RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Odpowiedź:
"To ja kierowałem ale zdjęcie wykonane urządzeniem Multanova 6F nie ma żadnej wartości dowodowej ponieważ użytkujecie je nielegalnie - bez pozwolenia radiowego UKE. W związku z powyższym nie uznaję państwa roszczenia. Złożenie wniosku do sądu z materiałem "dowodowym" w postaci zdjęcia z nielegalnego urządzenia skutkować będzie zwiadomieniem prokuratury."

Jeże chcesz żeby zgłupieli możesz napisać "to ja użytkowałem pojazd" - nie oznacza to, że kierowałeś ale wskazujesz użytkownika :).

Poczytaj o legalności tych zabawek. Sąd nie uzna tego materiału dowodowego ale prokuratura nic z tym nie zrobi. Możesz też zawiadomić policję o tym, że SG używa sprzętu bez pozwolenia radiowego. Także donos do UKE nie zaszkodzi.

Ostatnia edycja:

qufel napisał:
A czy w takim przypadku, nie skończy się to wyrokiem nakazowym?
Pewnie się skończy, sądy nie takie głupoty potrafią zatwierdzić w nakazowym...
Ale wszystko co zrobisz, poza zapłaceniem mandatu skończy się nakazowym.

Mosiek01 napisał:
Jeże chcesz żeby zgłupieli możesz napisać "to ja użytkowałem pojazd" - nie oznacza to, że kierowałeś ale wskazujesz użytkownika .

Bardzo ładnie powyższe wpisuje się w to orzeczenie o którym wspominałem tutaj -> http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/620184-re-fotoradary-nowy-temat-2-a-29.html#post3413465

Ostatnia edycja:

zanny napisał:
Jakies 2 tyg temu dostałem zdjecie od Straży Gminnej zrobione Multanova 6F. (...) Nie wiem co zrobic teraz.
Nawet chciało Ci się napisałeś za co Ci tę fotkę cylknęli. (prędość, czerwone)
W sprawie cudów to skieruj się do najbliższej parafii. Piszesz że nie masz czasu chodzić po sądach to po prostu płać.
Pomyśl. Jeżeli zaproponowali Ci mandat to masz TYLKO dwa wyjścia.
1. Przyjąć. Płacisz. Koniec
2. Nie przyjmujesz. Sąd. Tu też Tylko Dwa wyjścia
A Płacisz. Koniec
B Uniewinnienie. Koniec
Bez wysiłku (czyli chodzenia po sądach) uniewinnienie nie jest możliwe. Obstawiam że zapłacisz.

Prosiłeś o odpowiedź oto masz ją powyżej. Pewnie nie podoba Ci się ale jest prawdziwa i pewna.

Zanim odpisałeś na quiz miałeś możliwość wyboru różnych metod postępowania. Wszystkie opisane są na tym forum.

Nigdy nie jest za późno na zgłoszenie do prokuratury że wiesz o łamaniu prawa (pomiar nielegalnym sprzętem). Obawiam się że nawet ukaranie SG za to nie uchroni Ciebie przed odpowiedzialnością za wykroczenie. Zauważ że nie wskazałeś komu powierzyłeś i w ten sposób popełniłeś wykroczenie. Nielegalny pomiar nie miał nic wspólnego z tym wykroczeniem. Oni mogą się pytać nawet nie robiąc pomiaru. Wiem ze to Cię nie uchroni ale może spojrzysz na swoją sytuację z większa dozą realizmu

jakiś czas temu wysłałem do gitd pismo z wyjaśnieniem(dałem im tam dwie opcje albo umorzą sprawę albo mogą iść do sądu) pytanie moje jest takie czy gitd ma obowiązek odpowiadać na pisma ... jeżeli ma to jaki to jest czas

Co jeśli firma wskaże mnie jako kierującego autem służbowym? Z automatu naliczają mi punkty karne, czy dostaję oświadczenia do wypełnienia i odesłania? Bo tego dnia akurat prowadziła auto osoba trzecia.

tranzident napisał:
Co jeśli firma wskaże mnie jako kierującego autem służbowym?
To poucz swoja "firmę" o tym że własnie z dużym prawdopodobieństwem poświadczyła nieprawdę.
Żeby oświadczyć kto KIEROWAŁ w chwili zdarzenia trzeba być świadkiem tego.
Właściciel ma obowiązek komu POWIERZYŁ pojazd, a nie kto kierował, to nie zawsze jest ta sama osoba.
Jak powierzy się auto żonie/mężowi, to nie jest pewne, że autem nie kieruje kochanek/kochanka ;-)

