RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Dzięki bardzo zibi, sorry, faktycznie chaotycznie się wypowiedziałem. To jeszcze dopytam:

zibi_69 napisał:
Od takim wyroku musisz być skutecznie powiadomiony i masz prawo do wniesienia sprzeciwu.

Czyli generalnie tutaj im się machina sypie, ponieważ ja nie mieszkam w miejscu zameldowania, a poza tym nie mam obowiązku odbierania listów prawda? Nie odbieranie listów = nie ma sprawy, ponieważ skutecznie mnie nie powiadomili. Dobrze rozumuję?

Dobrze rozumujesz.

Dzień dobry.

Kilka dni temu jadąc drogą o dopuszczalnej prędkości 70km/h radar cyknął mi zdjęcie - miałem około 30km/h więcej. Maksymalnie 105, nie więcej. Czy może mi grozić za to utrata prawa jazdy? Z tego co wiem, to odbierają prawo jazdy po dwukrotnym przekroczeniu dozwolonej prędkości, wolę jednak się upewnić. Czy któryś z Państwa mógłby mi pomóc?
I drugie pytanie - czy mógłbym podjechać pod najblizszą komendę Policji i po prostu zapytać jak tow ygląda?

Serdecznie pozdrawiam!

broda112 napisał:
Dzień dobry.

Kilka dni temu jadąc drogą o dopuszczalnej prędkości 70km/h radar cyknął mi zdjęcie - miałem około 30km/h więcej. Maksymalnie 105, nie więcej. Czy może mi grozić za to utrata prawa jazdy? Z tego co wiem, to odbierają prawo jazdy po dwukrotnym przekroczeniu dozwolonej prędkości, wolę jednak się upewnić. Czy któryś z Państwa mógłby mi pomóc?
I drugie pytanie - czy mógłbym podjechać pod najblizszą komendę Policji i po prostu zapytać jak tow ygląda?

Serdecznie pozdrawiam!

"...Kierowcy, którzy przekroczą dozwoloną prędkość o więcej niż 50 km/h w obszarze zabudowanym stracą prawo jazdy na trzy miesiące..."

DDDarOOO napisał:
Nie odbieranie listów = nie ma sprawy, ponieważ skutecznie mnie nie powiadomili.
Dwie próby doręczenia wyroku (awizo) = wyrok doręczony.

Rippser, tu nie piszemy o doręczeniu wyroku. Zanim zapadnie wyrok to SM czy sąd musi nawiązać jakiś kontakt z obwinionym.

czartoryski
Nieznajomość prawa szkodzi. A że ty z takim stażem nie znasz podstawowych przepisów i doradzasz innym to szok. Przytoczę brzmienie przepisów które wchodzą od 01.07.2015r. Zapoznaj się z nimi. Wyrok SN który przytaczasz od 01.07.2015r stanie się bezużyteczny.
Art. 38. KPOW (Nowe brzmienie § 1 w art. 38 i § 1 w art. 39 wchodzi w życie z dn. 1.07.2015 r. (Dz. U. z 2013 r. poz. 1247).
<§ 1. Do czynności procesowych prowadzonych w postępowaniu w sprawach o wykroczenia stosuje się odpowiednio także przepisy art. 95, art. 100 § 1 i 8, art. 105, art. 107, art. 108, art. 116–134, art. 136–142, art. 156 § 1–4, art. 157, art. 158, art. 160–166 Kodeksu postępowania karnego, a gdy sąd orzeka jednoosobowo, również przepisy art. 109–115 Kodeksu postępowania karnego.>

Art. 133. KPK Nowe brzmienie § 2 w art. 133 wejdzie w życie z dn. 1.07.2015 r. (Dz. U. z 2013 r. poz. 1247).
<§ 2. O pozostawieniu pisma w myśl § 1 doręczający umieszcza zawiadomienie w skrzynce do doręczania korespondencji bądź na drzwiach mieszkania adresata lub w innym widocznym miejscu ze wskazaniem, gdzie i kiedy pismo pozostawiono oraz że należy je odebrać w ciągu 7 dni; w razie bezskutecznego upływu tego terminu, należy czynność zawiadomienia powtórzyć jeden raz. W razie dokonania tych czynności pismo uznaje się za doręczone.>

jas55, ty pewnie masz dłuższy czas na tym forum a cały czas piszesz te swoje głupoty. To ,że ty ustalisz "po tablicach" że mieszkam w miejscowości X nie oznacza że tam przebywam i że uda ci się doręczyć mi korespondencję. Niektórzy np przebywają za granicą i jak mi doręczysz jakiekolwiek pismo ?

czatoryski
Pismo wysłane po 01.07.2015r i dwukrotnie awizowane będzie pismem doręczonym. Czytaj ze zrozumieniem przytoczone przepisy. A dokładnie przepisy o doręczeniach zawarte w KPOW i KPK tam jest wszystko również odpowiedzi na twoje pytania.

