RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

WL612 napisał:
Niestety SN błędnie zinterpretował słowo "odpowiednio"
Zinterpretował prawidłowo i w jedyny sensowny sposób. Inna interpretacja, co już tłumaczyłem, chyba nawet Tobie, byłaby absurdalna i godziłaby w podstawową zasadę równości wobec prawa, gdyż świadek zeznający w sprawie przestępstwa, więc w sprawie z zasady poważniejszej, miałby mniejsze prawa niż świadek zeznający w sprawie wykroczenia.

A spojrzałeś chociaż na przepisy, które podałem w ostatnim poście i zastanowiłeś się nad tym co napisałem?

Odnośnie uprawnień tych samych (bądź podobnych) podmiotów procesowych, w różnych procedurach ich uprawnienia mogą się różnicować. W kpk na wniesienie apelacji strony mają 14 dni, w wykroczeniach 7 dni.

Uprawnienia świadka odnośnie zakresu odmowy odpowiedzi na pytanie zostały inaczej ukształtowane w różnych procedurach (art. 183 kpk, 261 § 2 kpc, art. 83 § 2 kpa) i nie ma to nic wspólnego z równością wobec prawa. Przy kpw kluczowe jest znaczenie słów "stosuje się odpowiednio".

Powyższa interpretacja jest też zgubna dla świadka przy czynach przepołowionych, gdy zeznając nie wie czy osoba bliska popełniła wykroczenie albo przestępstwo np. prowadzenie pojazdu po spożyciu alkoholu, w sprawach karnoskarbowych pełno jest czynów przepołowionych, gdyż liczy się na jaką kwotę nastąpiło uszczuplenie.

Nie jest to wątek by rozwijać ten problem, aczklowiek rozwiązanie przyjęte przez SN z pewnością ma istotne mankamenty, które nie zostały w uchwale dostrzeżone i omówione.

Ostatnia edycja:

WL612 napisał:
A spojrzałeś chociaż na przepisy, które podałem w ostatnim poście.
Tak.

WL612 napisał:
Powyższa interpretacja jest też zgubna dla świadka przy czynach przepołowionych, gdy zeznając nie wie czy osoba bliska popełniła wykroczenie albo przestępstwo np. prowadzenie pojazdu po spożyciu alkoholu, w sprawach karnoskarbowych pełno jest czynów przepołowionych, gdyż liczy się na jaką kwotę nastąpiło uszczuplenie.
Powyższa wypowiedź świadczy o tym, że nie za bardzo orientujesz się na czym polega uprawnienie świadka wynikające z Art. 183. § 1. KPK.

WL612 napisał:
Przy kpw kluczowe jest znaczenie słów "stosuje się odpowiednio".
I na szczęście SN tą sprawę wyjaśnił.
Jeżeli chcesz, by świadek w sprawie o wykroczenie mógł odmówić odpowiedzi na pytanie w obawie przed odpowiedzialnością za wykroczenie, to musisz takie samo uprawnienie dać świadkowi w sprawie o przestępstwo. Jest to tak oczywiste, że dziwi mnie, że w ogóle można na ten temat dywagować. Do tego jednak konieczna jest nowelizacja KPK.

Jest to krótkowzroczne spojrzenie na problem. Jak już wspomniałem SN nie odniósł się do powstałych na tle takiego rozwiązania mankamentów. I tak np. czy osoba bliska zeznająca jako świadek w postępowaniu o wykroczenie może uchylić się od odpowiedzi na pytanie kto prowadził w danym czasie pojazd, którego jest właścicielem, gdy osoba kierująca jest dla niej osobą bliską, a w trakcie prowadzenia pojazdu, przekroczyła prędkość np. o 40 km/h, wie o tym, że przed tym jak wsiadła za kółko spożyła jedno piwo i w tym czasie obowiązywał ją sądowy zakaz prowadzenia pojazdów orzeczony prawomocnym wyrokiem sądu? Opisane zachowanie wypełnia znamiona zarówno wykroczenia (wykroczeń) jak i przestępstwa (przestępstw). Może odmówić czy nie może?
Ripper napisał:
Jest to tak oczywiste, że dziwi mnie, że w ogóle można na ten temat dywagować.
Gdyby to było tak oczywiste, jak twierdzisz, SN nie wydałby uchwały, gdyż wniosek o jej wydanie nie byłby zasadny. W sprawach oczywistych nie ma podstaw do wydania uchwały przez SN. Poza tym jakim cudem znajduję orzeczenia sądów okręgowych, które są sprzeczne z rozwiązaniem przyjętym przez SN?

A ja jeszcze mam jedną kwestię. Jak to jest z tym znakiem D-51? Czy on dotyczy wyłącznie stawiania fotoradarów? Pytam nie bez powodu. Prawie codziennie jadąc do pracy widzę stojący patrol policji z laserowym miernikiem prędkości w tym samym miejscu. Miejsce to nie jest w żaden sposób oznakowane znakiem D-51. Jestem o tym przekonany bo nie jednokrotnie jadąc przyglądałem się czy tego znaku przypadkiem gdzieś nie ma. Czy mandaty wręczane kierowcom przez taki patrol są zgodne z prawem?

Otrzymałem zdjęcie zrobione przez przenośny fotoradar od tyłu:

jre51v.jpg

Na zdjęciu w prawym rogu jest drugi samochód. Jadący w tym samym kierunku. Pytanie czy są szanse na anulowanie mandatu ze względu na to, że są dwa samochody na zdjęciu?

Ostatnia edycja:

@rafostry, jestem świeżo po rozprawie.. nic mi to nie dało że przyniosłem do Sądu cały wydrukowany Dziennik Ustaw z 19 grudnia 2014 z rozporządzeniem ministra adm i cyfryzacji w którym to nie przydzielił dla fotoradarów częstotliwosci od 33,4-34,2 GHz, nic nie interesowało to sędziego że działał trójnóg nie zgodnie z prawem, nie interesowała go także instrukcja obsługi którą wkleiłes tu na forum z której wynika że pomiar został dokonany nieprawidłowo bo napewno nie maja danych o których wspomina ta instrukcja, kąt pochylenia auta itp. w dodatku jakis dziwny znak mam odbity na masce auta ewidentnie pomiar czymś zakłucony. Nic go jednak to nie obchodziło bo karany będę za nie wskazanie kto kierował autem, jak jechało nas dwóch i niewiem kto wtedy kierował choć jak sam przyznał i dla niego ten przepis jest dziwny że zmusza się nas żeby wskazywać na siebie czy rodzinę. Wniosłem o to żeby anulować mi tę karę lub ewentualnie zamienić na prace społeczne ponieważ w chwili obecnej nie stać mnie abym ją zapłacił. Czy w takim przypadku nie lepiej byłoby machnąć ręką i wysłać teraz pismo do sądu w którym przyznaję się że to ja kierowałem i dopiero wtedy zacznie się inne postępowanie i dochodzić swoich praw na podstawie tego w/w Dziennika Ustaw Poz.1843 oraz instrukcji multanova 6F czy zostawić to juz tak jak jest i czekac na decyzję Sądu?
MULTANFOVA ONE PAGE

Bo ty byłeś oskarżony o "niewskazanie...." wiec sędzia nie wnikał w sprawę przekroczenia prędkości.

Może zainteresuje Cie ta sprawa, Trybunał Konstytucyjny: Komunikaty przed w razie stwierdzenia, iż jest to niekonstytucyjne, zdaje się, że możesz wznowić swoją sprawę i masz 100% wygraną ;-)

Stratosfear napisał:
Na zdjęciu w prawym rogu jest drugi samochód. Jadący w tym samym kierunku. Pytanie czy są szanse na anulowanie mandatu ze względu na to, że są dwa samochody na zdjęciu?
Widać, że wyprzedzasz to auto, zatem ono jechało wolniej. Zakładając, że radar zmierzył prędkość tego drugiego, to ty musiałeś mieć więcej. Ale to taka dygresja.
Jeżeli masz chęć i czas to spróbuj się iść w spór z "autorem" fotki, ale licz się z tym że sprawa trafi do sądu.

rafostry napisał:
Bo ty byłeś oskarżony o "niewskazanie...." wiec sędzia nie wnikał w sprawę przekroczenia prędkości.

racja, całe życie się człowiek uczy i głupi umiera jak to sie mówi, czy w takim przypadku jest sens się przyznawać do prowadzenia auta po ponad pół roku trwającej sprawy? wtedy można by walczyć tymi częstotliwościami a tak tylko na TK mi zostaje czekać tylko niewiadomo jak długo się bedą zbierać a potrafią bardzo długo, niewiem dlaczego odwołali termin tej rozprawy w lipcu. Jezeli TK orzeknie że był ten przepis niekonstytucjonalny jak tą sprawe wznowić i wygrać? gdzie i jakim pismem uderzyć?

