RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Czy nie będąc pewnym kto prowadził samochód (tj. był powierzony do użytkowania więcej niż jednej osobie lub korzystało z niego obu współwłaścicieli pojazdu) można wskazać te dwie osoby (nie narażając się na odpowiedzialność za niewskazanie)?

Ja właśnie tak zrobiłem.
wskazałem dwie osoby i obie dostały list z pytaniem:"proszę wskazać w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego wezwania czy w dniu XX.XX.XX o godz XX.XX użytkowała Pani pojazd o nr rej. XXX, a jeśli tak to czy powierzyła pani ten ten pojazd innej osobie do kierowania lub używania we wskazanym wyżej czasie,
tym razem nie ma już załaczonego zdjęcia ..

Obie osoby którym użyczono samochód potwierdzają, ze wtedy użytkowały samochod i proszą o zdjęcia ktore pozwoli okreslić prowadzącego... CDN

Ripper napisał:
Takie ograniczenia zawiera Art. 129b. (...) Zatem, jeżeli SM nie wykonuje kontroli ruchu drogowego, nie jest uprawniona do żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd.
Więc zgodnie z upoważanieniem z Art 129b.3.2 SM w co drugim aucie osobowym chcieli sprawdzić czy szofer ma prawo jazdy kat B. Jest kontrola? Jest! Nie umiałem głupszego przykładu wymyslieć. Przyznasz chyba, że jednak mogą wysyłać zapytania zawsze kiedy mają na to ochotę. Brak kasy zmusi ich do niejednej głupoty. Niestety

VelS napisał:
Więc zgodnie z upoważanieniem z Art 129b.3.2 SM w co drugim aucie osobowym chcieli sprawdzić czy szofer ma prawo jazdy kat B.
Nie mogą.
Przeczytaj jeszcze raz Art 129b.2., który...
Ripper napisał:
...określa zakres tej kontroli...

czy orientuje się ile statystycznie trwa wydawanie wyroku nakazowego i dalsze postępowanie w Tarczynie ? dostałęm na początku sierpnia fotke, odpisałem ze prosze o przesłanie wyraźnego zdjęcia, bo jest czarnoo białe, zamazane, nie widac twarzy, a wskazanie osoby nieprawidłowej może narazić mnie na odpowiedzialnośc za wprowadzenie funkcjonariusza w błąd....nie odpisali od 2 tyg. wiec podejrzewam, że od razu składają wniosek o ukaranie. teraz pytanie, czy uda mi się z całym postępowaniem nakazówka, sprzeciw, I Instancja przedłużyć do końca roku zeby załapać sie na umorzenie ? jak to trwa czasowo ? dzieki za odp.

Witam dostałem ostatnio mandat z fotoradaru od straży miejskiej w terenie zabudowanym przekroczenie prędkości o 52 km/h. Mandat otrzymał mój tata, ponieważ on jest właścicielem i przyszło 400 zł i 10 pkt karnych. Czy może odmówić wskazywania kierowcy który wtedy prowadził? Zdjęcie nie jest zbyt wyraźnie twarzy dołączam zdjęcia co mogę z tym zrobić? Jutro tata idzie do straży.
Zdjęcia bym dodał lecz niestety nie wiem jak proszę o szybką odpowiedź jak zajdzie konieczność wyślę jakoś zdjęcia puls wysłali jakiś druczek do wypełnienia

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do wniosku o udostępnienie informacji publicznej z dnia 20 sierpnia 2015r. informuję, że Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej (Prezes UKE) nie posiada informacji, czy Straż Miejska w Karpaczu kiedykolwiek występowała do Ministra Obrony Narodowej o pozwolenie na użytkowanie częstotliwości 34,3 GHz. Jednocześnie informujemy, że Straż Miejska w Karpaczu nie składała do Prezesa UKE wniosków o wydanie pozwolenia radiowego na używanie urządzeń pracujących z wykorzystaniem ww. częstotliwości.

Z poważaniem,

Wiktor Sęga

Informację publiczną udostępnił:

Wiktor Sęga

Dyrektor Departamentu Zarządzania Zasobami Częstotliwości

w.sega@uke.gov.pl

Informację publiczną wytworzył:

Mariusz Gruszczyński

22 53 49 296

m.gruszczynski@uke.gov.pl

raflesz - skoro już jesteś taki skrupulatny, to napisz jeszcze do Głównego Urzędu Miar czy są wstanie wydać oświadczenie iż żadne wojskowe urządzenie użytkowane przez wojsko lub NATO i wykorzystujące częstotliwość 34,3 GHz nie zakłóca pracy miernika prędkości który legalizowali.
A do wojska możesz wysłać pismo z prośbą o podanie jakie urządzenia w ich posiadaniu korzystają z tej częstotliwości.

