Rejestracja samochodu w DE

• Autor wątku Autor wątku star1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

star1

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam, wczoraj zatrzymał nas do kontroli zoll, mamy samochód na polskich tablicach, kupiony w 2014, mój mąż pracuje w De ok 4 lata ja natomiast rok obije jesteśmy wspolwlascicielami, nasze wyjaśnienia ze samochód jest tu od czasu do czasu, bo nie mamy miejsca parkingowego razem z mieszkaniem itd itd nie bardzo były przekonujące, pojechaliśmy złożyć wyjaśnienia, samochód został wnikliwie przeszukany i mąż wnikliwie przesłuchany skończyło się póki co na stresie i ostrzeżeniu ze następnym razem będzie duża kara, fakt jest taki ze miejsce parkingowe mamy ale samochód faktycznie używany w ndz do kościoła ... czyli mega sporadycznie mimo wszystko trochę strach wyjeżdżać nim za jakis czas znowu ... licho nie śpi

moje pytania: czy możemy coś zrobić aby uniknąć rejestracji samochodu w De ? Np opłacić sam podatek drogowy ? Przerejestrować samochód na któregoś z rodziców będących na stałe w Polsce ? Czy aby uniknąć kary rejestracja będzie nieunikniona ?
Dziękuje z góry za jakiekolwiek wskazówki,
Pozdrawiam

Przerejestrować auto na kogoś, kto mieszka na stałe w Pl.
Normalnie jak chcecie mieć auto na siebie, a zameldowani jesteście w De, to nikt Wam sie nie zgodzi na opłacanie podatku. Auto podlega obowiązkowemu przerejestrowaniu w niemczech.

a co w razie następnej kontroli, samochód dość rzuca się w oczy w dodatku mamy polską imienną rejstracje,a Monachium takie duże znowu nie jest wiec pewnie kiedys znowu nas to spotka, a w notatce ich na pewno już jesteśmy, - tłumaczyć, że samochód pożyczony ?

a czy ewentualną kare naliczyli by nam wczoraj, czy mogą nam wysłać pocztą np za miesiąc ?

Powrót