Rejestracja domen

• Autor wątku Autor wątku prawowity
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prawowity

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Proszę o informację czy zgodne z prawem jest rejestrowanie domeny na własną firmę i dzierżawienie jej innej firmie... za dzierżawę domeny wystawiałbym fakturę VAT.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Jest to zgodne z prawem. Tak działa NASK, az.pl i podobne.

Dziękuję.
Dokładnie sprawa wygląda tak..
Zajmujemy się tworzeniem stron WWW, aby zapewnić klientom kompleksową obsługę rejestrujemy również potrzebne domeny. Rejestrujemy je oczywiście na nas.
Wystawiamy na usługę fakturę, na której jest wyszczególnione: wykonanie strony oraz domena "od-do".

Jeden z klientów po roku korzystania z naszych usług stwierdził, że jest za drogo i żąda wydania plików strony z serwera(z tym nie ma problemu - za to zapłacił, więc pliki zostaną przekazane) żąda też przekazania praw do domeny, którą opłacił na rok do dnia 05.03.2010, natomiast ja aby zapewnić ciągłość w działaniu strony opłaciłem ją już na kolejny rok - zanim otrzymałem opłatę od klienta.
Chcę przekazać domenę(cesja) o ile klient zapłaci nam za kolejny rok(koszty, które już ponieśliśmy) - klient odpowiada pogróżkami o sądach..

Proszę o informację co powinienem zrobić i czy to co robimy jest zgodne z prawem.

Pozdrawiam

Kto widnieje w NASK jako registrar oraz jak kwestia domen była rozwiązana w umowie (czy nie czasami: usługodawca zarejestruje w imieniu usługobiorcy domenę... bo wtedy sprawa się komplikuje)

W NASK jest firma u której ja wykupiłem domene - rejestrator.
Nie było umowy - tylko faktura VAT z usługą: abonament z domene www.xxxxx.pl za okres od do i tyle

Co w tej sytuacji?

Jeżeli na fakturze był zapis o abonamencie za domenę, to prawo do domeny należy do ciebie. Inną sprawą, jest fakt, że jest to biała plama w naszym prawodawstwie. Tak na prawdę te sprawy reguluje regulamin NASK jako głównego registrara domen .pl
www.dns.pl: Spory
oraz
www.dns.pl: Regulamin z 18 grudnia 2006 r.

oraz zasady ogólne KC.
Osoba, która prowadzi wspomnianą firmę, musiałaby udowodnić, że naruszone zostały jego prawa do domeny.
Spory są długie i często nie sposób jest udowodnić rację którejś ze stron.
Analizując twój przypadek w kontekście tego artykułu nie widzę podstaw do zarzucenia tobie cybersquatingu, aktu nieuczciwej konkurencji itp. stąd chyba klient ukręcił sam na siebie bicz.

Skoro nie chce odkupić domeny po kosztach to jego problem. W sądzie raczej nic nie wskóra (a przynajmniej nie szybko :) ). Tak więc przedstaw mu sensownie sytuację i możliwości:
- odkupi domenę po kosztach i będzie miał z tym spokój
- nie odkupi domeny, nie będzie mógł z niej korzystać, pójdzie do sądu w tym czasie domeny nie będzie mógł użytkować (konieczność przedruku wizytówek itp). a i tak nie będzie miał gwarancji wygranej.

Ostatnia edycja:
Powrót