RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Z chwilą doręczenia. ITD zdaje się tak wysyła. Z tym, że obwiniony na wcześniej wypełnionym druku powinien wyrazić zgodę przyjęcia mandatu.

VelS napisał:
Jaki paragraf wpisany został w mandacie?

na mandacie wpisali:
niewskazanie kierującego pojazdem na żądanie uprawnionego organu tj o czyn z art 96$ 3 kw w zw z art 78 ust 4 i 5 ustawy prd

Ripper napisał:
Z chwilą doręczenia
Jaki kredytowy, czy zaoczny?
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Podaj przepis ;-)
Bo ja mam podejrzenie, graniczące z pewnością, że się mylisz.

Wydawało mi się, że w pouczeniach jest napisane, że w chwili złożenia podpisu na mandacie.
No to robi się ciekawie:
Art. 98. § 3. KPoW.
Przepis prawny:
§ 3. Mandatem karnym, o którym mowa w § 1 pkt 2, może być nałożona grzywna jedynie wobec osoby innej niż wymieniona w § 2. Mandat powinien zawierać pouczenie o obowiązku uiszczenia grzywny w terminie 7 dni od daty przyjęcia mandatu oraz o skutkach nieuiszczenia grzywny w terminie. Staje się on prawomocny z chwilą pokwitowania jego odbioru przez ukaranego.

Ale w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 lutego 2002 r. w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.
Przepis prawny:
§ 4. 1. Funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny kredytowany: (...)
2) na odcinku "C" formularza: (...)
d) wpisuje swój numer służbowy, datę nałożenia mandatu oraz składa swój podpis. (...)

2. Sprawca wykroczenia potwierdza przyjęcie mandatu karnego kredytowanego, składając czytelny podpis na odcinku "C" formularza.

Wszystko jest jasne jeśli mandat kredytowy jest podpisywany przez sprawcę w dniu/chwili wystawienia mandatu. Problem jest, jeśli taki mandat jest wysyłany pocztą, bowiem nie ma na nim właściwej daty uprawomocnienia - jest data wystawienia, i nie ma na mim podpisu sprawcy !!!(chyba, że podpisze z dobrej woli po doręczeniu) Robi się jeszcze ciekawiej jak taki mandat odbierze ktoś inny - na przykład domownik. Wtedy sprawca nie pokwituje jego odbioru. Wychodzi wtedy iż taki mandat nie jest prawomocny.
Zdaję się ze jedynie mandat zaoczny można wysłać pocztą, wtedy uprawomocni się w momencie opłacenia.

Poprawcie mnie jeśli się mylę

Właśnie doczytałem:

Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 lutego 2002 r. w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.§ 7.6
Przepis prawny:
6.W przypadku stwierdzenia wykroczenia za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, rejestrującego obraz, funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny zaoczny, może wysłać mu przesyłką poleconą odcinki "A", "B" i "C" formularza, wraz z zarejestrowanym obrazem, po usunięciu z niego wizerunków innych osób niż sprawca zarejestrowanego wykroczenia.

Czyli wysyłanie innego mandatu niż zaoczny nie ma umocowania w prawie!
Wysyłając mandat kredytowy funkcjonariusz nie ma podpisanych załączników D i E, wiec mandat nie jest prawomocny, nieprawdaż?

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020200201

Ostatni raz zwracam uwagę o używanie opcji [FONT=&quot]
edit.gif
[/FONT]

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mam pytanie czym lepiej się bronić przed strażą gminną, większość osób tutaj podaje zamknięty krąg osób użytkowników pojazdu - co w sumie mógłbym zrobić ale wszystkie osoby z rodziny są, więc chciałem się bronić realizując prawa świadka z art. 183 par. 1 kodeksu postępowania karnego w związku z art. 41 par. 1 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Jednak straż gminna jest zdania, że nie mogę bo dotyczy to tylko przestępstw.

Co lepiej brnąć w te prawa świadka czy podać im listę osób które mogły w tym czasie użytkować samochód ?

rafostry napisał:
Czyli wysyłanie innego mandatu niż zaoczny nie ma umocowania w prawie!
Wysyłając mandat kredytowy funkcjonariusz nie ma podpisanych załączników D i E, wiec mandat nie jest prawomocny, nieprawdaż?
Jak zwykle piszesz to co Tobie wygodne, przeczytaj: Dz.U.2011.187.1116
ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 7 września 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego
3)po § 4 dodaje się § 4a w brzmieniu:
"§ 4a.Jeżeli sprawca wykroczenia został pouczony, zgodnie z § 6, i pisemnie wyraził zgodę na przyjęcie mandatu karnego kredytowanego w określonej wysokości, odcinki "A", "B" i "C" formularza mogą zostać mu doręczone przesyłką poleconą za zwrotnym poświadczeniem odbioru. W takim przypadku potwierdzeniem przyjęcia mandatu jest załączona do odcinka "D" pisemna zgoda sprawcy wykroczenia na jego przyjęcie wraz ze zwrotnym poświadczeniem doręczenia przesyłki zawierającej mandat. Za datę przyjęcia mandatu przyjmuje się dzień jego doręczenia.";
seeba89 napisał:
Mam pytanie czym lepiej się bronić przed strażą gminną, większość osób tutaj podaje zamknięty krąg osób użytkowników pojazdu
Przeczytaj ze zrozumieniem:
Postanowienie Sądu Okręgowego w Białymstoku z dnia 26 września 2012 r. sygn. VIII Kz 444/12cyt. ........ Zachowanie sprawcze wykroczenia art. 96 § 3 k.w. może być popełnione poprzez działanie bądź zaniechanie. Przykładowo może ono polegać na odmowie wskazania osoby, której został powierzony pojazd, wskazaniu osoby bądź kręgu osób w sposób uniemożliwiający ustalenie konkretnego użytkownika pojazdu w oznaczonym czasie, udzielenie odpowiedzi wymijającej bądź zasłonięcie się niepamięcią. Zaniechanie udzielenia odpowiedzi w ocenie Sądu Odwoławczego również wyczerpuje znamię nieudzielenia odpowiedzi (podobnie - Ryszard A. Stefański: Wykroczenia drogowe, Lex 2011).
seeba89 napisał:
więc chciałem się bronić realizując prawa świadka z art. 183 par. 1 kodeksu postępowania karnego w związku z art. 41 par. 1 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.
Tu znajdziesz odpowiedz:
Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Karna
z dnia 30 listopada 2004 r.
I KZP 26/2004
Odpowiednie stosowanie - z mocy art. 41 § 1 kpw - w postępowaniu w sprawach o wykroczenia przepisu art. 183 § 1 kpk, w jego brzmieniu ustalonym przez ustawę z dnia 10 stycznia 2003 r. o zmianie ustawy - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. 2003 r. Nr 17 poz. 155), nie oznacza, aby osoba przesłuchiwana w charakterze świadka (składająca oświadczenie dowodowe w tym charakterze) w sprawie o wykroczenie mogła uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli jej udzielenie mogłoby narazić osobę dla niej najbliższą na odpowiedzialność za wykroczenie.

No dobra w takim wypadku wychodzi na to, że i tak będę musiał zapłacić mandat za kogoś ?
No bo jeśli na zdjęciu nie widać kto prowadzi bo jest od tyłu, to mogę albo strzelać wskazując jedną osobę albo podać kilka ...?

a ja Was chciałem zapytać o jakieś orzeczenie TK które ponoć niedawno zapadło i mówi o tym że wysyłanie tych quizzów przez ITD/straż jest niezgodne z prawem. Słyszeliście coś o tym?

Odnosząc się zatem do zarzutu niezgodności art. 96 § 3 k.w. z zasadą zaufania obywatela do państwa i stanowionego przez nie prawa (art. 2 konstytucji), Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe. Jeżeli organ nie ma wątpliwości, kto jest sprawcą wykroczenia drogowego, co jest warunkiem koniecznym ukarania go mandatem karnym w postępowaniu mandatowym, nie może jednocześnie podejmować czynności zmierzających w kierunku ujawnienia innego sprawcy tego wykroczenia. Z drugiej strony, jeżeli organ ma wątpliwości co do tego, czy sprawcą wykroczenia jest właściciel lub posiadacz pojazdu, to – nie może go ukarać mandatem karnym.

Jak to rozumieć?

Uzasadnienie ze strony TK: http://trybunal.gov.pl/rozprawy/kom...6756-wskazanie-sprawcy-wykroczenia-drogowego/

Ostatnia edycja:

jas55 napisał:
Jak zwykle piszesz to co Tobie wygodne, przeczytaj: Dz.U.2011.187.1116

Nie wiem "czy jak zwykle"...
W swoim poście wrzuciłem link do Internetowego System Aktów Prawnych i do rozporządzenia do którego dotarłem. A tam jest status obowiązujący. W przypadku ustaw, jeśli były zmiany mają tekst dodatkowo tekst "ujednolicony". W tym przypadku albo ktoś w tym spisie zaspał, albo rozporządzeń nie uaktualniają.
W każdym bądź razie dzięki za sprostowanie.
Czyli mandat kredytowy tez można wysłać pocztą, zgodnie z zacytowanymi przez Ciebie zmianami.
Pytanie tylko, co w sytuacji jak taki list z mandatem odbierze nie adresat mandatu, a osoba z nim zamieszkująca. Czy w takim wypadku mandat jest prawomocny, i od jakiej daty się liczy - bo w papierach nadal nie ma pokwitowania sprawcy.

Witam. Dostałem wezwanie od straży miejskiej na stawienie się w ich siedzibie w charakterze "Osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia" w spo tym jak wcześniej wysłałem wniosek o umorzenie postępowania. W wezwaniu jak i w treści pouczenia nie ma nic o konsekwencjach nie stawienia się. Normalnie bym się na to wezwanie nie stawił ale...

