RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

I słusznie sąd przychyla się do wniosku o niewskazanie skoro odebraliśmy korespondencję od SM, na co zazwyczaj jest dowód w postaci zwrotki.

batmand napisał:
Rafostry, podaj orzeczenie, że quiz od SM nie jest dokumentem i to nawet w przypadku, gdy go wypełniamy , podpisujemy i odsyłamy do SM .

O jego legalności wypowiedział się TK. Fragment wyroku TK z 12 marca 2014 r.

Odnosząc się zatem do zarzutu niezgodności art. 96 § 3 k.w. z zasadą zaufania obywatela do państwa i stanowionego przez nie prawa (art. 2 konstytucji), Trybunał stwierdził, że nie ma podstaw prawnych adresowanie do właściciela lub posiadacza pojazdu przez uprawniony organ alternatywnego żądania wskazania, komu został powierzony pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie albo przyjęcia mandatu karnego za popełnione wykroczenie drogowe. Jeżeli organ nie ma wątpliwości, kto jest sprawcą wykroczenia drogowego, co jest warunkiem koniecznym ukarania go mandatem karnym w postępowaniu mandatowym, nie może jednocześnie podejmować czynności zmierzających w kierunku ujawnienia innego sprawcy tego wykroczenia. Z drugiej strony, jeżeli organ ma wątpliwości co do tego, czy sprawcą wykroczenia jest właściciel lub posiadacz pojazdu, to – nie może go ukarać mandatem karnym.
całóść tutaj ->
Trybunał Konstytucyjny: Komunikaty po

gmarcing napisał:
Przyczepiłeś się tego "korespondencyjnego". NIKT nie nakłada obowiązku wskazania właśnie w ten sposób, SM też nie. Możesz to zrobić w inny sposób, np osobiście. Natomiast brak reakcji może spowodować skierowanie do sądu wniosku o ukaranie za niewskazanie, do którego sąd często się przychyla.

Tak przyczepiłem się, bo on nie ma umocowań prawnych.
A jak widać nieprzesłuchanie właściciela w charakterze świadka stwarza mnóstwo problemów.
Moim zdaniem brak korespondencji ze Strażą nie jest dowodem na niewskazanie, skoro właściciel może wskazać w inny sposób i na dodatek brak jest na to jakiś ram czasowych.
Sam bym to chętnie przetrenował przed sądem, niesetny widać jeżdżę zbyt poprawnie i SM nie bardzo chce mi wlepić mandat.
A IDT od którego dostałem jedynie jedno wezwanie, już ponad rok tez nie podejmuje ze mną żadnej polemiki, nawet korespondencyjnie ;-)

Ostatnia edycja:

rafostry napisał:
Sam bym to chętnie przetrenował przed sądem
Najlepiej więc nie próbować tego na innych, gdyż praktyka wskazuje na całkowicie inne od Twojego podejście.

gmarcing napisał:
Najlepiej więc nie próbować tego na innych, gdyż praktyka wskazuje na całkowicie inne od Twojego podejście.

A ktoś to już próbował?

Rafostry, nie ma tam zdania, że quiz to żaden dokument ;)
TK porusza zupełnie inne kwestie.

Cytat z uzasadnienia jednego z wyroków (VIII W 2302/14):
Niewskazaniem jest udzielenie odpowiedzi negatywnej, na przykład, że nie wskaże tej osoby lub nie wie w czyjej dyspozycji w określonym czasie był pojazd, jak też zaniechanie udzielenia odpowiedzi. Znamię to jest zatem spełnione w razie bezczynności, tj. nieudzielenia w ogóle odpowiedzi właściwemu organowi – jak miało to miejsce w niniejszej sprawie.
rafostry napisał:
Moim zdaniem brak korespondencji ze Strażą nie jest dowodem na niewskazanie
W świetle powyższego jest dowodem - "zaniechanie udzielenia odpowiedzi" = niewskazanie.

Ostatnia edycja:

rafostry napisał:
Z tym, że zarówno sądy, jak i policja jakoś nie stosuje "korespondencyjnego przesłuchania świadka".
Straż Miejska również nie stosuje. Wezwanie do wskazania to nie przesłuchanie świadka.

Ripper napisał:
Straż Miejska również nie stosuje. Wezwanie do wskazania to nie przesłuchanie świadka.

Ty "w koło Macieju" swoje.
Jak te nieformalne pisma od właściciela maja się do tego przepisu z Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia?
Przepis prawny:
Art. 39. § 4. Dowodu z wyjaśnień lub zeznań nie wolno zastępować treścią pism, zapisków lub notatek urzędowych, chyba że ustawa stanowi inaczej.

@gmarcing to jest jeden wyrok sądu (zapewne jest ich i wiecej) ale można znaleźć takie które dają prawo właścicielowi prawo zasłaniania się niepamięcią, odmowę wskazania ze względu na to iż naraziłoby to jego albo osobę bliska na odpowiedzialność karna itd. Więc powoływanie się na pojedyncze wyroki jest mało miarodajne, niesety.
Zaniechanie jakieś czynności nie jest dla mnie tym samym, co odmowa jej wykonania, szczególnie jeśli nie ma na to ram czasowych. A w przypadku "wskazania", da się je wykonać nie tylko korespondencyjnie.

Ostatnia edycja:

rafostry napisał:
Jak te nieformalne pisma od właściciela maja się do tego przepisu z Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia?
Nijak. Informacja o tym, komu powierzono pojazd nie ma za zadanie zastąpić dowodu z wyjaśnień czy zeznań.

rafostry napisał:
Zaniechanie jakieś czynności nie jest dla mnie tym samym, co odmowa jej wykonania, szczególnie jeśli nie ma na to ram czasowych. A w przypadku "wskazania", da się je wykonać nie tylko korespondencyjnie.
Dlatego właśnie zawsze staram się pisać niewskazanie, a nie odmowa wskazania, żeby odróżnić czynność (odmowę), od zaniechania czynności (niewskazanie). Chociaż być może sam już też błędnie pisałem o odmowie wskazania.
Jeszcze raz zatem:
Art. 96. § 3 Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

rafostry napisał:
Więc powoływanie się na pojedyncze wyroki jest mało miarodajne
Takich wyroków jest mnóstwo, podaj choć jeden, który popiera Twoje filozoficzne podejście do tematu. Niewskazanie = odmowa lub zaniechanie wskazania.

Ostatnia edycja:

Naginacie rzeczywistość obywatele. Rafrosty ma rację.
Quiz to nielegalna ściema ITD i SM. Chcą coś się dowiedzieć to wezwać na świadka i zapłacić koszty. Od listopada 2014 gdy weszła w życie kilometrówka dla świadków opadła im ochota na wzywanie na świadka i zaczęli łamańce z uzasadnianiem quizu. Dobrze wszyscy wiecie ze nigdzie nie został na obywatela nałożony obowiązek
- prowadzenia korespondencji z urzędami,
- odpowiedzi na quiz w 7 dni,
a teraz dosypię do pieca
- umiejętności czytania,
- umiejetności pisania,
- znajomości języka polskiego.

=> Właściciel odpisuje że powierzył pojazd pani Ku Li Wang zamieszkałej w Warszawie przy ul Borów Tucholskich 8 i dodatkowo poinformował że pani Wang włada jedynie językiem japońskim. Gdyby pani Wang miała by zostać przesłuchana w dowolnym charakterze to kto ma obowiązek zapewnienia tłumacza przysięgłego na przesłuchaniu na swój koszt. Zakładam że nikt nie ma wątpliwości że to organ przesłuchujący zapewnia tłumacza. I tu zagadka dla zwolenników teorii że quiz zasługuje na poważne traktowanie => W jakim języku SM lub ITD powinno wysłać quiz do pani Wang?
Policja zatrzymując obcokrajowca na drodze i chcą wykonać np badanie trzeźwości (nie mówię już o dochodzeniu po kolizji czy wypadku) musi zapewnić tłumacza ZAWSZE. Większość z obcokrajowców lituje się nad policjantami i może obawiając się rewanżu rezygnuje ze swoich praw do tłumacza.
Pisze tu o tych tłumaczach by przytoczyć jeszcze jeden aspekt pośrednio dowodzący że quizy są ściemą, marszem na niedopuszczalne skróty. Jak to jest możliwe że janusze z każdej gminy same popisały wzory quizów, zawierające niedopuszczane groźby albo żądania wskazania "osoby która popełniła wykroczenie"

W PoRD zapisano że właściciel "na żądanie uprawnionego organu" ma wskazać. Wielu z was uważa quiz za takie żądanie a ja chciałbym wiedzieć gdzie i kto wydał uprawnienie dla organu (dla SM jest PoRD) ale dla ITD i policji nie udało mi śię doszukać. Czy możecie podać paragrafy z takim upoważnieniem.

