RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

@wuu122
Dostałeś wezwanie do wskazania użytkownika a nie mandat (jak wnioskuje z opisu).
Jeżeli fotka jest z przodu a kierunek pomiaru oddalanie to napisz coś w stylu:

"szanowne tępe dzidy ze straży wiejskiej, realizując obowiązek ustawowy informuję, że we wskazanym czasie użytkownikiem pojazdu byłem ja, natomiast gdyby funkcjonariusz sporządzający wezwanie miał ukończone przynajmniej trzy klasy szkoły podstawowej to zauważyłby, że przekroczenie prędkości dotyczy innego pojazdu, widocznego na zdjęciu, ponieważ pomiar dotyczy pojazdu oddalającego się (co oznaczono na zdjęciu) a mój pojazd został uwidoczniony od przodu. W związku z powyższym pomiar nie dotyczy mojego pojazdu. bez wyrazów szacunku, podpis"

Oczywiście jeżeli faktycznie było tak jak piszesz. Jeżeli w opisie jest "zbliżanie" to pomiar dotyczy twojego samochodu, abstrahując od poprawności wykonania tego pomiaru.

Pamiętajcie że walczyć warto!
Dziękuję wszystkim, dzięki którym mi się udało.

UHWEc4k.png

Nie gdyż bylem osobiście na odczytaniu. W trakcie rozprawy pokazałem maila do SM w którym wskazałem zamknięty krąg osób które mogły wówczas prowadzić samochód. SM nawet nie przesłuchała mnie w roli świadka.

A co sąd podał w ustnym uzasadnieniu?

Witam,

fotoradar strzelił zdjęcie 13.05.2015 - przekroczenie o 51km/h, ale sprawa ciągnie się do dziś i do dziś nie został wystawiony mandat - czy w razie przyznania się do winy i przyjęcia mandatu straż miejska może zabrać za to wykroczenie prawo jazdy? Wiem, że prawo nie działa wstecz, ale w tym kraju nigdy nic nie wiadomo.

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Kolejny ciekawy wyrok, chyba wraca normalne

Treść orzeczenia VII Ka 107/15 - Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych

Edit
Pozwolę sobie zacytować fragment :
"Apelację od tego wyroku wniósł obwiniony, który zaskarżył go w całości, na podstawie art. 109 kpw w zw. z art. 427 § 1 kpk w zw. z art. 438 pkt 2 i 3 kpk zarzucając będący następstwem obrazy przepisów postępowania, a w szczególności tych dotyczących przyznanego mu prawa do obrony i niesamooskarżania się, a w konsekwencji potraktowania jako dowodu tzw. „wezwania alternatywnego”, które zostało mu przesłane w związku z ujawnionym wykroczeniem przekroczenia prędkości jako użytkownikowi pojazdu przy równoczesnym przyjęciu jako dowód zdjęcia z fotoradaru, które obrazuje tył będącego w ruchu pojazdu bez możliwości indywidualizacji jakichkolwiek cech kierowcy, błąd w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę orzeczenia, mający wpływ na jego treść, polegający na uznaniu, że dopuścił się zarzucanego mu czynu, gdy tymczasem żadne dowody tego nie potwierdziły.

Podnosząc tak sformułowany zarzut autor apelacji złożył wniosek o zmianę zaskarżonego wyroku poprzez uniewinnienie go od zarzucanego czynu.

Sąd Odwoławczy zważył, co następuje:

Apelacja zasługiwała na uwzględnienie, jako zasadna w stopniu oczywistym."

Ostatnia edycja:

Bardzo ładny wyrok. Niestety zdecydowana większość sędziów służy budżetowi i nie zauważa bezprawności działań SM, nawet jak opisze się je w taki sposób. W końcu trzeba jakoś łatać dziurę budżetową.

Jest szansa, nikła, że 30.09 TK rozstrzygnie kwestią art. 96 § 3 i wezwań alternatywnych.
link: Trybunał Konstytucyjny: Wokanda

Kayo1977 ma rację dziś miałem sprawę zarzucono mi że nie wskazałem nawet kręgu kierujących bo wtedy SM może sobie przesłuchiwać wskazanych po kolei i niech sami sobie szukają kto kierował. Walczyłem jak mogłem i czym mogłem.

Dzisiejszy wyrok 96.3 winny popełnionego czynu , odstąpiono od wymierzenia kary , koszty pokrywa skarb Państwa.

aaaa podważyłem wszystkie pisma ze SM, sąd przyznał mi rację, ale jedno pismo było pismem procesowym te na 1 miesiąc przed upływem roku od zrobienia zdjęcia. I to mnie lekko pogrzebało.

Witam serdecznie
Dostałem tydzień temu pismo od Straży Gminnej w której zarejestrowano wykroczenie polegające na przekroczeniu dopuszczalnej prędkości. Jechałem wtedy z grupą znajomych na wakacje i zmienialiśmy się za kierownicą - ja nie pamiętam kto dokładnie kierował pojazdem w tym czasie, lecz mogę wskazać osoby, którym powierzyłem wtedy pojazd do kierowania. Czy w takiej sytuacji Straż Gminna ma prawo wysługiwać się właścicielem pojazdu, tj. zmuszać go do przeprowadzania czynności śledczych w celu ustalenia faktycznego kierowcy? Nikt z nas nie ma zamiaru się przyznać, bo zwyczajnie nikt nie pamięta, zdjęcie zostało zrobione od tyłu i nie zarejestrowaliśmy błysku.

Rozważamy albo przyjęcie mandatu z art.93 § 3. tj. niewskazanie kierowcy i podzielenie się po równo kosztami, albo po prostu walkę w sądzie o uniewinnienie. Jakieś propozycje?

Podjąłem ponadto kroki mające na celu zmniejszenie wysokości ewentualnego mandatu tzn. wysłałem do nich odpowiedź o takiej treści

W odpowiedzi na Państwa pismo z dnia ... zwracam się z uprzejmą prośbą o zweryfikowanie pomiaru wykonanego przez urządzenie rejestrujące w okolicznościach opisanych w ww. piśmie i uwzględnienie błędu pomiarowego urządzenia, które zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r., §23 pkt 2 wynoszą 3km/h dla pomiaru poniżej 100 km/h i 3% wartości mierzonej dla pomiaru powyżej 100 km/h.
Prośbę swą uzasadniam zasadą domniemania niewinności i przede wszystkim stypizowaną przez ustawodawcę w art.5 §2 Kodeksu postępowania karnego zasadą rozstrzygania wszystkich nie dających się usunąć wątpliwości na korzyść oskarżonego, ponadto nadmieniam, że w postępowaniach o wykroczenie również obowiązują wyżej wymienione zasady, co potwierdził Sąd Rejonowy Wrocław Śródmieście w wyroku z 12 lutego 2013 r. - sygn. akt VI W 3876/12. Błąd pomiaru jest nie dającą się usunąć wątpliwością między faktyczną wartością mierzonej wielkości prędkości, a wyświetlanym przez urządzenie wynikiem pomiaru.
W związku z powyższym, jeszcze raz zwracam się z uprzejmą prośbą o zastosowanie w sprawie o sygn. .... innej wartości przekroczonej prędkości tj. przekroczenie prędkości o 41 – 50 km/h penalizowane karą od 300 do 400 zł.

Nie studiuję prawa, pracuję w branży IT, więc pewnie pismo w oczach prawników (albo nawet i studentów prawa) może budzić pewien uśmiech politowania w związku ze składnią, słownictwem branżowym, pewnymi zwrotami, lecz proszę o ocenę tego pisma pod względem merytorycznym - czy jest szansa na zastosowanie innych widełek w tym przypadku?

Ostatnia edycja:

raflesz napisał:
Kayo1977 ma rację dziś miałem sprawę zarzucono mi że nie wskazałem nawet kręgu kierujących bo wtedy SM może sobie przesłuchiwać wskazanych po kolei i niech sami sobie szukają kto kierował. Walczyłem jak mogłem i czym mogłem.