DDDarOOO napisał:
Czyli generalnie tutaj im się machina sypie, ponieważ ja nie mieszkam w miejscu zameldowania, a poza tym nie mam obowiązku odbierania listów prawda? Nie odbieranie listów = nie ma sprawy, ponieważ skutecznie mnie nie powiadomili. Dobrze rozumuję?
Gdy wyślą pismo po 01.07.2015r. nieodebrane pismo dwukrotnie awizowane uznaje się z prawidłowo doręczone.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jas55, a gdzie ja przytaczam wyrok SN ? ;)
Powiedz mi , jak można uznać za doręczone pismo komuś kto załózmy jest zameldowany w miejscowości x a załóżmy mieszka od kilku lat w miejscowości Y ? Ja nie widze w przepisach, które prrzytaczasz, że od lipca urzędu nie obchodzi gdzie mieszkam i dwa awiza to pismo doreczone mimo tego, że nikt wczesniej mi nic nie doręczył ani w przesłuchaniu nie ustalił gdzie faktycznie przebywam.

czartoryski napisał:
... jest zameldowany w miejscowości x a załóżmy mieszka od kilku lat w miejscowości Y ? ...
Póki co nie dopełnił obowiązku meldunkowego. Proponuję lekturę na temat fikcji doręczenia.

To załóżmy, że pracuje za granicą i sporadycznie przyjeżdża do kraju i nikt z jego rodziny nie chce odebrać poleconego adresowanego na niego ...;)

Podwójne awizowanie związane z doręczeniem pisma nie ma póki co zastosowania w przypadkach, kiedy to np fotoradar strzeli nam fotkę, straż ustali po tablicach adres właściciela pojazdu a potem np listonosz ustali, że właściciel nie mieszka pod tym adresem i nikt nie chce odebrac korespondencji dla niego .

czartoryski napisał:
Podwójne awizowanie związane z doręczeniem pisma nie ma póki co zastosowania ... .
Póki co to wskaż podstawę prawną tego twierdzenia!

Art 54 kpow.

czartoryski napisał:
Zanim zapadnie wyrok to SM czy sąd musi nawiązać jakiś kontakt z obwinionym.
Dlaczego?
Przecież od dawna w tym temacie przewija się słuszne stwierdzenie, że właściciel/posiadacz nie ma obowiązku prowadzić korespondencji z organem.
Najpierw więc nie odbierze listu z żądaniem wskazania. List zostanie uznany za doręczony. Nie będzie odpowiedzi, zatem SM skieruje wniosek o ukaranie za niewskazanie. Przyjdzie wyrok nakazowy. Zostanie uznany za doręczony. Uprawomocni się. I niech sobie później @DDDarOOO walczy o przywrócenie terminu. Życzę mu powodzenia w tej długiej i bezowocnej walce.

Jaki wpływ na doręczanie może mieć ma fakt że właściciel przed dniem zrobienia fotki zgłosił czasowy wyjazd za granicę "z adresu" pod którym jest zameldowany.

Czy korespondencja SM lub ITD podlega zasadom doręczeń "dwa awiza" czy też ma ona tylko zastosowanie do poważnych instytucji typu sąd, prokuratura, policja.

VelS napisał:
Jaki wpływ na doręczanie może mieć ma fakt że właściciel przed dniem zrobienia fotki zgłosił czasowy wyjazd za granicę "z adresu" pod którym jest zameldowany.
Może mieć zasadniczy dla możliwości przywrócenia terminu.
Doręczenie musi być prawidłowe. Jeżeli obywatel poinformował instytucję o zmianie adresu do korespondencji, a ta wysłała ją na adres nieaktualny, to jest to podstawa do uznania doręczenia za nieprawidłowe.

VelS napisał:
Czy korespondencja SM lub ITD podlega zasadom doręczeń "dwa awiza" czy też ma ona tylko zastosowanie do poważnych instytucji typu sąd, prokuratura, policja.
To nie jest kwestia pochodzenia korespondencji, tylko tego, czy jest ona elementem procedury karnej (lub cywilnej, lub podatkowej, lub administracyjnej).

Jak potraktować to konkretne, doręczone i przeczytane wezwanie straży miejskiej (zwane "quizem")?
Czy mam wskazać osobę, komu powierzyłem pojazd, telefonicznie , mailowo, kupić znaczek na poczcie i wysłać list?

Jak przychodzi wezwanie sądu, to w treści jest konkretna informacja: mam się zjawić... data, godzina, miejsce.

Powrót