RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

witam serdecznie.

Przed 2 dniami przyszedł mi mandat GITD za przekroczenie prędkości na drodze krajowej o 50km/h poza terenem zabudowanym (rejony nowego miasteczka). Na drodze normalnie obowiązuje limit prędkości 90km/h jednakże feralnej nocy jadąc droga okazało się ze zrobili wcześniej jakieś roboty drogowe, przebudowali lekko drogę, zmienił się kat zakrętu za którym stał radar itp itd no i nie mam pewności co do poprawnego oznakowania limitu prędkości, stojącego radaru oraz odległości w jakiś znajdowały się te oznaczenia. Pomijając już fakt ze zdjęcie jest totalnie nieczytelne, widać na nim jeden wielki czarny obiekt i tylko numer rejestracji auta.

Jak napisać dobrze wniosek o umorzenie/odwołanie takiego mandatu oraz jakich użyć przypisów, artykułów aby taki wniosek został rozpatrzony pozytywnie. Mam wiele wątpliwości co do tego odcinka drogi na którym zrobili roboty drogowe, a teraz wykorzystują ten fakt do nabijania kasy.

Bardzo proszę o pomoc. Chciałbym spróbować się odwołać, jak to nie podziała wtenczas będę chciał rozłożyć mandat na raty.
Pozdrawiam

Witam. W lipcu fotoradar zrobił mi zdjęcie w terenie zabudowanym, na fotoradarze prędkość wskazuje 101 km na godzinę a było ograniczenie 50km/h z czego musiałam wyprzedzać jakieś auto bo jestem na środku jezdni...
Nie widziałam znaku ograniczenia więc musiałam wyprzedzać bo nie jeżdżę nieprzepisowo...(tzn czasami się zdarzy jak każdemu).Że ja nie jestem właścicielem auta to ITD wysłało pismo do właściciela druk o wskazaniu osoby prowadzącej bla,bla,bla...
Właściciel wskazał kierującego-mnie. No i w tamtym tygodniu przyszło mi pismo w sumie takie same plus dodatkowe że,że ja prowadziłam auto danego dnia... I co teraz?
Tam jest napisane, że mandat 500 zł i 10 pkt karnych z art 92a. Ale wyczytałam że jeszcze zabiorą mi prawo jazdy na 3 miechy bo to teren zabudowany, tam nie ma takiej wzmianki?
Czy to prawda? Jak sie wybronić z tego jeśli tak będzie... Tyle art czytałam o tych fotoradarach, co mi grozi a co nie że mi głowa puchnie...
I dalej nic nie wiem bo różnie pisze :(:rolleyes:
Co mam robić i jak?
Proszę o pomoc.

Co się dzieje w przypadku otrzymania prośby o wskazanie kierowcy (zdjęcie niewyraźne) i użytkowania samochodu przez kilka osób tego dnia i nie wiadomo kto w chwili zrobienia zdjęcia prowadził pojazd?

Witam, dostałem taką fotkę, można się odwołać z uwagi na dwa pojazdy jadące w tym samym kierunku ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Teraz nowe fotoradary mogą robić pomiar dla kilku aut jednocześnie.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Ale ten model również ?

A skąd ja mam to wiedzieć? Trzeba zapytać u źródła, ewentualnie podaj model bo nie widać na zdjęciu

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Witajcie, otrzymałam wezwanie do wskazania sprawcy za złe zaparkowanie pojazdu - wiem, że zostanie nałożony mandat w kwocie 100 zł + 1 pkt karny, jeśli to ja byłam sprawcą wykroczenia. Jednocześnie Strażnik Miejski z którym rozmawiałam, zasugerował iż korzystniejsze będzie niewskazanie sprawcy, ale wzięcie mandatu na siebie - nie dostanę punktów. Obawiam się jednak, że wtedy będę odpowiadać z tytułu art. 96 par. 3 k.w. - czytałam, że w wielu przypadkach niewskazanie nie kończy postępowania w sprawie o wykroczenie, mimo przyjęcia mandatu. Czy w tej sytuacji lepiej wziąć mandat na siebie? Czy jeśli wysokość mandatu jest zgodna z taryfikatorem, jest szansa na negocjowanie jego wysokości? Dodam, że musiałabym sprawę wyjaśniać listownie, gdyż nie mam możliwości zgłoszenia się do organu prowadzącego w ciągu 7 najbliższych dni.

czarna_owca napisał:
Witajcie, otrzymałam wezwanie do wskazania sprawcy za złe zaparkowanie pojazdu
Przez Święta się chyba nudzili 'strażnicy' bo i ja dostałem i paru moich znajomych też, jakieś stare sprawy - ale sprzed mniej niż 90 dni :(
Podpinam się pod pytanie.
Przeczytałem całe forum "anuluj-mandat", przejrzałem dziesiątki wyroków sądów za art 96 w związku z brakiem uprawnień straży (90% skazujących, może z 5%-10% umorzeń / odmowy wszczęcie) i dalej nie wiem na co się zdecydować:
a) iść na wojnę za pomocą odmowy wskazania i pisania do nich pism za pomocą jednego z wielu dostępnych szablonów (yanosik.pl, anuluj-mandat.pl, 3obieg)
b) wskazać siebie jako sprawcę ich formularzem "B" = 100 + 1 pkt
c) odmówić wskazania ich formularzem "C" = 100 zł + 0 punktów - pytanie czy to na 100% kończy postępowanie???

A ja kiedyś wskazałem kolegę Egipcjanina i sprawa się zakończyła. Oczywiście to on wtedy prowadził pojazd. Słyszałem też o przypadku wskazania Włocha z imienia i nazwiska ale bez adresu (nie był znany) i też to zakończyło sprawę.

Przyszło wezwanie do mojej firmy za parkowanie wskazali mnie jako opiekuna auta.
Dostalem list odebralem okazalo sie ze na drugi dzien mam byc na SM jako świadek.
Musiałem wziąć urlop bo inaczej "nieusprawiedliwiona niepłatna nieobecność".

Propozycja 100 zł i 1 pkt za parkowanie.
Powiedziałem, że auto służbowe i wymienia się kilka osób, że moge podać z nazwisk.
Pani chciała nazwisk i adresów.
Na odpowiedź że nie znam adresów powiedziała, że w takim razie się przyznaję albo jeśli nie podam adresów to odmawiam wskazania sprawcy i biorę 200zł na siebie.
I tak w kółko że nie znam adresów
To powiedziała, że da mi to ich wezwanie ABCD w tylu kopiach ile osób i mam sobie to wziąć i wypełnić wskazując wszystkich i odesłać albo że możemy się na kolejne spotkanie umówić jak się dowiem i dostanę kolejne wezwanie (i kolejny dzień urlopu...).

Zapytałem co jeśli wskażę wszystkich użytkowników to powiedziała,że będa wszystkich wzywać ?
- A jak któryś wskaże mnie a ja jego ?
- To do sądu
- A skąd Pani czy sąd będzie wiedzieć kto mówi prawdę?
- To już moja tajemnica
- Nie wie Pani!
- .....

0 pouczeń czegokolwiek.

Rozmowę mam całą nagraną.

Przecież nie trzeba znać adresów. Niech sobie sami sprawdzą. Mogą wezwać szefa firmy albo kadrowego i im adresy pracowników poda.

Witam
Kilka pytań. Jak to jest z współwłaścicielstwem pojazdu. W dowodzie jest właściciel-ja i w adnotacjach współwłaściciel-syn. Dopisując współwłaściciela ja też stałem się współwłaścicielem.
Jak współwłaściciel ma się zachować na wezwanie ITD "komu powierzył" z art.78 ust.4 uord tam zobowiązany jest właściciel lub posiadacz lub art.96§3 kw tam mowa o właścicielu, posiadaczu, użytkowniku lub prowadzącym pojazd.
Nie ma mowy o współwłaścicielu, czyli de facto ww.wezwania współwłaściciela nie dotyczą.
Jadąc błysnął nam radar żółty z antenką i spodziewam się niechcianej korespondencji tylko nie wiem czy do mnie czy do niego. W aucie byliśmy obaj ale kto akurat kierował "nie pamiętam"
Jak z tego wyjść obronną ręką?

Ostatnia edycja:

Witam,
otrzymałem pismo z GITD ze zdjęciem zrobionym w październiku, na zdjęciu nie widać twarzy kierowcy (zasłania je w połowie lusterko i nie jest zbyt wyraźne), to samo w przypadku pasażera (połowę osoby zasłania słupek i ciężko stwierdzić kto to). Nie pamiętam kto mógł wtedy kierować. Czy jest jakaś możliwość podważenia tego zdjęcia?
Dodam, że pismo przyszło na moją firmę, a w dowodzie właścicielem jestem ja.
Poza tym z widełek 200-300 i 6 pkt przypisali 300zł czy można tą kwotę obniżyć do 200?