Druga rzecz - Jeśli twoja "firma" wskaże Ciebie, a Ty nie stwierdzisz, iż Tobie nie powierzono auta, to są spore szanse na to, że "firma" będzie wzywana na rozprawy jako świadek. Taka informacja zazwyczaj powoduje, że "firma" zaczyna rozsądniej myśleć co odpisać, a nie zwalić problem na pracownika ;-)

Ostatnia edycja:

rafostry napisał:
Taka informacja zazwyczaj powoduje, że "firma" zaczyna rozsądniej myśleć co odpisać...
... albo zaczyna się zastanawiać, jak to się stało, że pojazdem służbowym kierował ktoś inny niż pracownik, któremu ten pojazd do użytku służbowego powierzono ;).

Dzień dobry,
Dostałem standardowy Quiz od SM w odpowiedzi napisałem im takie pismo:
" W związku z odległym w czasie terminem w którym urządzenie rejestrujące, zarejestrowało w Warszawie przy ul. Fieldorfa przy ul. Ostrobramskiej kierunek Pl. Szembeka wjechanie za linię „warunkowego zatrzymania” przy nadawanym przez sygnalizator S-1 sygnale czerwonym. Ponieważ pismo SM-OOGR2-4086-59528//15, które zostało zredagowane 22.07.2015 zostało wysłane 23.07.2015 a zdarzenie miało miejsce 28.06.2015 i moje miejsce przebywania jest inne niż miejsce meldunku, pismo otrzymałem 28.07.2015 i niestety z uwagi na czas jaki upłynął nie jestem w stanie z całą pewnością wskazać osoby która prowadziła mój samochód marki FORD o numerze rejestracyjnym W---186. Ponieważ był to wyjazd z innymi osobami, bardzo proszę o przesłanie pełnego kadru zdjęcia, abym mógł wskazać osobę winną. "

Po niecałym miesiącu dostałem taką odpowiedź: W załączniku
Co mogę jeszcze zrobić w związku z tą sprawą???
Proszę o pilną odpowiedź, jutro muszę zgłosić się do wyjaśnień...

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Tak dostałem wezwanie do wstawienia się osobiście w terminie 7 dni..

kaarol21 napisał:
Tak dostałem wezwanie do wstawienia się osobiście w terminie 7 dni..
W jaki charakterze Cie wezwali ? Świadka czy obwinionego?
Zacytuj treść sformułowania wzywającego.

Wezwali mnie w "charakterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczania", byłem dziś w ich siedzibie aby zobaczyć zdjęcie z fotoradaru i nie widać osoby kierującej pojazdem... Miła pani powiedziała mi że mam możliwość nieprzyznania się i zapłacenia 500zł kary bez punktów karnych lub napisać pismo do naczelnika o obniżenie mandatu.

kaarol21 napisał:
Wezwali mnie w "charakterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczania"
Czy wiesz, że zgodnie z prawem mogłeś zignorować ich wezwanie, albo nie odezwać się do nich, ani słowem albo zeznać nieprawdę. Ciekawi mnie czy zostałeś przesłuchany i sporządzono protokół z tego przesłuchania? Jedyna korzyść z tej wizyty to dowiedziałeś się ze na focie nie ma oblicza kierowcy. Bez żadnej konsekwencji prawnych mogłeś im powiedzieć że kierował Chuck Noris. No ale już teraz jest za późno. To wezwanie to była lipa (tak jak 7 dni na odpowiedz na quiz) a Ty dałeś się im wziąć pod włos. SM robi obywatela w balona. Może liczyli że się przestraszysz ich mundurków i wyciągniesz 500 i zapłacisz. Ja nie jestem miła Panią i powiem Ci że pisać pismo w dowolnej sprawie możesz do każdego w tym kraju i zagranicą. Na to nie trzeba niczyjego pozwolenia.

Więc co w takim wypadku pozostało mi zrobić jeśli nie przyznałem się do winy i nie widać osoby na zdjęciu? Pewnie jeśli nic z tym nie zrobię sprawa pójdzie do sądu? Tylko pytanie na czyją korzyść zadecyduje sąd?
Z góry dziękuję za zainteresowanie:) Btw. Jesteś miłą Panią jeśli jako jedyna na tym forum chcesz mi pomóc :)

kaarol21 napisał:
Tylko pytanie na czyją korzyść zadecyduje sąd?
Na to pytanie odpowiada sam sąd.
Czy odbyło sie formane przesłuchanie z protokołem?

Czy dobrze rozumiem, że proponowano Ci mandat za niewskazanie a nie za prędkość? Jezeli tak to wg mnie traz jest za późno.

