprawie o wykroczenie. Polega on na tym, że wysyła się właśnie tego rodzaju formularze (na które w ogóle nie trzeba odpowiadać na dołączonych drukach) z opcjami (1) przyznania się → mandat za zarejestrowane wykroczenie, (2) wskazania osoby, której powierzyło się pojazd → do tej osoby wysyłany jest formularz, (3) odmowy wskazania osoby → mandat za inne wykroczenie (niewskazanie), a zarejestrowane wykroczenie się umarza.

Jeżeli sam kierowałeś pojazdem i nikomu go nie powierzałeś to nawet nie mogłeś popełnić wykroczenia, za które ITD chce Cię ukarać mandatem 1000 zł (bo obowiązek masz tylko wtedy, jeżeli komukolwiek powierzałeś). Ale jednocześnie gdyby doszło do przesłuchania Cię i byś tak zeznał, dostarczyłbyś dowodu przeciwko sobie, bo nie zostaje inna opcja jak ta, że to Ty kierowałeś wtedy pojazdem i popełniłeś wykroczenie. To jest patologia prawna, ale działa, bo jest to wygodne – dla ITD, bo nie musi w każdym przypadku prowadzić czasochłonnych czynności wyjaśniających i może sobie zamknąć sprawę; dla wielu kierowców – bo zamiast łapać punkty karne, mogą przyjąć większy mandat i sprawa się zakończy. Bardzo niewielu kierowców idzie na wojnę z tą patologią, jeszcze mniej wygrywa, zwłaszcza że na jednej instancji się zazwyczaj nie kończy. W innych państwach potrafili to rozwiązać (np. w ten sposób, że karę administracyjną płaci zawsze właściciel pojazdu i potem sam może sobie ściągać jej wysokość od sprawcy), u nas obecny system będzie trwał jeszcze przez długie lata.

Realia wyglądają tak, że ITD proponuje mandat w formularzu i jak się zgodzisz to ta „transakcja” dochodzi do skutku w tej postaci jak w propozycji. Nikt nie będzie próbował na siłę ukarać Cię za oba wykroczenia, bo przy braku dowodów będzie ciężko udowodnić, że to na pewno Ty prowadziłeś, a skoro odmówiłeś wskazania, to nie mogą drugi raz Cię do tego wezwać i próbować karać za to ponownie...

Orientujecie się czy można dostać mandat za przejazd na późnym żółtym z monitoringu miejskiego?

Zależy jak bardzo to "późne żółte" jest. Zwykle po 0,6 s od zapalenia czerwonego systemy rejestrują. Formalnie nie ma jednak regulacji w tym zakresie, bo wjazd na pomarańczowym jest już wykroczeniem.

Nawet zwykła kamera monitoringu miejskiego to rejestruje? Czyli mogę spodziewać się mandatu?

Ostatnia edycja:

Myślałem, że masz na myśli skrzyżowanie, gdzie jest system nadzorujący automatycznie przejazd na czerwonym świetle. Przy "zwykłym" monitoringu musiałbyś mieć pecha, że akurat ktoś to widział i zgłosił lub, że dyżurny w Komendzie Policji to nadzoruje.

Cześć, przejechałem dzisiaj (chyba) na żółtym przez rejestrator, podjąłem próbę łagodnego hamowania ale byłem już za blisko sygnalizatora, w momencie kiedy mijałem sygnalizator gość który jechał z naprzeciwka skręcił w lewo, wymusił pierwszeństwo i zmusił mnie do hamowania na skrzyżowaniu (wjeżdżaliśmy w podobnym momencie na skrzyżowanie), nie wiem nawet czy przejechałem całym samochodem za sygnalizator kiedy paliło się żółte bo skupiłem się ,żeby w niego nie uderzyć. Czy jest to jakiś argument do obrony jeśli przyjdzie zdjęcie? Czy jest to tylko i wyłącznie moja wina? Nie daje mi to spokoju i cały czas analizuje wszystkie opcje.

Witam

Mam pytanie czy CANARD wysyłając list polecony z oświadczeniem do wskazania kierującego wysyła razem z wezwaniem zdjęcie prowadzącego pojazd (za prędkość)?

Powrót