Mam 95% pewności co odpowie GUM i prawie 100% co wojsko. ;-)

Jak już tak przewidujesz to proszę napisz co mogą odpisac a swoją drogą dziekuje za wskazanie kierunku, swoją drogą oczywiscie napiszę ;)

rafostry napisał:
Mam 95% pewności co odpowie GUM i prawie 100% co wojsko.
Poza bardzo mało prawdopodobną sytuacją, gdy wojsko bądź GUM oświadczą, że w oznaczonym czasie na oznaczonym obszarze działały urządzenia mogące zakłócić pracę radaru, takie pisma będą jedynie kolejnym marnowaniem czasu i papieru.

Witam serdecznie

Otrzymałem Quiz od Strazy M. za czerwone swiatlo. W zalaczeniu gdy3 fotki marnej jakosci - zrobione od tyłu.

W dniu wykroczenia samochód powierzyłem osobie X.
Czy muszę tą osobę wskazać w tym ich formularzu czy wystarczy, że odpiszę w dwóch zdaniach, że w danym dniu powierzyłem samochód osobie X, ale nie mam wiedzy na temat tego kto prowadził auto.
Co będzie jeśli osoba X nie przyzna sie do tego ze prowadzila ?

Pozdrawiam

Konrad007 napisał:
Witam serdecznie
Czy muszę tą osobę wskazać w tym ich formularzu czy wystarczy, że odpiszę w dwóch zdaniach, że w danym dniu powierzyłem samochód osobie X, ale nie mam wiedzy na temat tego kto prowadził auto.
Co będzie jeśli osoba X nie przyzna sie do tego ze prowadzila ?
Dobrze jarzysz.
Tylko dwa zdania. Pierwsze komu powierzyłeś.
Drugie powierzenie nie oznacza kierowania.
Jak się przyzna i zamieszkuje w Polsce in nie minąło 180 dni to zaproponują jej mandat avec punkty.

Ripper napisał:
Poza bardzo mało prawdopodobną sytuacją, gdy wojsko bądź GUM oświadczą, że w oznaczonym czasie na oznaczonym obszarze działały urządzenia mogące zakłócić pracę radaru, takie pisma będą jedynie kolejnym marnowaniem czasu i papieru.

no chyba że działały na tej częstotliwości nie zgodnie z prawem, jak nie wiedzą czy w tym dniu i o tej godzinie działały takie urządzenia to tylko na korzyść sfotogrofowanego

Jak w odpowiedzi na wskazanie kierujacego wskazemy osobe z rodziny (siostre) ktora obecnie przebywa za granica ale zameldowanie ma w polsce to co wtedy robi SM?

darek_3 napisał:
no chyba że działały na tej częstotliwości nie zgodnie z prawem, jak nie wiedzą czy w tym dniu i o tej godzinie działały takie urządzenia to tylko na korzyść sfotogrofowanego
Tak dobrze to nie ma.
Nie możesz podważać pomiaru radaru żądając dowodu na to, że na pewno nic go nie zakłócało. Na takiej zasadzie można by podważyć każdy pomiar - przecież nawet jeżeli radar działa w przydzielonym paśmie, to to pasmo również ktoś może nielegalnie zakłócać.

Witam.
Czy wysyłanie pisma o umorzenie ma sens przy wniosku alternatywnym w char. świadka? Z jednym haczykiem - jeśli zostałem zatrzymany bezpośrednio po uchwyceniu przez fotoradar, przez policję kawałek dalej, kilka minut później. Ryzyko mam takie, że punkty karne mam na granicy i jeśli dowalą ten mandat to mam po prawku i waham się czy walczyć pismami. Opcja ostatnia czyli 500 zł mi się nie uśmiecha jak pewnie mało komu... Jak radzicie szanowni forumowicze?

Ostatnia edycja:

Dostalem quiz od ITD z fotoradaru, jednak nie jestem w stanie jednoznacznie wskazac kto kierowal w tym czasie samochodem. Czy jesli nie wysle odpowedzi, to jest szansa na podwojne ukaranie (najpierw mnie za brak wskazania, a potem kogos, kto jest na zdjeciu)? Czy raczej bedzie tylko mandat za niewskazanie? Czy moze byc on wyzszy niz 500zl?

Witam. Dostałem mandat ze wskazaniem kierowcy od straży miejskiej. Problem polega na tym, że zdjęcie mojego auta zrobione jest od przodu, a "kierunek pomiaru" z tyłu, drugim problem jest to, że na zdjęciu widoczne są dwa pojazdy, mój i jadący w przeciwnym kierunku drugi pojazd. Także proszę o pomoc :)

Powrót