RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Krótkie pytanie: Przyznałem się do przekroczenia prędkości po 180 dniach, SM nie mogąc mnie już ukarać mandatem złożyła wniosek do sądu i ten wydał nakazowy. Czy mieli do tego prawo, tj, czy SM ma uprawnienia oskarżyciela w tym zakresie?

VelS napisał:
Przeczytaj ze zrozumieniem co do Ciebie napisano.
Masz wskazać KOMU POWIERZYŁEŚ swoje auto, a nie kto nim kierował.
Z twojego opisu wynika że powierzyłeś go swojej żonie lub jej siostrze. Zdecyduj się na jedną z nich. Olej przysłane Ci druki. Na kartce papieru napisz do nich 1 (słownie jedno) zdanie. Zanim to zrobisz przeczytaj Art 78.4 Kodeksu Drogowego. To też tylko jedno zdanie. Ono opisuje Twój jedyny obowiązek w tej sprawie. Dasz radę! Do dzieła!
O postudiowaniu tego forum nie śmiem pisać, bo tu jest tak wiele zdań.
Pomyśl też jak władze próbują zrobić Cię w konia. Nie daj się!

1. W piśmie do SM wskazałem, ze pojazd udostępniłem do użytkowania XXX i YYY i odesłałem poleconym za potwierdzeniem odbioru do Człuchowa
2. Obie panie dostały list w którym mają potwierdzić, ze prowadziły prowadziły pojazd i przyjąć mandat lub wskazać kto prowadził
3. Obie odpisały, ze potwierdzają, ze w tym czasie miały udostępniony pojazd jednak sposób przeprowadzenia pomiaru (zdjecie od tyłu) uniemożliwia określenie kierowcy i świadome ciążącej odpoawiedzialności karnej nie mogą z cała stanowczością wskazać kierowcy. Prosza więc o przesłanie fotografi umożliwiającej identyfikację kierowcy lub (tu ukłon w strone SM pozwalajacy im zachowac resztki twarzy) umorzenie postępowania nr.....

A teraz na stronie internetowej SM widnieje status -
Odstąpiono od skierowania wniosku o ukaranie do sadu. SPRAWA ZAKOŃCZONA :D:D:D

BTW. O ile ja dostałem pismo ze zdjeciem o tyle obie sprawczynie zamieszania nie dostały zdjęcia ani nawet informacji co to za samochód - tylko nr rej

VelS - Dziękuję !

Ja miałem bardzo podobnie - również wskazałem dwie osoby, które użytkowały pojazd we wskazanym dniu. Po wysłaniu pisma dostałem wezwanie w charakterze świadka. Po dłużej rozmowie, straszeniu sądem (i tym, że jeden "klient" dostał 5 tys. za niewskazanie), obejrzeniu zdjęć i filmu (na którym widać było jedynie fragment brody) oraz konsekwentnym utrzymywaniu, że nie jestem w stanie rozpoznać osoby kierującej i że nie zaryzykuje odpowiedzialności z tytułu składania fałszywych oświadczeń otrzymałem pouczenie - żeby następnym razem jak jeżdżę z bratem zwracać uwagę na to kto prowadzi. Prawo zwyciężyło! ;-)

to wskaz te 3 osoby i tyle, niech one sie dalej z SM bawia

odemnie pyt;
pytanie czysto teoretyczne, jakbym wskazał kolege z erasmusa ktory przebywa w POlsce ale jego zameldowanie gdzies w chinach to beda tam slac pisma czy wzywac na swiadka?

Paaaluch napisał:
Po wysłaniu pisma dostałem wezwanie w charakterze świadka. Po dłużej rozmowie,
Czy to znaczy że nie zostałeś przesłuchany? Czy złożyłeś wniosek o zwrot poniesionych kosztów dojazdu?

Cześć, dostałem mandat za przekroczenie prędkości. Została wyznaczona osoba trzecia tj. właśnie ja. Po wypełnieniu wszystkich druczków dostałem w zeszłą środę druczek do zapłaty z GITD. To że uchylić zapewne się nie da to wiem, ale chciałbym się dowiedzieć czy mogę to rozłożyć na raty z racji tego, iż jestem studentem i nie mam własnych dochodów.

Albo chociaż czy jest jakaś inna możliwość, bo nałożony mandat został w najniżej możliwej opcji jak dobrze zauważyłem tj. 300 zł i 6pkt.

Ostatnia edycja:

Witam.Zostało zatrzymane mi prawo jazdy na okres 3 miesiecy za przekroczenie predkosci o 52 w terenie zabudowanym. Oczywiscie zdjecie z fotoradaru.Czy jest mozliwosc wczesniejszego odzyskania prawa jazdy chociazby zadownie?Z tego co czytalem wielokrotne karanie osoby za ten sam czyn jest niezgodny z konstytucja.Prosze o szybka odpowiedz.

Nie ma możliwości zatrzymania prawa jazdy ze zdjęcia z fotoradaru.
Jeżeli dałeś się wmanewrować w coś takiego to dokładnie opisz jak do tego doszło.

