Reader's Digest

• Autor wątku Autor wątku PTq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Odesłać z adnotacją, że taka osoba pod tym adresem nie zamieszkuje. Ja w podobnym przypadku nie przyjąłem przesyłki i została przez pocztę odesłana do nadawcy z adnotacją, że adresat nieznany.

Ups....
Okazało się że książka została zamówiona.

Przepraszam za zamieszanie.

Pozdrawiam

Ale i tak zadzwonilem do wydawnictwa żeby wykreślili moj adres z bazy danych.

Witam ja równiez jestem ofiara xxxxxxx. Kilka lat temu do mojej mamy trafiła przesyłka z kilkoma kartami do segregatora Encyklopedia zdrowia. Oczywiście moja mama to olała ale ja jako 11 letnie dziecko zaciekawiłam sie bardzo prezentem który otrzymuje sie za darmo za wysłanie do nich w kopercie zwrotnej karteczki ze zdjeciem tego prezentu czyli elektrycznej szczoteczki do zebów dla dzieci. Ku mojemu zdziwieniu wraz z szczoteczka w paczce znalazł sie segregator z Encyklopedią zdrowia i odcinek do zapłaty. Jako dziecko olałam to bo przeciez ja nie pracuje jak mam zapłacić po drugie tego nie zamawiałam. Dziś mam 21 lat i niedawno dostałam pismo własnie od firmy Instrim Justica czy jakoś tak o tym ze mam do zapłaty ponad 100 zł . Oczywiscie tego nie zapłace bo po 1 sze nie zamawiałam książki po 2 nikt mi nie udowodni ze cokolwiek otrzymalam gdyz niczego nie pokwitowałam po 3 byłam osobą małoletnią i nie mieli prawa do mnie niczego wysyłac.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Mam problem z RD. A mianowicie biorąc udział w loterii nie doczytałam że zobowiązuję się na zakup książki. ;|
Teraz czekam na listonosza z paczką. Wraz z rodzicami ustaliłam że gdy kurier zjawi się z paczką odeślę towar z powrotem płacąc za koszta oraz dołączę oświadczenie by usunęli mnie z bazy danych oraz nie odsyłali książki gdyż nie spełnia moich oczekiwań. ;| Tylko nie wiem czy to coś da ;\ i nie wiem czy kurier zechce towar zwrócić ;\ da mi jakies potwierdzenie , nigdy nie zetknęłam się z podobną sytuację i nie wiem co robić.! ;||
Ktoś ma podobny problem ? Nie wiem czy dobrze robię ;|

Witam:)
Ja też wziełam udział w tej głupiej loteri i teraz mi ksiązka przyszła i chcę ją odesłać ale jak mam to zrobić? bo piszą zę mam napisać że rezygnuje z tego ale jak? prosze pomóżcie mi.!
:roll:

wiem ze stary post ale moze ktos napisze. Ja mam 13 lat odebralem te przesylke i ponoc mama ma placic

to przeczytaj ten temat, a będziesz wiedział, co robić, albo lepiej.. czego nie robić.

To oni nawet nie patrzą na to ze odeslalam im ta ksiazke?

Tego nikt z nas nie wiem, bo skąd. Prawda jest taka, że jeśli jest to przesyłka niezamówiona i druga strona dochodzi zapłaty za ten przedmiot to można go odłożyć sobie na półce.

Aha. dzwonilam do biura obsługi klijenta i pani powiedziala ze w tej sytuacji zadwoni do mnie ktos inny z ich firmy i wyjasni dlaczego przuchodza upomnienia

ale do tej pory nikt nie zadwonil...

Było powiedziane już, proszę sprawę zostawić tak jak jest, a jeśli będą się sądownie upominać o coś, to wtedy trzeba podnieść jeszcze raz art. 15 i wnioski z niego płynące.

Czyli tak czy tak nie dadzą świętego spokoju:(

Tego nie powiedziałem. Proszę naprawdę zapoznać się z postami na forum, bo takie domniemanie nie mają sensu.

Jestem byłym pracownikiem BOK dla RD, znam procedury - więc może co nieco uda mi się wyjaśnić.
W przypadku osób nieletnich wystarczy zgłoszenie telefoniczne do BOK (225197777) przez któregoś z rodziców i oświadczenie, że syn/córka jest niepełnoletni(a) oraz oświadczenie, że nie zamierza płacić za przesyłkę ani jej odsyłać (no chyba, że dla świętego spokoju zechce ją odesłać).
Płatność zostaje anulowana, zaś dane osoby nieletniej zostają zablokowane, nie będą już wysyłane żadne płatne pozycje, co najwyżej przez 2-3 miesiące mogą przychodzić materiały reklamowe, bo są drukowane z wyprzedzeniem.
Dodam, że droga telefoniczna jest najszybsza, bo zarówno maile jak i listy są przetwarzane ze sporym opóźnieniem, grubo powyżej miesiąca...

Pozdrawiam

Edit: jeśli osoba odbierająca telefon powie, że ktoś oddzwoni, to oznacza, że akurat wszyscy konsultanci są zajęci; radzę nie czekać na oddzwonienie, tylko próbować ponownie, aż odbierze konsultant.