Działania prewencyjne trzeba podejmować po otrzymaniu quizu. Ty sam zareagowałeś na quiz w sposób, które wg mnie nie daje szansy na sukces.

VelS napisał:
Działania prewencyjne trzeba podejmować po otrzymaniu quizu. Ty sam zareagowałeś na quiz w sposób, które wg mnie nie daje szansy na sukces.

Witam,

Ja na przykład zareagowałem na quiz odpisując tak jak radzono mi tu na forum(tłumaczyłem między innymi, że z uwagi na fakt, iż udzielam swój samochód wielu osobom nie jestem w stanie bez obejrzenia zdjęcia wskazać winnego, nie narażając się na sankcje prawne z tytułu fałszywego oskarżenia itd...). Dostałem od GITD odpowiedź po 2 miesiącach od wysłania mojego pisma, której zdjęcie zamieściłem na str 30 tego wątku. Czy w mojej sytuacji po prostu zakończyć korespondencję, czy może jeszcze ponaciągać się z nimi pisemnie? Moje wykroczenie to 13 km/h powyżej limitu, więc może za 100 zł nie będą mnie ściągać z podkarpacia... Bardzo proszę o rady i pozdrawiam.

lipcia napisał:
Moje wykroczenie to 13 km/h powyżej limitu, więc może za 100 zł nie będą mnie ściągać z podkarpacia... Bardzo proszę o rady i pozdrawiam.
Na razie to będą Cię ścigać za niewskazanie, komu powierzyłaś pojazd, a grzywna za to może wynieść zdecydowanie więcej niż 100 złotych.

Większość zaczynających tutaj nie jest w stanie pojąc, że przekroczenie prędkości i niewskazanie to dwa rożne niemające ze sobą nic wspólnego wykroczenia.
LUDZIE ZROZUMCIE TO że Właściciel ma obowiązek wskazać komu powierzył na każde żądanie uprawnionego organu z jednym nieistotnym wyjątkiem. Nie ma żadnego znaczenia że
- było kilku zmieniających sie kierowców.
- kluczyki + DP leżą w przedpokoju i każdy może
- zdjęcie wykonano z boku, z góry, z tyłu, zza płotu, na tle bilbordu
- na radar nie było pozwolenia radiowego.
- i co tak kto wymyśli.
SM + ITD maja stosunkowo prosty algorytm. Piszą do właściciela tzw quiz:
jeżeli kierowałeś to proponujemy Ci mandat X zł+ Y punktów jeżeli to nie ty kierowałeś to podaj komu powierzyłeś auto lub kto kierował. Wielokrotnie w quizie wprowadzają obywatela w błąd i żądają od niego postępowania do którego nie jest prawem zobowiązany (np odpowiedź na piśmie czy w 7 dni).
Ostatni przyszło mi do głowy by po otrzymaniu quizu, w którym piszą że prowadzą postępowanie odmówić im pisemnie prowadzenia jakiejkolwiek korespondencji i zwrócić uwagę że prowadząc postępowanie informacje od obywateli zbiera się jako dowody w postaci protokołów przesłuchań. Nie mając zielonego pojęcia kto kierował właściciela za pierwszym razem mogą przesłuchać wyłącznie w charakterze świadka. Gdy trafią na mądrego właściciela to może to SM lub ITD kosztować nawet ponad 1000 zł. Na pewno ostudzi to zapał wielu z nich.

Dziękuję za odpowiedzi.

Czyli rozumiem, że nie ma sensu naciągać się z GITD i najlepiej po prostu zapłacić te 100 zł.

Tylko w sumie po co te wszystkie pisma pisałem, skoro pomimo wszystkich wad prawnych tego quizu- to może tylko przeciągnąć sprawy w czasie...
Gdybym wiedział o tym wcześniej, to pewnie nawet bym się z nimi nie naciągał.

Ale w sumie denerwują mnie mandaty za takie wykroczenia, bo na co dzień na prawdę staram się jeździć bezpiecznie i spokojnie a takie pisma tylko wywołują w człowieku skoki ciśnienia.

Pozdrawiam!

@lipcia
Zobacz co wyżej napisała VelS. Zdjęcie i wskazanie użytkownika to dwie różne sprawy. Na wezwanie do wskazania możesz wskazać nawet siebie. Nie ma to nic wspólnego z przyznaniem się do popełnienia wykroczenia przekroczenia prędkości, po prostu chroni przed popełnieniem wykroczenia niewskazania. A wskazać kogoś musisz, możesz nawet całą rodzinę i sąsiadów wymienić.
Jutro TK ma się, znowu, zająć wskazaniem użytkownika i wezwaniem alternatywnym.

Powrót