Witam,
Mam pytanie, proszę o informację jeśli GIDT wyśle druczki do właściciela pojazdu o naruszenie prędkości i wskazanie kierującego, (właściciel był po za miejscem zamieszkania przez tydzień a auto było w domu) I teraz tak, jeśli właściciel napisze, że samochód został pod domem i nie wie kto mógł go użyczyć. Jeśli przyjdzie do mnie (żony) jako właściciela nieruchomości (bo u mnie samochód został zostawiony) pismo GTID czy ja mogę przyjąć mandat bez punków karnych nie wskazując osoby prowadzącej. I czy to zamknie sprawę? prędkość przekroczona powyżej 50km/h

Kry1996 napisał:
Witam.Zostało zatrzymane mi prawo jazdy na okres 3 miesiecy za przekroczenie predkosci o 52 w terenie zabudowanym.....Prosze o szybka odpowiedz.

Popełniłeś całą serię błędów a teraz musisz "zapłacić"....odczekać te 3 miesiące w trybie bezkosztowym. Możesz oczywiście iść do sądu, w którym masz spore szanse na wygraną ale koszta i czas powodują, że lepiej wytrzymać te 3 miesiące "w spokojności"...
Twoje błędy:
1. przyjąłeś pismo od GITD
2. jak już przyjąłeś to trzeba było tu zajrzeć a nie działać samemu,
3. 52 km/h było na fotce? No a +/- 3 km to "tolerancja" zgodnie z rozporządzeniem...
4. poszedłeś/zgłosiłeś się do Inspekcji...na wezwanie i oddałeś im dokument...

Napiszę brutalnie/szczerze....sam sobie jesteś winny i zacznę wierzyć w cuda jeśli uda Ci się odzyskać prawo jazdy wcześniej niż te 3 miesiące!!!

Cześć, Nie chcę uniknąć kary. Chciałabym zapłacić mandat 500 zł, ale nie podając kto kierował.... Przekroczenie powyżej 50km/h. Wyprzedzałam ciężarówkę. Przekroczyłam przy wyprzedzaniu. Tak naprawdę chodzi mi tylko o nie zabranie prawa jazdy.
Właściciel pojazdu wskazuje mnie jako osobę, której powierzył pojazd.

Mysiunia, pismo od ITD przyjdzie tylko do właściciela pojazdu. To on ma wskazać kto użytkował jego pojazd.
To, że twój mąż wskazał ciebie, że to ty użytkowałaś pojazd nie znaczy jeszcze, że ty nim kierowałaś podczas popełnienia wykroczenia. Pytanie tylko czy na zdjęciu widać twarz kierującego czy nie.
Twój mąż na początku powinien zwrócić się do ITD o udostępnienie zdjęcia.
Jeśli na zdjęciu jest widoczna twoja twarz a dodatkowo mąż wskazuje ciebie jak osobę, której powierzył pojazd to szanse na uniknięcie kary są praktycznie żadne. Co prawda ITD może pouczyć za wykroczenie ( art. 41 kw ) ale nie słyszałem, żeby była aż tak wspaniałomyślna.

Ostatnia edycja:

mysiunia2000 napisał:
Cześć, Nie chcę uniknąć kary. Chciałabym zapłacić mandat 500 zł, ...

Jesteś najlepszą "klientką" dla tej wielce "praworządnej" ekipy:) Zapłać i tyle.

Nie ma absolutnie żadnych podstaw prawnych umożliwiających "zabranie" Ci prawa jazdy za przekroczenie limitu (powyżej 50 km/h) na podstawie zdjęcia! Choć zdarzają się takie działania podejmowane przez GITD to są one bezprawne! GITD "podstępem" wymusza zatrzymanie prawa jazdy. W jaki sposób? Liczą, że jako nieświadoma swoich praw na wysłane wezwanie najpewniej się stawisz. Dalej idzie już prosto - inspektorzy noszą mundury, a człowiek podświadomie słucha ludzi w mundurach. Do tego wystarczy pogrozić sądem, wyssanymi z palca konsekwencjami i 90% osób na pewno dokument potulnie wyjmie i odda. Bęc! Zatrzymaliśmy ci prawo jazdy i co nam teraz zrobisz?

Czy mam też taką możliwość jak właściciel przyjmuję mandat ale bez wskazania kolejnej osoby? Nigdy nie byłam karana, konto mam czyste. Rozumiem, że GITD po wskazaniu przez męża mnie jako osoba, której powierzono auto będę musiała gdzieś się wstawić? A nie dostanę takich papierków jak właściciel? Czyli mieć możliwość wypełnienie druczku 3 pkt 1?

Co mam zrobić jeśli się nie wstawię???

Jeśli mąż wskazał ciebie, to ITD powinno ci wysłać papierki i albo przyjmiesz mandat za przekroczenie prędkości albo odmówisz jego przyjęcia albo z kolei ty wskażesz inną osobę, której powierzyłaś pojazd do użytkowania.
Ja na twoim miejscu , po otrzymaniu korespondencji od ITD , wysłałabym najpierw do nich wniosek o udostępnienie zdjęcia.

Ostatnia edycja:

No tak. Wszystko ok jeśli jest nie widoczne. Po 22-giej, w nocy, szansa jakaś jest... Ale jak będę widoczna??? :-) Nie było by problemu, gdyby nie zabierali prawka... Dlatego myślałam, że zapłacę bez wskazania i temat się zakończy...

Jak będziesz widoczna to będziesz musiała mandat za prędkość zapłacić .

A prawko? Bo to o nie "walczę" ...

Powrót