RE: fotoradary nowy temat - 2
Witam,
Dostałem pozdrowienia od SM. Zdjęcie z tyłu. Samochód ma współwłaściciela, ale do niego nic nie przyszło. W czasie kiedy zostało zrobione zdjęcie byłem w pracy na co mam świadków. Fotoradar znajduje się 300 km dalej więc nie ma możliwości żebym był w samochodzie.
Odpisałem, że w danym dniu nie jeździłem samochodem, a pojazd znajduje się w użytkowaniu 3 osób, które wymieniłem z imienia, nazwiska i miasta zamieszkania. Nie znam dokładnych adresów tych osób, bo to są znajomi współwłaściciela i on im użycza samochodu. Jedną z tych osób jest współwłaściciel (jest on z rodziny, ale od niedawna nasze stosunki się bardzo ochłodziły i nie utrzymujemy kontaktu, a żeby jeszcze utrudnić to zmienił adres i nie znam nowego). Przecież nie mogę powierzyć samochodu jego właścicielowi!! SM domagała się ode mnie podania szczegółowych danych adresowych. Kiedy ponownie odpowiedziałem na to pismo podając te same dane skierowali wniosek do sądu, który wydał wyrok nakazowy z art. 96 par. 3 kw w zw. z art. 78 ust. 4 i 5. Odwołałem się i czekam na rozprawę, ale mam pytanie. Jakie dane muszę znać i podać? Według mnie wywiązałem się z obowiązku wskazania gdyż podałem te dane które znałem, a sam artykuł nie precyzuje zakresu informacji jakie trzeba podać. Przecież nie będę jeździł i śledził tych osób. SM ma chyba możliwości dokonywania sprawdzeń i ustaleń w różnych systemach? A co jeśli pomyliłbym się w adresie, którego nie jestem pewien? Pewnie znaleźli by paragraf na wprowadzenie w błąd itp...
Pozdrawiam :help: