RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Czesc witajcie, pod koniec stycznia fotoradar strzelil mi fotke, gdzies za Malborkiem. Samochd byl firmowy a ja bylem pracownikiem.
Szef napisal odwolanie iz nie jest w stanie wskazac sprawcy bo nie widac Nic na zdjeciu, pracownikow jechalo trzech i w tym momencie kazdy mogl prowadzic wiec z racji ze nie chce komus sZkodIc nie wskazal nikogo.
Po dwoch miesiacach przyszedl list ze jak bie wskaze to 500xl i bez punkktow. Wskazal mnie.

Po kolejnym miesiacu dostalem list z quizem abc i ja sie odwolalem z racji iz niema zdjecia, ze utracili wraz z kwietniem prawo do pbrotu zdjeciami itd i jeszcze pare innych akapitow. Nastepnie teraz po miesiacu przyslali mi po prostu mandat 500zl bez punktow.
Minelo ju ponad pol roku od tego zdjecia, a ogolnie powinni przeciez pierw cos odpisac czy maja to w dupie i od tak wystawili grzywne?

Mandat z poczty awizo odebral dziadek z racji ze ja przebywam za granica.

Placic czy mozna sie odwolac w jakismsposob? Mam list ksero ktory do nich pisalem, mam swistek z poczty ze wysylalem im ten list.

Help!

To nie mandat tylko wezwanie do zapłaty, olej to. Robią to bezprawnie, nie wolno dostarczać mandatu pocztą, musi być osobiście podpisany i odebrany.

qufel napisał:
To nie mandat tylko wezwanie do zapłaty, olej to. Robią to bezprawnie, nie wolno dostarczać mandatu pocztą, musi być osobiście podpisany i odebrany.

Ano tak to prawda dopiero dzis mi to osobiscie przeczytal dziadek, jeszcze jutro kumpel podesle mi tego fotki.

Jestem przekonany w 99% ze sprawa zakonczy sie ze nic nie dostane bo wiem ze dzialaja bezprawnie chociaz jestem swiadom ze przekroczylem ta predkosc. Ale nie maja narzedzi do tego zeby karac prawda?

Pozdrawiam

Witam! Proszę o porady
We wrześniu 2015 przekroczyłem prędkość w terenie zabudowanym o ponad 50 km/h.
Fotoradar GITD zrobił zdjęcie samochodu.
Sprawa trafiła do właściciela pojazdu, następnie do mnie jako kierowcy po blisko pół roku.
Mimo, iż nie otrzymałem blankietów GITD, ani mandatu, ani nawet głównego dowodu – zdjęcia z fotoradaru - sprawa trafiła do sądu (po pół roku od wykroczenia).
Następnie otrzymałem skazujący wyrok nakazowy.
Odwołałem się.
Sprawa trafiła do Sądu Rejonowego.
Przyznałem się dobrowolnie na rozprawie, otrzymując wyrok grzywny – 11 miesięcy od wykroczenia. (Sąd nie zamierza występować z postępowaniem administracyjnym o odebranie na 3 miesiące prawa jazdy).
Za miesiąc mija rok od popełnienia wykroczenia.

1) Czy GITD może bez wystawiania mandatu skierować sprawę do Sądu? (narażając mnie na wyższe koszty ; Sama nie wysyłając zdjęcia mimo że o nie wnioskowałem poprzez profil zaufany epuap) ?
2) Sąd wyśle informację o prawomocnym wyroku do Policji i GITD? Czy mogę jeszcze stracić Prawo Jazdy na 3 miesiące? Jeśli tak to do 1 roku czy do 2 lat od wykroczenia?
3) Otrzymam 10 punktów karnych? Są one ważne do roku od wykroczenia? (tj. jeszcze miesiąc)
4) Czy informacja o wykroczeniu i przegranym procesie będzie widoczna za 1 rok, 2 lata, 5 lat, ….. na zawsze w mojej kartotece? (dla GITD, Policji, Sądów) ?
5) Po otrzymaniu uprawomocnionego wyroku mogę wnioskować o rozłożenie na raty i ewentualnie następnie, po paru miesiącach o warunkowe umorzenie reszty kary?

Pozdrawiam,
MACIEJ

nikt nie jest w stanie na nic odpowiedziec???

prosze o szersze odpowiedzi. w paru punktach pytania sa zlozone lub dotycza informacji na jak dlugo, ile lat, a wiec odp tak/nie nic nie wnosi

czy sąd wysyła wyrok do domu? z informacją ile di kiedy i jak zaplacic??

minerek napisał:
A to ze bezprawnie zbieraja nasze dane i zdjecia z fotoradarow od konca kwietnia tego roku nie upowaznia do umorzenia postepowania z tym kierunku? Jelsi robia to nielegalnie to nie moga z nich wyciagac konsekwencji... wiec dlaczego mam sie rpzyznac i bezmyslnie zaplacic im kare na co licza?

Oczywiście, że nie. Co ma piernik do wiatraka...
Teoretycznie można liczyć, że sędziego to wkurzy, ale od strony prawnej...

Gdybyś przekraczając dopuszczalną prędkość nagrał jak ktoś okrada sklep, to myślisz, że byłaby to podstawa, żeby nie skazać złodzieja?

Co prawda sytuacja jest trochę inna, bardziej jakby złodziej nagrywał Twoje przekroczenie prędkości, ale nie zmienia to tego, że GIT czuje się bezkarny tak jak większa część aparatu (sędzia, prokurator, gliniarz).

Ad4) dla żurawia nie jest prawdziwe.
W mojej kartotece policyjnej znajdują się wykroczenia z roku 2001 i twierdzą, że zgodnie z prawem i nawet jestem skłonny im przyznać rację, Aczkolwiek nie wiem czemu nie ma wcześniejszych.

Ad2) brak podstawy prawnej do odebrania prawa jazdy

NIE MACIE RACJI. jezeli ktos zarejestruje wykroczenie telefonem lub miejski monitoring np przejechanie na czerwonym to nie jest to podstawa do ukarania.
tak samo jakby policjant zatrzymal za przekroczenie predkosci ale nie wiedzial o ile przekroczylismy
dowiedzialem sie ze 2 lata maja na przechowywanie informacji o starych wykroczeniach.
(punkty karte , sady itp)

zuraw09 napisał:
NIE MACIE RACJI. jezeli ktos zarejestruje wykroczenie telefonem lub miejski monitoring np przejechanie na czerwonym to nie jest to podstawa do ukarania.
Oczywiście, że jest. Nawet zarejestrowanie własnym wzrokiem i późniejsze zeznanie może być w takim przypadku podstawą do ukarania.

zuraw09 napisał:
tak samo jakby policjant zatrzymal za przekroczenie predkosci ale nie wiedzial o ile przekroczylismy
To nie jest tak samo.

Ripper napisał:
Oczywiście, że jest. Nawet zarejestrowanie własnym wzrokiem i późniejsze zeznanie może być w takim przypadku podstawą do ukarania.

To nie jest tak samo.

nie masz racji, rejestracja okiem Twoim, a nie policjanta nie jest zadnym dowodem ;)

zuraw09 napisał:
nie masz racji, rejestracja okiem Twoim, a nie policjanta nie jest zadnym dowodem ;)

Hymmm twierdzisz że zeznania naocznego świadka nie są dowodem w sprawie ? Ciekawe :)

naocznego swiadka moga byc ale nie musza. podwazyc tez mozna ot tak

Drodzy,
mam pytanie.
W czerwcu 2015 dostałam od SM quiz bez zdjęcia, na który odpowiedziałam pisemnie z prośbą o wezwanie i przedstawienie zarzutów.
Przez rok była cisza, zaś po roku (już po tym, jak SM utraciło prawo do fotoradarów) pojawił się u mnie dzielnicowy z informacją, że jestem obwiniona o wykroczenie drogowe. Zarejestrowano mój pojazd z prędkością 70/50 km.
Poprosiłam o pokazanie dowodu i.. zostałam skierowana do prowadzącej sprawę w zupełnie innym wydziale policji.
Kiedy się tam stawiłam poprosiłam (po raz kolejny) o przedstawienie dowodu wykroczenia - nie został mi on okazany. W świetle tego odmówiłam składania dalszych zeznań, zaś policjantka oskarżyła mnie z art. 96 par 3 kw w zw. z art 24 par 1 i 3 kw. i zaproponowała mandat, którego przyjęcia odmówiłam.
Następnie otrzymałam wyrok zaoczny (jakaś chora kwota), od którego złożyłam sprzeciw.
Obecnie mam wyznaczoną rozprawę.

Będę ogromnie wdzięczna za wyjaśnienie czy dobrze rozumiem (wystarczy tak/nie):
1. Sądzona mam być za odmowę wskazania kierującego, nie sa samo wykroczenie drogowe.
2. Dzień wykroczenia to dzień składania zeznań na Policji (zatem ew. przedawnienie to za 2 lata od tamtej daty).

I jeszcze dwa pytania:
3. Czy sam fakt, że nie wiem kto kierował a ponadto nie przedstawiono mi żadnych dowodów na zaistnienie wykroczenia ma jakikolwiek wpływ na całą sprawę i czy może służyć do obrony?
4. Czy fakt, że w chwili przekazania przez SM zawiadomienia o wykroczeniu do policji SM nie miała już uprawnień do korzystania z fotoradarów ma jakikolwiek wpływ na całą sprawę i czy może służyć do obrony?

Z pozdrowieniami
Trójka

Przepraszam, że nie edytuję, ale opcja już zniknęła..
Najbardziej zależy mi na ustaleniu czy dzień wykroczenia z tytułu niewskazania kierujacego, to dzień składania zeznań na Policji (zatem ew. przedawnienie to za 2 lata od tamtej daty) czy dzień odesłania odpowiedzi na quiz (a tu akurat minąłby rok).

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ta.Trzecia napisał:
Najbardziej zależy mi na ustaleniu czy dzień wykroczenia z tytułu niewskazania kierujacego, to dzień składania zeznań na Policji (zatem ew. przedawnienie to za 2 lata od tamtej daty) czy dzień odesłania odpowiedzi na quiz (a tu akurat minąłby rok).
Informacja o dacie wykroczenia powinna znajdować się w wyroku nakazowym.

Ripper, bardzo dziękuję za odpowiedź.

Data takowa rzeczywiście jest i jest na 100% błędna - we wskazanym dniu nie byłam we wskazanym miejscu. Jest to błąd w piśmie, gdzie pomylono się o rok. Niby na moją korzyść (bo wtedy rzeczywiście byłoby przedawnienie), ale to chyba nie ma znaczenia.
Czyli raczej nie mam szans powołać się na to, że stan faktyczny jest taki, że odmowę można uznać z dniem niewskazania w quizie?

RE: Fotoradary nowy temat - 2

witam,
rozprawa w sądzie rejonowym miala miejsce ponad 2 miesiace temu. poprosilem o grzywne. do teraz nie otrzymalem pisma z sadu (z wezwaniem do zaplaty, numerem konta, informacyjne itp).
jaki moze byc powod?
pisalem do sadu prosbe o pismo, wczesniej na rozprawie sedzie informowal ze mam oczekiwac korespondencji z sadu.
wyrok podejrzewam ze jest juz dawno prawomocny.
co nalezy zrobic? moze sad o mnie zapomnial??

pozdrawiam!

Powrót