Dzisiejszy wyrok 96.3 winny popełnionego czynu , odstąpiono od wymierzenia kary , koszty pokrywa skarb Państwa.

a jak sie broniles? bo dostałem wezwanie do wskazania sprawcy (na filmiku z kamery-czerwone swiatlo, nawet sherlock nie zgadnie kto siedzi za kierownica bo po prostu nie widac)

i nie wiem co robic, odpisywac im, wskazywac jakiegos kuzyna za granica czy co?

I to mnie lekko pogrzebało.

w czym cie pogrzebało jak cie uniewinnili?

Jeśli jest parę osób i nie pamiętają kto mógł kierować, warto je podać, niech wzywają po kolei na przesłuchanie. Przecież nikt nie pamięta , wtedy jest pat. a z obowiązku kierowca wywiązał się.

Jestem właścicielem 4 aut i użytkuje je moja rodzina, jak jeżdżę jednym autem to dokumenty 3 aut z kluczykami i dowodami rej. leżą w domu , domownicy użytkują pojazdy pod moją nieobecność bez mojej wiedzy. SM wysyłała pisma nieprocesowe na które nie odpowiadałem, w pewnym momencie wysłali pismo procesowe, ale po 10 miesiącach. Wtedy sąd odnotował fakt poinformowania mnie o wykroczeniu i stwierdził że faktycznie mogę nie pamiętać kto kierował mając 4 auta to raczej nie możliwe. Ale stwierdził że powinienem podać krąg kierowców , wtedy SM by wzywała i wyjaśniła sobie kto kierował. Ciekawe co by było jakby nikt nie pamiętał .

Witam serdecznie,

Po zastosowaniu się do zawartych na forum porad wysłałem do GITD pismo z informacją na temat wad prawnych otrzymanego wezwania oraz wyjaśnienie dlaczego, mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie wskazać kierowcy mojego samochodu, który popełnił wykroczenie(co ciekawe- w moim przypadku na prawdę nie jestem w stanie wskazać go bez obejrzenia zdjęcia). W dniu wczorajszym otrzymałem po ok. 2 miesiącach uprzejmą odpowiedź z GiTD o treści przedstawionej na poniższym zdjęciu.
Czy spotkał się ktoś z Was z takim pismem? Ewentualnie czy ktoś może poradzić jaką odpowiedź teraz zastosować?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Również dostałem taką odpowiedź na moją prośbę o zdjęcie i nie wiem teraz jak się do tego ustosunkować.

Pisałem tu wielokrotnie - nie ma obowiązku korespondowania z nimi. Nie ma takich przepisów (jak ktoś zna niech przytoczy).
Tak naprawdę powinni wezwać właściciela na przesłuchanie w char. świadka, bo taka korespondencja jest wątpliwym dowodem - nawet nie ma pewności czy osoba która odpisała na ten quiz jest właścicielem bądź użytkownikiem auta.
Tyle tylko,że wezwany na świadka ma prawo żądać zwrotu poniesionych kosztów, więc starają się tego unikać jak ognia, bo koszty po ich stronie rosną, a nie gwarantują przychodu w postaci mandatu/grzywny.

Witam,
Jakies 2 tyg temu dostałem zdjecie od Straży Gminnej zrobione Multanova 6F. Wysłałem im wniosek o umorzenie z Yanosika, i dzisiaj dostałem ich odmowe i proponują mandat za niewskazanie i oczywiscie straszą sądem. Nie wiem co zrobic teraz. Na chodzenie po sądach nie mam czasu, a na podważenie pomiaru nielegalnym sprzetem jest chyba za pozno? Prosze o odp.

rafostry napisał:
Pisałem tu wielokrotnie - nie ma obowiązku korespondowania z nimi. Nie ma takich przepisów (jak ktoś zna niech przytoczy).

A czy w takim przypadku, nie skończy się to wyrokiem nakazowym?

Powrót