Witam,
otrzymałem pismo z GITD ze zdjęciem zrobionym w październiku, na zdjęciu nie widać twarzy kierowcy (zasłania je w połowie lusterko i nie jest zbyt wyraźne), to samo w przypadku pasażera (połowę osoby zasłania słupek i ciężko stwierdzić kto to). Nie pamiętam kto mógł wtedy kierować. Czy jest jakaś możliwość podważenia tego zdjęcia?
Dodam, że pismo przyszło na moją firmę, a w dowodzie właścicielem jestem ja.
Poza tym z widełek 200-300 i 6 pkt przypisali 300zł czy można tą kwotę obniżyć do 200?

Więc, tak.
Ja miałem podobną sytuację w tamtym roku. Prowadziłem samochód służbowy (jestem pracownikiem) i po dwóch tygodniach przyszedł do firmy tzw. Quiz, czyli pismo z opisem wykroczenia oraz z 3 opcjami do wskazania sprawcy.Nie wiem czy też dostałem takie pismo z 3 opcjami, że albo się przyznajesz i uiszczasz opłatę, albo wskazujesz kto kierował, itd. Ja poprosiłem szefa żeby zrobił tak, iż wskazuje mnie jako pracownika (bo nie wypieram się że popełniłem wykroczenie). Z tym, że co oznacza wskazanie. Wskazanie oznacza podanie TYLKO I WYŁĄCZNIE imienia i nazwiska, ponieważ jako właściciel firmy, wg ustawy o OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH nie wolno udostępniać danych. Jeśli np. podałbyś dokładne dane kto prowadził to np. pracownik mógłby wytoczyć ci sprawę o to, że udostępniłem dane osobowe. Wracaj do rzeczy, mój szef tak postąpił (za moją radą) i podał tylko moje IMIE I NAZWISKO na tym piśmie i odesłali. I to teraz GITD musi znaleźć sprawcę. Sprawa jest prosta, żeby kogoś obciążyć mandatem GITD musi znać sprawcę wykroczenia i musi go wskazać. A wskazać nie może bo sami nie widzą kto prowadził. I teraz tak, GITD ma ponoć 6 miesięcy na znalezienie sprawcy a potem sprawa się przedawnia i masz spokój. U mnie tak było, że minął już rok od wykroczenia i cisza...pewnie się przedawniło...bo GITD nie znalazła sprawcy (no niby jak znajdzie po samym imieniu i nazwisku). A te pisma które GITD wysyła są ponoć BEZPRAWNE (jest nawet wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 2014 czy 2015 roku).

czesc mam taka sytuacje.
dostałem mandat dziś droga pocztowa z urzadzenia stacjonarnego.
Jest szansa na anulowanie tego?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

ponieważ jako właściciel firmy, wg ustawy o OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH nie wolno udostępniać danych. Jeśli np. podałbyś dokładne dane kto prowadził to np. pracownik mógłby wytoczyć ci sprawę o to, że udostępniłem dane osobowe
Ustawa o ochronie danych osobowych:
Art. 23. 1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
...
4) jest niezbędne do wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla
dobra publicznego
;
Samo imię i nazwisko nie wskazują konkretnej osoby. To tak jakbyś poszedł na przesłuchanie i odmówił podania danych osobowych. Paraliż organów ścigania, sprawcy bezkarni.

Mam do Was pytanie.
Jechałem 107 km/h w miejscu gdzie jest dozwolone 50 km/h. Fotoradar strzelił mi fotę. (ręką akurat zasłaniam brodę, szkoda, że nie więcej twarzy, ale podobno widać, że to ja). Wiadomo, jest to utrata prawa jazdy. Jednak "problem" jest taki, że właścicielem auta jest babcia, która zmarła parę lat temu ale ja jestem współwłaścicielem. List przyszedł na babcie- odebrałem i odpisałem, że adresat nie żyje. Po czasie (1,5 mięsiąca) znowu znalazłem awizo na babcie. Co robić w tej sytuacji? Odbierać czy nie i czekać, że może się nie połapią? Teoretycznie dałem im siebie na tacy, bo list o śmierci babci wysłałem jako ja ale widocznie nie sprawdzili kim jestem. Oczywiście nie chcę stracić prawka.

To na organie ciąży obowiązek udowodnienia kto kierował pojazdem w danym czasie i miejscu.

Powrót