RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Witam korzystał ktoś z https://ebok.canard.gitd.gov.pl
Założyłem konto chociaż Google traktuje jako spam, podpisałem chociaż nigdzie nie można znaleźć regulaminu ( może błąd bo zaznaczyłem, że się zapoznałem Ale..)
Chciałem pobrać zdjęcie i pupa kręci się zielone kółeczko i pupa nie dowiem się kto jechał moim samochodem??? A jak nie odpowiem kto popełnił wykroczenie to 500+ w plecy Mogę wybrać mandat 100zl za przekroczenie o 15km/h na obszarze zabudowanym o godzinie 22:58:26 za szybko ktoś jechał bo za 2 minuty było by tylko 5km/h
Jak się przyznam, że to ja to mogę być pociągnięty .. jak na zdjęci widać że to nie ja -pewnie ten wariant bym wybrał.

Pobrałem zdjęcie. To jednak nie ja i nie wiem kto

attachment.php

Cześć,

jak obecnie wygląda sytuacja po wyroku TK K 2/13? Przepis został uchylony zgodnie z wyrokiem. Na jakiej podstawie ITD przetwarza obecnie dane osobowe? jest oczywiscie wciąz art 129g ust 2.

2. Wykonując zadania, o których mowa w ust. 1, Inspekcja Transportu Drogowego:
1) rejestruje obrazy naruszeń przepisów ruchu drogowego i przetwarza do celów określonych w niniejszej ustawie obraz pojazdu, którym naruszono przepisy ruchu drogowego, oraz wizerunek kierującego pojazdem, jeżeli został on zarejestrowany oraz dane obejmujące:
a) numer rejestracyjny pojazdu, którym naruszono przepisy,
b) datę, czas oraz określenie miejsca popełnienia naruszenia,
c) rodzaj naruszenia,
d) dane właściciela lub posiadacza pojazdu lub kierującego pojazdem,
e) numer identyfikacyjny urządzenia rejestrującego;

ale on w tym samym brzmieniu występował również przed wyrokiem TK.

Czy znalazł ktoś fragmenty orzeczeń sądów powszechnych odnoszące się do ww. wyroku TK?

Wyrok TK 2/13 uchylił ust.4 przepisu a nie ust.2.

invisible1 napisał:
Wyrok TK 2/13 uchylił ust.4 przepisu a nie ust.2.

Owszem, ust. 2. jest niezmiennie taki sam i daje ogólne kompetencje a ust. 4 miał je konkretyzować (tryb, warunki techniczne, usuwania udostępnianie).

Ust 4. został uznany jako niekonstytucyjny a ITD w związku z tym uznane jako podmiot, który nie mógł skutecznie przetwarzać danych (udostępniać) ponieważ sposób ich przetwarzania regulowało rozporządzenie a nie ustawa jak powinno to mieć miejsce w przypadku ograniczenia praw i wolności obywatelskich.

W związku z tym pytanie czy samo proste usunięcie ust 4. jest wystarczające dla ITD? Czy materia z rozporządzenia nie powinna zostać w określonym zakresie przeniesiona do ustawy prawo o ruchu drogowym?

Jakiego rozporządzenia?

Sam cytujesz ust.2, w którym jest mowa o przetwarzaniu danych właściciela lub posiadacza pojazdu lub kierującego pojazdem, czyli jest to w ustawie prawo o ruchu drogowym tak jak sobie życzysz.
Ust 4. został uznany jako niekonstytucyjny a ITD w związku z tym uznane jako podmiot, który nie mógł skutecznie przetwarzać danych
W wyroku tym nie ma nic na temat uznania lub nieuznania ITD.

w uchylonym ust. 4 było upoważnienie dla Ministra do wydania rozporządzenia w zakresie sposobu, trybu oraz warunków technicznych gromadzenia, przetwarzania, udostępniania i usuwania przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego utrwalonych obrazów i danych. ust 4 i ust 2. istniały JEDNOCZEŚNIE gdy TK wydawał ww. wyrok. Uznał, że upoważnienie do określania takiej materii w rozporządzeniu jest nieważne ponieważ musi być one określone w ustawie (cały czas istniał ust. 2, który dawał ogólną kompetencję).

"rola rozporządzenia polega na konkretyzacji ustawy, a nie na jej dowolnym uzupełnianiu czy modyfikowaniu, przez uregulowanie kwestii pominiętych przez ustawodawcę, nawet jeśli przemawiałyby za tym względy celowościowe czy też potrzeby związane z rozstrzyganiem konkretnych problemów prawnych" - z wyroku TK.

W związku z tym, pytanie czy samo proste uchylenie ust. 4 i rozporządzenia Ministra jest wystarczające? Czy ustawodawca powinien dodać do Ustawy prawo o ruchu drogowym, również dodatkowe przepisy zawarte w uchylonym rozporządzeniu konkretyzujące tryb przetwarzania danych, udostępniania, usuwania itd.

Masz zapis w ustawie że mogą przetwarzać dane? Masz. Wystarczy.

Witam,
mam problem i nie wiem czy w dobrym miejscu piszę. W tamtym roku moja sąsiadka w czerwcu sprzedała samochód. Następnego dnia zgłosiła to w wydziale komunikacji postawili pieczątkę itd. wszystko dopełniła. W tym miesiącu dostała dwa mandaty z zagranicy z Austrii i Niemiec. Co mamy robić? Wysłałam do Niemiec odpowiedź z wypełnionym drukiem i skanem umowy sprzedaży. Odpisała mi, że procedura jest prowadzona wobec mojej sąsiadki!! I co ja mamy z tym zrobić? Jeszcze raz do starostwa pojedzie i z tego co czytam ma zgłosić na policję? Da to coś? Wiecie co należy zrobić, żeby anulowali te mandaty i inne nie przychodziły? Dodam, ze facet ewidentnie nie zarejestrował samochodu.

Ostatnia edycja:

Do sąsiadki piszą a ty odpisujesz? Przecież z tobą nikt nie chce korespondować.

invisible1 napisał:
Do sąsiadki piszą a ty odpisujesz? Przecież z tobą nikt nie chce korespondować.

Nie wiem co ma do rzeczy ten komentarz. Moje więzi z sąsiadka są mimi prywatnym sprawami. Prawa nie łamię. Wspólnie szukamy rozwiązania.

A co robić? Nic, odpisać zgodnie z prawdą. Kultura by wymagała. Ale można i brak kultury wykazać i posłać umowę sprzedaży z pieczątką WK. Kopię oczywiście. Bez specjalnych wyjaśnień.

To też niezła opcja jak się języka nie zna.

Właśnie jej pomogłam z powodu języka. Wysłaliśmy wypełniony ich dokumenty podając dane tego faceta co kupił i umowę z pieczątka. Pani nam odpisała, że procedura jest wobec niej prowadzona, a kierowca zgłasza się do nich sam. Odpisałyśmy, że w świetle prawa moja sąsiadka nie jest właścicielem auta. I cisza. Czytam wszędzie i pisze, że i tak ją mogą nawet do sądu podać. Już sama nie wiem co ma zrobić.A i przepraszam Invisibli1 za komentarz. Faktycznie po przeczytaniu zrozumiałam co masz na myśli. Chodziło mi o to, że postepowanie prowadzone jest wobec mojej sąsiadki a nie typa który kupił samochód. Milo, że wysłałyśmy skan umowy z pieczątka

Ostatnia edycja:

Siema. Sytuacja z wczoraj, trochę nie daje mi spokoju. Wracam od mechanika po wymianie wahaczy, które się tłukły, żeby je sprawdzić trzeba lekko przygazować. Pojechałem troche za miasto i byłem pewien, że jestem na ograniczeniu 70, po czym depnąłem do 110 (wieczór, praktycznie pusta droga). Błysnęło mi coś po drodze. Teraz sprawdzam na mapie i wg. tej mapy tam mogło być jednak ograniczenie do 50. I druga sprawa, nie ma tam fotoradaru stacjonarnego, więc jeśli był to przenośny. Teraz pytanie:

1. Czy z przenośnego/ręcznego fotoradaru mogą mi odebrać prawko na 3 miesiące?
2. Czy na policji mogę się dowiedzieć wcześniej, niż przed powiadomieniem listownym, czy zostałem "błyśnięty" fotoradarem?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Ostatnia edycja:

Przenośne fotoradary nie są obecnie używane w Polsce.

Witam,

Dowiedziałem się dzisiaj od szefa, że przyszedł do niego list z ITD wraz ze zdjęciem z fotoradaru (załączam poniżej zdj.). Ku mojemu zdziwieniu przekroczyłem prędkość o 16km/h, chociaż jestem pewien, że jechałem z przepisową prędkością. Obok mojego pojazdu poruszał się jeszcze jeden samochód. Czy jest to możliwe, aby fotoradar wyłapał jego prędkość, a nie moją? Po drugie - na fot. nie widać twarzy kierującego (otwarta jest ochrona przeciwsłoneczna). Czy mogę się wyprzeć, że to nie ja prowadziłem w tym dniu samochód i powiedzieć, że mogłem akurat jechać innym autem firmowym?

Dziękuję za rady.

