Regres Ubezpieczeniowy - niewyplacalnosc

• Autor wątku Autor wątku Ceo92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ceo92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzien dobry
Posiadam obecnie kilka kredytow, okolo 95.00 łacznie. Mniej wiecej 1.300zl miesiecznie przeznaczam na ich terminową spłatę.
Dokladajac do tego czynsz, oplaty inne itd, wychodzi mi okolo 2100zl wydatkow. Zarabiam okolo 2900zl netto. Sytuacja byla w miare stabilna do dziś.

Niestety w skutek wypadku autem, zastosowano wobec mnie regres ubezpieczeniowy i kwota jaką musze splacic to okolo dodatkowe 104.000zl. Dzwonilem do ubezpieczalni i jedyne co sie dowiedzialem to fakt, ze moga rozlozyc mi to na 6 rat.
Reasumujac. Posiadam prawie 200.000zl dlugu i zarabiam okolo 3000zl, nie starcza mi na raty przez ostatnie zdarzenie i nie wiem co zrobić.

Nie posiadam mieszkania, mieszkam u dziewczyny. Mam jedynie niesprawne auto i to wszystko. Meble w mieszkaniu i sprzet są malo warte i kupione zostaly przez moja dziewczyne co jest na umowie kupna mieszkania.

Prosze o sugestie, co moge zrobić w takiej sytuacji? Moge oddac tylko w sumie auto... 20 letnie i warte grosze.
W przyszlym tygodniu wysle pismo do ubezpieczalni z prosba o umozenie/zmniejszenie kwoty do zaplaty jednak przy 100.000zl nie licze na nic.

Jeszcze raz prosze o pomoc, sugestie co moge w takiej sytuacji zrobic i na co liczyć.

Myslalem nad ogloszeniem upadlosci konsumenckiej jednak nie wiem czy ona obejmuje rowniez regres ubezpieczeniowy.
Jestem w kropce, sytuacja zyciowa potoczyla sie strasznie zle i potrzebuje jakiejs rady od Państwa co moge zrobic.

Pozdrawiam
Piotr Kazimierowicz

Zacisnąć zęby i spłacać. Być może do końca życia. Wiem że nie takiej porady się spodziewałeś.
Szanse na umorzenie regresu są bliskie zeru.

Rozumiem, dziekuje za porade.
Dlaczego jednak twierdzi Pan ze sa bliskie zeru?

Kilku prawnikow twierdzilo ze warto skladac taki wniosek, czyzby chcieli zarobic?
Prosze rozwinąć jesli to nie problem.

Dziekuje i pozdrawiam

Pejotwroc napisał:
Zacisnąć zęby i spłacać. Być może do końca życia. Wiem że nie takiej porady się spodziewałeś.
Szanse na umorzenie regresu są bliskie zeru.

A jest mozliwosc splacania regresu osobno a upadkiem konsumenckim i planem splat objąc obecne kredyty?
Ciezko znalezc informacje w internecie, prawnicy od reki chca pieniadze za pare informacji, niestety moja sytuacja wlasnie nie pozwala mi rzucac gotowka prawnikowi jednemu i drugiemu za kilka slow, stad moja obecnosc tutaj.

Dlaczego blisko zera? Ubezpieczyciel komuś musiał wypłacić te 100 tys zł. Więc jest na minusie. Jeżeli ma możliwość odzyskania tych pieniędzy to nie popuścić. To nie te czasy kiedy wszystkie firmy były państwowe. Czyli pieniądze w nich można powiedzieć były niczyje. 100 tys na plusie czy minusie, co tam. To nie moje. Teraz za pieniądze w firmach odpowiadają konkretne osoby. Jak to się mówi. Nie ma zmiłuj się. Kasa się musi zgadzać. Ale minimalna szansa zawsze jest. Może ktoś sie zlituje i umorzy dług. Tylko w twoim przypadku nie jest to jakiś nieszczęśliwi zbieg okoliczności. Tylko świadome działanie na swoją niekorzyść.

Rozumiem.
Jednakze skoro nie jestem w stanie tego splacic w ich proponowanych 6 ratach to co dalej? Sąd? Czy sad ustali mi raty ktore bede mogł regularnie placic i jeszcze zyć?
Nie mam pojecia co zrobic

Sad wyda nakaz zapłaty i potem komornik bedzie prowadził egzekucje pobierając tyle na ile pozwala mu prawo. Niestety, ale komornik nie będzie zwracał uwagi na to, ze masz jakąś ratę kredytu i niestety doprowadzi cie do bankructwa. Jako, że dlug jest z regresu ubezpieczeniowego niemalże na 100% nie masz szans na ogłoszenie upadłości konsumenckiej, zgyz w tej sytuacji znalazłeś się tylko z własnej woli. Life is brutal

Możesz olać wszystkich i żyć z komornikiem do końca życia i żyć za prawie 2000 ,bo tyle musi ci zostawić.Tylko że dług będzie rósł ale z tymi zarobkami nigdy go nie spłacisz .Ja bym tak zrobił bo na duży kredyt na spłatę wszystkiego nie masz szans

Wyjechać i pracować za granicą,komornik działa tylko w Polsce,zarobki za granicą są wyższe,

@xmaniana prowadzisz wykopaliska? Wątek ma prawie 4 lata

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót