recydywa a skrócenie kary...?

• Autor wątku Autor wątku małaanula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

małaanula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie czy osoba, która jestr ecydywistą ma szansę na skrócenie kary pozbawienia wolności? Wyrok wynosi 18 miesięcy z czego 3 miesiące ta osoba juz odbyła wcześniej. Jest to jedyny żywiciel rodziny posiadający kilkumiesięczne dziecko, mieszkający z matką dziecka bezrobotną. Czy jest to jakas możliwość do starania się o zwolnienie warunkowe w połowie odbywania kary, czy recydywa całkowicie przekresla mu taką możliwośc? bardzo prosze o informacje.

został skazany z 270 par. 1 kk... dostał 1, 5 roku w zawieszeniu z pierwszej sprawy. Chyba w ciągu 2 lat znowu popełnił to samo przestępstwo i teraz mu odwiesili zawiasy. Resztę informacji będę znała po południu. Dziekuję za zainteresowanie.

Recydyawa to mi sie wydaje ze moze starac sie o warunkowe po 2/3 albo 3/4 kary, ale jezeli sie myle to prosze mnie poprawić

Oczywiście ma Pani rację.
Podstawa prawna-art.78kk

oj...to strasznie długo... :( a jak to jest: gdy recydywa jest oskarzony z art. 280 &1 lub &2 kk to jak to się tyczy przepustek i widzeń??no i dodam, że narzeczona J. jest w ciąży, na razie pracuje no ale niedługo już nie będzie mogła. czy to jakoś oddziałowuje na podjęcie przez są decyzji o długości wyroku i później ewentualnym warunkowym zwolnieniu??no i jak to się ma do "zawiasów"??bo za kilka mięsięcy on będzie jedynym ewentualnym żywicielem rodziny... proszę, proszę...pomóżcie, dziewuszki...

Czy jeśli osoba miała 2 wyroki w zawieszeniu i jeden bezwzględny teraz odwieszono mu ten pierwszy wyrok i jego obecnie odbywa czy w takim wypadku to jeśli zacznie odbywać ten drugi wyrok to będzie uważany za recydywiste? Dodam,że wszystkie czyny to inne art.

To nie jest recydywa. Recydywa jest wtedy gdy skazany odbył już kiedyś karę pozbaiwenia wolności - siedział w więzieniu, wyszedł i popełnił kolejne przestępstwo i znów poszedł do więzienia. Wtedy o warunkowe zwolnienie może ubiegać się po odbyciu 3/4 kary. Faktem jest, że jak ktoś jest pierwszy raz i może ubiegać się o warunkowe po odbyciu 1/2 kary to i tak w 90% wychodzi po odbyciu 3/4 kary. A recydywiści w 90% wychodzą właśnie po odbyciu 3/4 kary. Wychodzi na to samo. Co do twojego pytania czy sytuacja rodzinna wpływa na wysokośc wyroku to odp -niestety nie.

Słyszałam że recydywiści mogą ubiegać się o warunkowe po odbyciu 1/2 kary tylko w jakichś określonych przypadkach. No i właśnie chciałam się zapytać na czym to polega i czy wogóle coś takiego jest?

[cytat:1wvuq6m3]To nie jest recydywa. Recydywa jest wtedy gdy skazany odbył już kiedyś karę pozbaiwenia wolności - siedział w więzieniu, wyszedł i popełnił kolejne przestępstwo i znów poszedł do więzienia.[/cytat:1wvuq6m3]

[cytat:1wvuq6m3]Art. 64. § 1. Jeżeli sprawca skazany za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności popełnia w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary umyślne przestępstwo podobne do przestępstwa, za które był już skazany, sąd może wymierzyć karę przewidzianą za przypisane sprawcy przestępstwo w wysokości do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.
§ 2. Jeżeli sprawca uprzednio skazany w warunkach określonych w § 1, który odbył łącznie co najmniej rok kary pozbawienia wolności i w ciągu 5 lat po odbyciu w całości lub części ostatniej kary popełnia ponownie umyślne przestępstwo przeciwko życiu lub zdrowiu, przestępstwo zgwałcenia, rozboju, kradzieży z włamaniem lub inne przestępstwo przeciwko mieniu popełnione z użyciem przemocy lub groźbą jej użycia, sąd wymierza karę pozbawienia wolności przewidzianą za przypisane przestępstwo w wysokości powyżej dolnej granicy ustawowego zagrożenia, a może ją wymierzyć do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.
§ 3. Przewidziane w § 1 lub 2 podwyższenie górnego ustawowego zagrożenia nie dotyczy zbrodni.[/cytat:1wvuq6m3]

[cytat="Barbie"]Słyszałam że recydywiści mogą ubiegać się o warunkowe po odbyciu 1/2 kary tylko w jakichś określonych przypadkach. No i właśnie chciałam się zapytać na czym to polega i czy wogóle coś takiego jest?[/cytat]

[cytat:1wvuq6m3]Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.[/cytat:1wvuq6m3]

A jeśli byłby taki przypadek, że mąż odbył 1 wyrok drugi mu odroczyli i wyszedł na wolność jednak ponownie mu już tego wyroku nie odroczono i znów musi sie stawić celem odbycia kary i w międzyczasie nie popełnił żadnych niedozwolonych czynów to wtedy jest traktowany jako recydywista?

Przestępstwo z drugiego wyroku było popełnione po odbyciu kary orzeczonej pierwszym?

Jeśli odbył jeden wyrok ponad 6 mies. w więzieniu to teraz już będzie to recydywa.

Yossarian obydwa przestępstwa były popełnione przed osadzeniem w zakładzie karnym.Tak wie jeśli odbył by karę pierwszą a z drugiej dostał odroczenie i wyszedł na wolność i przypuśćmy że niestety nie dostał kolejnego odroczenia czy wtedy będzie to recydywa?

To ja może tutaj zapytam...
Jeśli mąż popełnił przestępstwo, został skazany na 8 m-cy, po 6 m-cy wyszedł na wolność, po upływie 6 lat znów popełnia przestępstwo i zostaje skazany na 18 m-cy -----czy to jest recydywa i jaka??

[cytat="NESCA"]po upływie 6 lat znów popełnia przestępstwo [/cytat]

Zapytam dla jasności: te 6 lat to od kiedy liczysz?

od opuszczenia ZK - wyszedł wtedy warunkowo zawiesili 2 mieś na (chyba) 5 lat

Teraz jak starał się o warunkowe, to Sąd brał pod uwagę poprzednia karalność

Dzięki za odpowiedź na mój post :)

Powrót