Ostatnia edycja:

odpowiedz od MON

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana zapytanie, dotyczące uzgodnienia użytkowania częstotliwości 34,3 GHz przez Straż Miejską w Karpaczu informuję, że Wojskowe Biuro Zarządzania Częstotliwościami (WBZC), jako instytucja odpowiedzialna za zarządzanie widmem częstotliwości radiowych w resorcie obrony narodowej nie jest uprawnione do dokonywania uzgodnień oraz przydziałów częstotliwości dla podmiotów cywilnych, a w tym jednostek administracji samorządowej.
Jednocześnie informuję, że zgodnie z art. 143 ust. 2 Ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U Nr 17, poz. 1800 z późn. zm.) organem upoważnionym do dokonywania uzgodnień dotyczących możliwości wykorzystania częstotliwości oraz wydawania pozwoleń radiowych dla podmiotów nie ujętych art. 4 cytowanej Ustawy jest Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE).
Ponadto informuję, że UKE nie występował do WBZC w przedmiotowej sprawie.

darek_3 napisał:
@rafostry, jestem świeżo po rozprawie.. nic mi to nie dało że przyniosłem do Sądu cały wydrukowany Dziennik Ustaw z 19 grudnia 2014 z rozporządzeniem ministra adm i cyfryzacji w którym to nie przydzielił dla fotoradarów częstotliwosci od 33,4-34,2 GHz, nic nie interesowało to sędziego że działał trójnóg nie zgodnie z prawem, nie interesowała go także instrukcja obsługi którą wkleiłes tu na forum z której wynika że pomiar został dokonany nieprawidłowo bo napewno nie maja danych o których wspomina ta instrukcja, kąt pochylenia auta itp. w dodatku jakis dziwny znak mam odbity na masce auta ewidentnie pomiar czymś zakłucony. Nic go jednak to nie obchodziło bo karany będę za nie wskazanie kto kierował autem, jak jechało nas dwóch i niewiem kto wtedy kierował choć jak sam przyznał i dla niego ten przepis jest dziwny że zmusza się nas żeby wskazywać na siebie czy rodzinę. Wniosłem o to żeby anulować mi tę karę lub ewentualnie zamienić na prace społeczne ponieważ w chwili obecnej nie stać mnie abym ją zapłacił. Czy w takim przypadku nie lepiej byłoby machnąć ręką i wysłać teraz pismo do sądu w którym przyznaję się że to ja kierowałem i dopiero wtedy zacznie się inne postępowanie i dochodzić swoich praw na podstawie tego w/w Dziennika Ustaw Poz.1843 oraz instrukcji multanova 6F czy zostawić to juz tak jak jest i czekac na decyzję Sądu?
MULTANFOVA ONE PAGE

Dlatego ja chcę zrobić to dwu etapowo, po pierwsze nie odpisywałem na listy od SM więc chcą przybić 96.3 ale czy samo nie odzywanie się na listy jest niewskazaniem sprawcy ? a gdzie jest napisane że jestem zobowiazany pisać ze SM ? więc nie odpisywanie na listy nie jest niewskazaniem. Najpierw do sądu wniosę o umorzenie postępowania, przed rozpoczęciem sprawy o niewskazanie będą musieli rozpatrzyć wniosek o umorzenie i tu wyjadę z częstotliwościami i z UKE bo przecież nie było wykroczenia, urządzenie nie miało prawa być włączone , chyba że mieli zgodę z MON z wcześniejszej ustawy z 2013 r a wiem że nie mieli, nie umorzą to będę walczył.

jeszcze jeden ważny temat , radar używany bezprawnie częstotliwość wykorzystywana niezgodnie z ustawą, więc materiał dowodowy został pozyskany nielegalnie.

Konstytucja PR ART.51 mówi pkt. 4. Każdy ma prawo do żądania sprostowania oraz usunięcia informacji nieprawdziwych, niepełnych lub zebranych w sposób sprzeczny z ustawą.

co Wy na to ?

@raflesz

A sąd na to, że nawet jeżeli nielegalnie, to zarejestrowano wykroczenie. Poza tym nielegalnie zdobyte dowody można wykorzystać w sprawach o wykroczenia. Dopiero od niedawna (po aferze podsłuchowej) zmieniono prawo i zakazano użycia nielegalnych dowodów w sprawach karnych.

Z doświadczenia powiem, że nie ma większego sensu wykazywanie nieprawidłowości zdjęcia/fotoradaru/procedury w sprawie o niewskazanie. Przekroczenie prędkości a niewskazanie to dwa odrębne wykroczenia i sądu nie będzie interesowało w jaki sposób zrobiono zdjęcie. Na wezwanie (wskazanie) masz odpowiedzieć. A od tego jak odpowiesz będzie zależało czy sąd uzna cię za winnego czy uniewinni.

Jeżeli radar jest nielegalny to wtedy można odmówić przyjęcia mandatu i przed sądem pokazać wadę materiału dowodowego. Ale wtedy sąd i tak może skazać przy nielegalnym dowodzie.

Tak na marginesie sąd okręgowy skazując kumpla za niewskazanie przyznał, że "przepis jest "nietrafiony" i zarówno sąd najwyższy jak i trybunał konstytucyjny miał okazję go naprawić. Skoro tego nie zrobili to musi skazać a wystarczyło wskazać trzy osoby żeby uchylić się od odpowiedzialności" - w ustnym uzasadnieniu oczywiście. Na nic nie pomogło wezwanie alternatywne, brak pouczenia, nieprawidłowa forma wezwania, nielegalny radar - nie tego dotyczyła sprawa.

