RE: Fotoradary nowy temat - 2
Kolejna nowa sprawa i uprzejma prośba o pomoc...
W dniu 2017.11.21 zostałem sfotografowany fotoradarem Multaradar CD593-072. Prędkość pojazdu wynosiła 76 km/h, natomiast w obszarze zdarzenia była ograniczona do 50 km/h.
Otrzymałem już dwa pisma z GITD (w formie quiz-u). PIerwsze w grudniu 2017 , a drugie w marcu 2018.. oba, a szczególnie pierwsze niestety potwierdzone przy odbiorze podpisem Mamy. Na żadne nie zareagowaliśmy.
Auto ma dwóch właścicieli Mamę i mnie. W trakcie sfotografowania ja prowadziłem pojazd i jechała ze mną jedna praktycznie obca osoba (pasażerka blablacar). Otrzymane zdjęcie nie jest wystarczająco wyraźne, żeby na 100 % potwierdzić kto kierował pojazdem ,ale widać raczej mężczyznę.
Z tego co doczytałem w GITD sprawy takie przedawniają się po 6 mies, natomiast nie wiadomo czy sprawa nie została przekazana do sądu, na co jest rok czasu... czyli jeszcze prawie 6 miesięcy oczekiwania na przedawnienie. A jeśli została przekazna to 2 lata.
Proszę o wskazówki co najlepiej zrobić w powyższej sprawie...
1
nadal czekać czy może jak ktoś sugerował, lepiej żeby Mama odpisała do SM ( w moim przypadku GITD ) na zwykłej kartce "nie powierzałem" zamiast odpowiadać w formie uzupełniania otrzymanego quiz-u.. ? Na pewno nie będziemy uzupełniać strony 2, na której wymaga się podania zbyt wielu danych. przecież dotarli po nr rejstracyjnych do właściciela pojazdu zatem jego dane są urzędowi znane ! takich danych nie wymaga się, jeśli wskazuje się osobę, której powierzono pojazd, co jest bardziej zrozumiałe, ale w jakim celu szczególowe dane właść pojazdu ?
2
zacytuje:
"@To-Masz1980 z tego co wiem, to prawie zawsze kierują w wypadku odmowy wskazania, ale Ty nie odmówiłeś. Ty napisałeś, że nie pamiętasz. A za niepamięć ukarać nie można (por. SO Warszawa-Praga Sygn. akt VI Ka 289/16, SN z dnia 12 października 2011r. (w sprawie V KK 137/11, w ślad za I Kzp 8/10) - tamże wskazał, że do ukarania Ciebie należałoby udowodnić, że owszem, pamiętasz. Widocznie ITD nie czuje się na siłach to udowodnić"
kilka miesięcy minęło, można wskazać na brak pamięci ? tylko wtedy zapewne zastosowanie będzie miał przytaczany na forum art. 96 § 3 Kodeksu Wykroczeń ? z drugiej strony wskazując kierowcę, Mama pozywała by osobę bliską, czego można chyba uniknąć ? Ponadto za niewskazanie kierowcy przysługuje dużo wyższy mandat 500 pln
3
na ile weryfikowana jest fotografia ? wolałbym żeby punkty zostały przyznane Mamie, bo rzadziej jeździ. W ostateczności jednak przeboleje 4 pkt. i 200 pln. tym samym nieco wydłuży się bieg w sprawie, bo GITD będzie musiała przesłać do mnie pismo ? Czyli może jak Mama odpowie:
"Nie prowadziłam tego pojazdu, ani go nie powierzyłam, współwłaścicielem jest Syn"
pytanie trafi do mnie, a ja odpowiem to samo. I tyle ?
5
ma sens składanie wniosku o umorzenie sprawy na tym początkowym etapie ?
6
rozumiem, że jeśli sprawa trafi do sądu to będzie to lokalizacja właściwa do miejsca przekroczenia prędkości i niezbędna będzie kłopotliwa wycieczka ?
7
czy jeśli sprawa już została przekazana do sądu i papiery są w drodze do nas, ma sens wysyłanie jakichkolwiek pism do GITD ?
8
czy można jakoś sprawdzić czy sprawa jest już w sądzie np dzwonią cdo GITD ?
Byłbym bardzo zobowiazany za każdą pomoc i sugestie.