Przeczytałem na stronie yanosika że z dniem 1 lipca 2015r ma wejść nowelizacja kodeksu i zostanie dodany nowy artykuł 54 § 6a i pisze tam też że po 1 lipca jeżeli się nie stawie na wezwanie to grożą mi jakieś konsekwencje. A wezwanie mam na 2 lipca. Jako że w prawie jestem bardzo słabo zorientowany proszę o poradę co mam zrobić. Czy pójść i powiedzieć że nie wiem kto prowadził (bo tak jest faktycznie tym bardziej że miną prawie miesiąc ale dostane mandat i tak jako właściciel) czy nie stawiać się wcale?

54 § 6a:

Osoba przesłuchana w trybie określonym w § 6 ma obowiązek informowania organu prowadzącego czynności wyjaśniające o każdej zmianie miejsca swego zamieszkania lub pobytu trwającego dłużej niż 7 dni oraz stawienia się na wezwanie tego organu pod rygorem zatrzymania i przymusowego doprowadzenia, o czym należy ją pouczyć przy przesłuchaniu, odnotowując to w protokole tej czynności

Witam,

Dostałem od SM pismo. Albo wskażę komu powierzyłem pojazd albo nie wskażę i zostanę ukarany grzywną za niewskazanie.

Ale jeżeli zostanę ukarany grzywną za niewskazanie to oznacza że cała sprawa będzie zamknięta czy dalej będą mimo to dochodzili kto popełnił wykroczenie? i co z punktami karnymi? (chodzi o przejazd na czerwonym chcą 500zł) za niewskazanie też 500zł

Nie dostałem zdjęcia

I przekroczyłem już 7 dni na odpowiedź. To 7 dni to jakiś prawny wymóg?

Ostatnia edycja:

Witam, czy za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym o ponad 50 kmph i zrobieniu w wyniku w/w zdjęcia przez fotoradar grozi zabraniem prawa jazdy na 3 miesiące?
Kiedy wchodzą te zmiany, gdzie podniosą kwoty mandatów m.in. za prędkość?

Hipotetyczna sytuacja: ograniczenie 40 kmph, jazda trochę ponad 90 kmph (wskazówka prędkościomierza tyle wskazuje) a GPS pokazuje np. 87 kmph. Pytanie - jaką prędkość uchwyci fotoradar?

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam

Siema,
Nawiązując do mojego ostatniego postu z dnia 11 maja 2015r. wysłałem SM pismo z prośbą o umorzenie postępowania. Minął już miesiąc od nadania pisma i zero odpowiedzi. Wiem, że jest termin 180 dni od momentu wykroczenia żeby odpowiedzieć na ich wezwanie tj. wskazać prowadzącego (quiz) i co mam zrobić w tym przypadku? Zadzwonić, zapytać czy jednak umorzyli, wysłać polecony czy po prostu to olać? :)

Witam
30-06-2015 dostałem list z ITD z informacją, że popełniłem wykroczenie tj. przekroczyłem prędkość w terenie zabudowanym.
Moje pytanie od zdjęcia/wykroczenia minęło 8 miesięcy -
1. czy ITD ma tak długi czas na poszukiwanie sprawcy wykroczenia ?
2. nie dostałem zdjęcia a jedynie mam wskazać kto kierował autem - tak można ?
3. według jakich przepisów jak się przyznam będę karany, tych z 2014 ? czy aktualnych z 2015 ?
4. czy muszę wskazać sprawcę wykroczenia ?

czy ktoś wie co sie stanie jeżeli radar straży gminnej zrobił zdjęcie a moim samochodem jechał znajomy z Niemiec z którym znam sie tylko z wczasów i nie znam jego dokładnego adresu. czy w ogóle straże gminne bawią się w szukanie sprawców za granicą.

Witam
Może ktoś się orientuje, otóż w kwietniu 2014 roku fotoradar zarejestrował moje auta przekroczenie prędkości raptem o 10-20km (nie pamiętam dokładnie) po jakiś 2 miesiącach przyszło do mnie zawiadomienie alternatywne które odesłałem i wskazałem zgodnie z prawdą siebie jako sprawcę. Od tamtego czasu nic do mnie jednak nie przyszło (może uznali,że mała szkodliwość) Tak czy inaczej czy jeśli od całego zdarzenia upłynęło już ponad rok to czy mogą mi przesłać jakiś mandat ?
Dzięki za pomoc

Witam.Mam pytanko otóż dostałam mandat z radaru za przekroczenie prędkości o 23 km i nie przyjęłam go ponieważ zdjęcie zostało zrobione o 6.55 a Straż Gminna miała pozwolenie na ustawienie radaru od 7-9,teraz mam sprawę w sądzie.Jak myślicie czy mam szansę wygrać?I jak się bronić?Przyznać się do wykroczenia ale powiedzieć że mandat był wystawiony bezprawnie czy nie przyznawać się?Byłam u komendanta porozmawiać o tym ale nic nie wskórałam,jak mu powiedziałam że źle była ustawiona godzina to może radar był też źle ustawiony to zakończył rozmowę i powiedział że jak mi nie pasuje to spotkamy się w sądzie.Od kogo mogłabym się dowiedzieć czy taki mandat był wystawiony zgodnie z prawem?Z góry dziękuję za pomoc

chyba przerwa wakacyjna, bo ciężko uzyskać pomoc na pytanie ;/

Powrót