Vels, a ktoś tu pisał o obowiązku korespondowania ? Wyskoczyłeś tu jak zając na miedzy ze swoimi rewelacjami ;)

VelS napisał:
- prowadzenia korespondencji z urzędami,
- odpowiedzi na quiz w 7 dni,
a teraz dosypię do pieca
- umiejętności czytania,
- umiejetności pisania,
- znajomości języka polskiego.
Obywatel nie ma również obowiązku znajomości przepisów prawa. Ma jedynie obowiązek ich przestrzegania.

VelS napisał:
Policja zatrzymując obcokrajowca na drodze i chcą wykonać np badanie trzeźwości (nie mówię już o dochodzeniu po kolizji czy wypadku) musi zapewnić tłumacza ZAWSZE. Większość z obcokrajowców lituje się nad policjantami i może obawiając się rewanżu rezygnuje ze swoich praw do tłumacza.
Chyba Ci się pomyliło. Większość policjantów lituje się nad obcokrajowcami i próbuje się z nimi jakoś dogadać, dzięki czemu obcokrajowiec traci na czynności 15 minut zamiast pół dnia.

VelS napisał:
Czy możecie podać paragrafy z takim upoważnieniem.
Masz pełne prawo być zdania, że policja i ITD nie są organem upoważnionym do żądania wskazania w rozumieniu Art. 78. 4. ustawy PoRD. Szkopuł w tym, że jak na razie, tego zdania nie podzielają sądy ;).

Ripper napisał:
Masz pełne prawo być zdania, że policja i ITD nie są organem upoważnionym do żądania wskazania w rozumieniu Art. 78. 4. ustawy PoRD. Szkopuł w tym, że jak na razie, tego zdania nie podzielają sądy

Pewien powszechnie znany portal, specjalizujący się w temacie mandatów, umieszcza też wyroki sądów podzielające zdanie, że SM i IDT takich uprawnień nie posiada.
Tak wiec niezbadane i nieprzewidywalne są wyroki sądów ;-)

Ripper napisał:
Informacja o tym, komu powierzono pojazd nie ma za zadanie zastąpić dowodu z wyjaśnień czy zeznań.

A jakie ma zadanie? Czym jest w świetle przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia? Możesz odnieść swoje twierdzenia do przepisów? Bo jak do tej pory ani razu nie podparłeś się przepisem, nawet przy tak kontrowersyjnym stwierdzeniu, że:

Ripper napisał:
SM nie musi nic udowadniać. SM wnosi wniosek o ukaranie, w którym stwierdza, że żądanie nie było spełnione, bo, na przykład, korespondencję wysłali 2 miesiące temu, a nadal nie otrzymali odpowiedzi. Sąd zadecyduje o tym, czy można przez to uznać, że zostało popełnione zarzucane wykroczenie.

Choć stawianie zarzutów bez dowodów moim zdaniem podchodzi pod zarzut o fałszywe oskarżenie.

-----------------

Zarówno Ripper jak i gmarcing uparcie twierdzicie, że niewskazanie=odmowa lub zaniechanie wskazania. Czy aby na pewno? Zobaczcie sobie na przepisy w których to urzędnicy/urzędnicy są zobowiązani do wydania decyzji. I sprawy ciągną się latami, bo w przepisach nie ma terminu. A swego czasu spotkałem się z wyrokiem sądu który rozważał, co znaczy termin "niezwłocznie", wyszło mu, że to niedużej niż 2 tygodnie.

Twierdzicie, że brak korespondencji ze strony właściciela jest jednoznaczny z "niewskazaniem", a sami potwierdzanie iż wskazać można w rożny sposób. Jeśli nawet przychylić się do waszego twierdzenia, to oznacza jedynie, że właściciel nie spełnił obowiązku w formie korespondencji, co nie wyklucza iż zrobił to w jakiś inny sposób.
Przypomnę nieśmiało, że to na oskarżycielu ciąży obowiązek dowiedzenia winy, a nie na oskarżonym dowodzeniu swojej niewinności.

----------------

Cały ten, jak nazwaliście "filozoficzny" bajzel bierze się stąd, iż przepis
Przepis prawny:
Art. 96. § 3 Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.
ktoś zastosował do korespondencyjnego żądania tej informacji od właściciela/użytkownika, czego nie przewiduje Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.

A kim jest właściciel auta w trakcie postępowania wyjaśniającego? Są tylko trzy możliwości: albo świadkiem, albo "osobą, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie.", albo obwinionym.
Świadka należy przesłuchać. Przesłuchanie się protokołuje. Jeśli świadek zezna nieprawdę, może ponieść za to odpowiedzialność. W protokół można wpisać, że świadek milczy, bądź odmawia odpowiedzi i to stanowi dowód na "niewskazanie".

Jeśli właściciela potraktujemy nie jako świadka, a "podejrzanego" to Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia mówi:
Przepis prawny:
Art. 54 6. Należy niezwłocznie przesłuchać osobę, co do której istnieje uzasadniona
podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie. Osoba taka ma prawo
odmówić złożenia wyjaśnień oraz zgłosić wnioski dowodowe, o czym należy ją
pouczyć. Przesłuchanie tej osoby zaczyna się od powiadomienia jej o treści zarzutu
wpisanego do protokołu przesłuchania; przepis § 4 zdanie drugie stosuje się.

a korespondencja pojawia się jedynie tutaj:
Przepis prawny:
§ 7. Od przesłuchania osoby, o której mowa w § 6, można odstąpić, jeżeli
byłoby ono połączone ze znacznymi trudnościami; osoba ta może nadesłać
wyjaśnienia do właściwego organu w terminie 7 dni od odstąpienia od przesłuchania,
o czym należy ją pouczyć. Odstąpienie od przesłuchania oraz pouczenie
dokumentuje się notatką urzędową

Co ciekawe, wzywanie właściciela na świadka do siebie stosowały wszystkie służby, dopóki wzywani nie zauważyli ze koszty stawiennictwa ponosi wzywający.
Ciekawym jest też to, że działając na tych samych przepisach Policja, kiedy miała w swojej pieczy fotoradary nie korespondowała z właścicielem, a wzywała go na przesłuchanie. I nadal to czyni w przypadku nadesłanych nagrań z kamer w samochodach, czy zawiadomieniach o wykroczeniach popełnionych na drodze od obywateli.
Kolejna ciekawostka jest to, że ITD (przynajmniej według mojej wiedzy), pomimo wysyłania pisemnych żądań do właścicieli nie kwapi się stawiać ich przed sądem za niepodjęcie korespondencji. Zarzuty o "niewskazanie" pojawiają się dopiero, jeśli właściciel w piśmie chlapnie iż odmawia wskazania. A według pewnego, powszechnie znanego portalu specjalizującego się w mandatach drogowych, ITD nigdy nie poszło z tym do sądu.
Przypadek, że jedynie Staże idą z tym do sądu?

Ostatnia edycja:

rafostry napisał:
Czym jest w świetle przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia?
Tym samym czym na przykład uzyskanie z CEPiKu informacji o tym, kto jest właścicielem pojazdu lub uzyskanie informacji adresowej tegoż. Twoim zdaniem urzędnicy również powinni być powołani na świadków, bo inaczej przekazana przez nich informacja nie ma wartości dowodowej? :D

rafostry napisał:
Bo jak do tej pory ani razu nie podparłeś się przepisem
Cały czas opieram się wyłącznie na istniejących przepisach. Tyle, że nie dorabiam do nich niepotrzebnej filozofii.

rafostry napisał:
Zarówno Ripper jak i gmarcing uparcie twierdzicie, że niewskazanie=odmowa lub zaniechanie wskazania. Czy aby na pewno?
Na pewno nie. Nie wiem, jak gmarcing, ale ja na pewno tak nie twierdzę.
Twierdzę, że brak odpowiedzi osoby zobowiązanej na żądanie wskazania może stanowić podstawę do ukarania za niewskazanie.
Jeżeli SM wniesie do sądu o ukaranie, a w sądzie się okaże, że wniosek był złożony 3 dni po tym, jak osoba zobowiązana do wskazania odebrała korespondencję, to sąd ją najprawdopodobniej uniewinni.
Jeżeli minęło 3 miesiące, to najprawdopodobniej zostanie ukarana.

Ripper napisał:
Cały czas opieram się wyłącznie na istniejących przepisach.

To czemu ich nie cytujesz, ani na nie się nie powołujesz podając konkretne ?

Ripper napisał:
Tym samym czym na przykład uzyskanie z CEPiKu informacji o tym, kto jest właścicielem pojazdu lub uzyskanie informacji adresowej tegoż. Twoim zdaniem urzędnicy również powinni być powołani na świadków, bo inaczej przekazana przez nich informacja nie ma wartości dowodowej?

Porównujesz dokument urzędowy z listem od rzekomego właściciela, bo nikt nie sprawdza, czy faktycznie autorem jest właściciel. Listem, w którym za napisanie nieprawdy, autor nie ponosi odpowiedzialności, bo aby ją poniósł musi być chociażby właściwie pouczony. Listem, który w świetle Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia Art. 39. § 4. nie może być dowodem w sprawie.