QtShzaUC5IAubAH7cWILOwo4iqj6nZfWvvYOFZSzxEw

ps.: Auto, które ma być ukarane jest bardziej na przodzie (prawy pas, skoda)

Ostatnia edycja:

ps.: Auto, które ma być ukarane jest bardziej na przodzie (prawy pas, skoda)
Dobrze, że napisałeś - bo powiedziałbym, że ta Toyota z lewego pasa - bo ona wyprzedza, a fotoradar mierzy szybszy z dwóch pojazdów.

Czy jest to możliwe, aby fotoradar wyłapał jego prędkość, a nie moją?
Patrząc na to zdjęcie - nawet bardzo możliwe.

kondzio18 napisał:
załączam poniżej zdj.

Wrzuć to zdjęcie jeszcze raz-będzie dla potomnych. Skasowałeś z folderu w Dropbox i znikło na forum. Lepiej wrzucić na jakiś zewnętrzny serwer.

Lewy pas był dla ruchu w tą samą stronę, czy w przeciwną? Chodzi mi o ustalenie, czy jadący po nim pojazd mógł tak jechać dłużej, czy wyprzedzał.

Do pomiaru użyto fotoradaru Fotorapid CM. Urządzenie to w wersji stosowanej przez GITD nie przeszło wymaganej prawem kontroli metrologicznej, więc nie jest pewne, że wykonuje poprawnie pomiary-podnoszenie tego w sądzie jest drogą dość długą ale ma duże szanse powodzenia.

Zdjęcie z 2 pojazdami dla tego przyrządu dyskwalifikuje pomiar.

Syphar napisał:
Dobrze, że napisałeś - bo powiedziałbym, że ta Toyota z lewego pasa - bo ona wyprzedza, a fotoradar mierzy szybszy z dwóch pojazdów.
Nie, Fotorapid CM ani żaden inny stosowany w Polsce fotoradar nie mierzy pojazdu szybszego.

Proszę:
Bez_tytu_u2.png

Droga dwujezdniowa, z dwoma pasami rurchu dla kazdego kierunku jazdy.

https://ibb.co/n464Gc
A więc w jaki sposób dokonywamy jest pomiar? Czy sa jakies dodatkowe czujniki indukcjne? Jest sens walczyc?

Ostatnia edycja:

kondzio18 napisał:
Droga dwujezdniowa, z dwoma pasami rurchu dla kazdego kierunku jazdy.

A więc w jaki sposób dokonywamy jest pomiar? Czy sa jakies dodatkowe czujniki indukcjne? Jest sens walczyc?

W takim razie pojazd na prawym pasie mógł jechać potencjalnie wolniej, nie ma pewności, że wyprzedzał. Fotorapid CM ma możliwość wykonania dwóch kolejnych zdjęć, z których wynikałoby, który pojazd poruszał się szybciej. Co prawda urządzenie to nie wybiera celu szybszego, jednak zachodziłoby domniemanie, że pojazd szybszy poruszał się nie wolniej niż wynik pomiaru. GITD nie używa tego trybu-robią tylko jedno zdjęcie. Niestety na etapie korespondencji z GITD nie masz dużych szans powodzenia, gdyż instrukcja obsługi twierdzi, że szerokość wiązki pomiarowej jest wskazywana przez poziomą kreskę u dołu zdjęcia i pionowe wskaźniki (są tak delikatne, że nie widać ich zwykle na wydrukach zdjęć). W miejscu wskazanym przez kreskę jest tylko pojazd jadący po prawym pasie. Tyle teoria i instrukcja. Praktyka jest jednak inna. Fotorapid CM potrafi zmierzyć prędkość pojazdu znajdującego się poza obrębem kreski. Jednak podnoszenie tego wymaga stoczenia batalii w sądzie i powołanie biegłego, który zna tą przypadłość Fotorapida CM.
Jeśli jesteś przekonany, że nie jechałeś z prędkością wskazywaną na zdjęciu, warto walczyć. W takim przypadku podnosiłbym w sądzie zarówno to, że na zdjęciu są dwa pojazdy, jak i to, że urządzenie Fotorapid CM zostało zmodyfikowane w stosunku do tego, które uzyskało zatwierdzenie typu. Z dużym prawdopodobieństwem w maszcie jest niekompletny fotoradar (pozbawiony osłony). To także jest niezgodne z prawem, gdyż przyrząd musi być stosowany zgodnie z zatwierdzonym typem, czyli kompletny. Ta okoliczność wymagałaby oględzin przyrządu przez biegłego albo w obecności sądu.

O "jakości" tego urządzenia krążą legendy. Przykładowo ten film pokazuje, jak Fotorapid CM potrafi się pomylić.

Powrót