EDIT:
Odnośnie materiału dowodowego z nielegalnego fotoradaru. Zgłosiłem kiedyś prokuraturze nielegalne fotoradary SG (brak zgody GITD). Prokuratura a później sąd stwiedzili, że materiał nie jest nielagalny/zfałszowany a zawiera "jedynie" wadę prawną więc SG nie ponosi odpowiedzialności za fabrykowanie dowodów, przekroczenie uprawnień itd...
Ja wiedziałem jak się bronić przed tymi bandytami ale ilu ludzi oskubali (4 fotoradary stacjonarne)...

Ostatnia edycja:

dlatego poszło pismo że przyznaję się, i wnoszę o umorzenie kary bo zdjęcie zostało zrobione nie zgodnie z prawem, załączyłem cały dziennik min.cyfryzacji z 2014 oraz wnoszę o udostępnienie wyników badań podczas pomiaru prędkości zgodnych ze stroną 80 instrukcji obsługi, gdybym przeczytał wcześniej Twój post @rafostry pewnie najpierw robił bym umorzenie ale i tak dzięki

Ostatnia edycja:

Z przykrością dostrzegam, że do bardzo wielu osób nie dociera treść Art 78,4 kodeksu drogowego. Nie zwiera on żadnych ograniczeń dla "uprawnionego organu" kiedy mogą skierować do właściciela żądanie wskazania komu powierzył. Oni żadnych zdjęć nie muszą robić by się pytać!
Podejrzewam że jak zabiorą SM fotoradary to będą wysyłać do co drugiego właściciela auta przejeżdżającego przez gminę. Będzie jakiś procent zapytanych, który nie wskaże więc i z tego będą żyli zamiast fotoradarów.

Na nic nie pomogło wezwanie alternatywne, brak pouczenia, nieprawidłowa forma wezwania, nielegalny radar - nie tego dotyczyła sprawa.

Już tak nie kategoryzuj, bo w dużej części to nieprawda. Najwięcej zależy od danego sądu i tego na czym się będzie opierał, jeden weźmie to pod uwagę inny nie, jeden oceni tak, drugi inaczej. W tych sprawach panuje duża dowolność. Przytaczałem już orzeczenia sądów, które dla zaistnienia obowiązku wskazania brały pod uwagę fakt udokumentowania wykroczenia (choć zgadzam się, że dysputa odnośnie częstotliwości fali czy braku znaku informacyjnego może sądu nie przekonać). Wezwanie i jego forma ma dla zaistnienia tego obowiązku znaczenie fundamentalne i jak najbardziej sprawa dotyczy właśnie tego. To samo pouczenia, właściciel występuje w pewnym charakterze i odpowiednio do tego powinien zostać pouczony. Są orzeczenia, które rozstrzygają te wątpliwości na korzyść właścicieli pojazdów, a w innych przypadkach sędziowie mają to gdzieś. Piszesz, że sędzia powiedział, że "wystarczyło wskazać 3 nazwiska". Równie dobrze mógł pójść za interpretacją słynnego SO w Białymstoku, że wskazanie grona osób nie wystarczy do spełnienia obowiązku nałożonego w art. 78.4. Jedni sędziowie przestrzegają prawa, inni orzekają byle skazać tego, który ośmielił się przeciwstawić. Wiem, że to śmiesznie brzmi, ale przeglądając orzeczenia i wiele kuriozalnych stwierdzeń w nich zawartych tylko taka spiskowa teoria się nasuwa.

Podejrzewam że jak zabiorą SM fotoradary to będą wysyłać do co drugiego właściciela auta przejeżdżającego przez gminę. Będzie jakiś procent zapytanych, który nie wskaże więc i z tego będą żyli zamiast fotoradarów.

Pomijając moje wątpliwości co do podstawy prawnej takich działań, to czy grzywny nakładane w tym przypadku przez sąd nie zasilą Skarbu Państwa zamiast budżetów lokalnych? Spodziewałbym się raczej wściekłego pościgu za źle parkującymi.

VelS napisał:
Z przykrością dostrzegam, że do bardzo wielu osób nie dociera treść Art 78,4 kodeksu drogowego. Nie zwiera on żadnych ograniczeń dla "uprawnionego organu" kiedy mogą skierować do właściciela żądanie wskazania komu powierzył.
Takie ograniczenia zawiera Art. 129b. Określa on, że żądanie takie może być wystosowane w ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego i określa zakres tej kontroli. Zatem, jeżeli SM nie wykonuje kontroli ruchu drogowego, nie jest uprawniona do żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd.

Powrót