Ripper napisał:
Jeżeli minęło 3 miesiące, to najprawdopodobniej zostanie ukarana.
Potrafisz zacytować jakiś przepis na to? Ja wiem, że sady z rozpędu klepią takie postępowania, co nie oznacza, że jest to zgodne z prawem. Niestety.

Bodajże Bohdan Smoleń żartował, że niezawisłość sędziowska polega u nas głównie na tym, że żaden sędzia jeszcze nie zawisł. Ale w końcu któryś, kiedyś przegnie.

Na szczęście cały ten cyrk skończy się z nowym rokiem - SM traci możliwość posługiwania się fotopstrykami.
Pozostaje IDT, ale wygląda na to, że oni zachowują się przyzwoicie w tym temacie.

PS. Ripper - dopóki nie zacytujesz/powołasz się na jakiś konkretny zapis w przepisach, będę ignorował Twoją "mniemanologie stosowaną" i porównywania rzeczy nieporównywalnych w tym temacie, bo widzę, że nie dociera do Ciebie, iż nie ma nic w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia na poparcie twoich tez. No, chyba że uważasz że STRAŻE mogą się do niego nie stosować, i ich postępowanie w sprawach mandatowych podlegają innym regulacjom.

rafostry napisał:
To czemu ich nie cytujesz, ani na nie się nie powołujesz podając konkretne
Po co podawać przepisy, które w tym wątku były już cytowane do znudzenia?

rafostry napisał:
Listem, który w świetle Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia Art. 39. § 4. nie może być dowodem w sprawie.
To jest kompletna bzdura, co już tłumaczyłem. Powołujesz się na przepis, którego najwyraźniej nie rozumiesz.

rafostry napisał:
nie ma nic w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia na poparcie twoich tez.
Ja nie przedstawiam żadnych tez. Przedstawiam jedynie aktualny stan prawny.

rafostry napisał:
Ja wiem, że sady z rozpędu klepią takie postępowania, co nie oznacza, że jest to zgodne z prawem.
Rozumiem. Straż się myli, policja się myli, sądy się mylą. Prawdopodobnie równie dobrze może się mylić minister wydający rozporządzenia i cała legislatura - w końcu nasze prawodawstwo jest również dalekie od doskonałości.
Wypada więc mi jedynie opuścić plac boju, bo trudno, żebym w tej sytuacji ja się nie mylił.

Ripper napisał:
Rozumiem. Straż się myli, policja się myli, sądy się mylą.

Odniosę się tylko do tego.
Przeczytaj co napisałem, jeszcze raz powoli i ze zrozumieniem.
Może wtedy zauważysz, że napisałem iż oskarżenia właściciela o "niewskazanie" na podstawie braku przesłania odpowiedzi na nielegalny quiz stosuje jedynie SM. Policja nigdy tego nie robiła i nie robi, ITD, według mojej wiedzy zapewne tez. Wiec proszę nie wmawiaj mi kolejny raz czegoś, czego nie napisałem.
PS Jeśli chodzi o sądy, to wyroki zapadają tak rożne, w podobnych sprawach, że zaczyna to przypominać na pierwszy rzut oka loterię, z rożnych przyczyn. Ale to nie jest tematem w tym wątku.

Ostatnia edycja:

Ripper napisał:
Masz pełne prawo być zdania, że policja i ITD nie są organem upoważnionym do żądania wskazania w rozumieniu Art. 78. 4. ustawy PoRD. Szkopuł w tym, że jak na razie, tego zdania nie podzielają sądy ;).

Czytaj że zrozumieniem.
Nigdy nie twierdziłem że że policja i ITD nie są organem upoważnionym do żądania wskazania. Przedmiotem mojego posta było dociekanie gdzie jest zapisane uprawnienie o którym wspomina w Art. 78. 4. ustawy PoRD.
Zaczynam podejrzewać że takiego upoważnienia nigdzie nie udzielono.
Stwierdzenie że "tego zdania nie podzielają sądy" skwituje porzekadłem "jedzcie gó*no miliony much nie mogą się mylić !"
Z pewnością po otrzymaniu najbliższego quizu odpiszę do ITD czy policji z prośba o wskazanie upoważnienia przywołanego w Art. 78. 4. ustawy PoRD.

VelS napisał:
dociekanie gdzie jest zapisane uprawnienie o którym wspomina w Art. 78. 4. ustawy PoRD.
A gdzie jest zapisane uprawnienie SM?

Powrót