Edit 2: przez najbliższe 2 tygodnie mogę odpowiadać na każdy problem dot. Reader's Digest w sposób praktyczny, czyli jak najszybciej i najskuteczniej załatwic problem. Moderatorów proszę o kierowanie tutaj wszelkich postów dotyczących RD.

Ostatnia edycja:
Nie przeczy Pan, że RD stosuje podstęp i wykorzystując mierną znajomość prawa wśród obywateli wysyła do ludzi książki (mi prócz książki jako prezent wysłali jakiś dziadowy zegarek choć chyba mogli przysłać zamiast zegarka lupę - ale książka nadal mi służy :)) a potem oczekują zapłaty? ;)

Ostatnia edycja:
TSG napisał:
Nie przeczy Pan, że RD stosuje podstęp i wykorzystując mierną znajomość prawa wśród obywateli wysyła do ludzi książki (mi prócz książki jako prezent wysłali jakiś dziadowy zegarek choć chyba mogli przysłać zamiast zegarka lupę - ale książka nadal mi służy :)) a potem oczekują zapłaty? ;)

Z mojego doświadczenia wynika, że większość osób - skuszona możliwością wielkich wygranych - zgłasza się do loterii oraz (zazwyczaj nieświadomie) zamawiają jakiś produkt; dodam, że udział w loterii nie wymaga zamówienia. Zamawiają różnymi drogami: mailem, kuponem udziału, smsem, itp.
Do wielu produktów dołączany jest tzw. prezent, czyli darmowy gadżet, ocena jego przydatności to kwestia subiektywna, ale podkreślam - jest darmowy, więc można go zachować albo wyrzucić; więcej nawet - odsyłając niechciany produkt nie ma obowiązku odsyłania tego "prezentu".
Dzwoniąc do BOK można dowiedzieć się następujących rzeczy:
1. skąd RD ma nasze dane,
2. w jaki sposób produkt został zamówiony i kiedy,
3. dopytać, czy przygotowywana jest kolejna wysyłka.
Dzwonić należy do skutku, aż zgłosi się konsultant - nie czekać na oddzwonienie, jeśli takowe zostało zapowiedziane.
Dodam, że nie chcę dokonywać oceny prawneja czy moralnej, a jedynie chcę dopomóc w sprawnym i szybkim wyplątaniu się z sytuacji.
Pozdrawiam

1. spełnienie świadczenia nie zamówionego nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań - traktujemy to jak prezent.
2. Nawet jeśli coś nieopatrznie zamówiliśmy, można tego po prostu nie odbierać - narażamy się jedynie na ewentualne roszczenie o zwrot kosztów przesyłki.

cedwah napisał:
2. Nawet jeśli coś nieopatrznie zamówiliśmy, można tego po prostu nie odbierać - narażamy się jedynie na ewentualne roszczenie o zwrot kosztów przesyłki.

To oczywiście jest najlepsze rozwiązanie - NIE ODBIERAĆ. Od razu zaznaczę, że nie grożą nam ŻADNE roszczenia o zwrot kosztów wysyłki.

Ale mimo to wciąż mamy pewien problem, który warto rozwiązać, aby nie otrzymywać kolejnych przesyłek - należy zadzwonić do BOK (225197777) i zastrzec swoje dane osobowe. Takie zgłoszenie ma skutek natychmiastowy. A przy okazji zapytać o to, o czym pisałem powyżej.

cedwah napisał:
1. spełnienie świadczenia nie zamówionego nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań - traktujemy to jak prezent.
Takiej postawy nie polecam, ale to Państwa wybór. Ja proponuję tutaj tylko skuteczne i szybkie załatwienie problemu. Jeśli ktoś ma zamiar je piętrzyć postawą "uparciucha", to jego wybór.

Dodam tylko, że ze swojego doświadczenia wiem, iż pozycji niezamawianych było (i pewnie nadal jest) mniej niż 1%! To tyle tytułem uzupełnienia.

Pozdrawiam

renar2009 napisał:
To oczywiście jest najlepsze rozwiązanie - NIE ODBIERAĆ. Od razu zaznaczę, że nie grożą nam ŻADNE roszczenia o zwrot kosztów wysyłki.

Ale mimo to wciąż mamy pewien problem, który warto rozwiązać, aby nie otrzymywać kolejnych przesyłek - należy zadzwonić do BOK (225197777) i zastrzec swoje dane osobowe. Takie zgłoszenie ma skutek natychmiastowy. A przy okazji zapytać o to, o czym pisałem powyżej.

Takiej postawy nie polecam, ale to Państwa wybór. Ja proponuję tutaj tylko skuteczne i szybkie załatwienie problemu. Jeśli ktoś ma zamiar je piętrzyć postawą "uparciucha", to jego wybór.

Dodam tylko, że ze swojego doświadczenia wiem, iż pozycji niezamawianych było (i pewnie nadal jest) mniej niż 1%! To tyle tytułem uzupełnienia.

Pozdrawiam

Wypisujesz bzdury i wprowadzasz czytających w błąd!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót