Reklama - próba wymuszenia pieniędzy ??

• Autor wątku Autor wątku wezel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
[cytat:2kyfkapv]
ANDRZEJ PATEREK
Polscy przedsiębiorcy coraz częściej otrzymują sporządzone w języku obcym oferty handlowe zagranicznych podmiotów gospodarczych. Jednak podpis złożony pod ofertą sporządzoną wyłącznie w języku obcym nie ma charakteru wiążącego.
Nadsyłane oferty są to zwykle propozycje umieszczenia w zagranicznych katalogach reklamowych informacji o przedmiocie prowadzonej działalności gospodarczej. Nierzadko wspierane są obietnicami przyciągnięcia potencjalnych nowych kontrahentów, ułatwienia poszukiwania partnerów biznesowych i wiadomości na temat targów międzynarodowych. Informacje dotyczące opłat należnych za taką usługę oraz terminu obowiązywania umowy i sposobu jej rozwiązania zawarte są zwykle w pouczeniu sporządzonym drobnym drukiem. Niemal zawsze zastrzega się w takich wypadkach właściwość miejscową sądów zagranicznych.
Podpisanie formularzy towarzyszących takim ofertom i odesłanie ich za granicę (zwykle w załączonej do oferty kopercie zwrotnej) nierzadko po paru tygodniach owocuje doręczeniem faktur i wezwań do zapłaty wysokich honorariów.
Przedsiębiorcom nie jest jednak powszechnie znany fakt, że dla polskich podmiotów gospodarczych niewiążący charakter ma złożenie podpisu pod ofertą obcojęzyczną. Bez względu na to, czy akceptacji oferty dokona przedsiębiorca, czy pracownik tego przedsiębiorcy (osoba czynna w siedzibie przedsiębiorstwa - art. 97 kodeksu cywilnego), czynność materialno-techniczna w postaci złożenia podpisu nie stanowi przyjęcia takiej oferty.
U podstaw powyższego poglądu leżą unormowania ustawy z 7 października 1999 r, o języku polskim (Dz. U. nr 90, poz. 999). Zgodnie z dosłownym brzmieniem przepisu art. 7 ust. l zd. l wskazanej ustawy "języka polskiego używa się w obrocie prawnym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (...), gdy jedną ze stron jest podmiot polski". Powyższy wymóg "dotyczy w szczególności ofert" (art. 7 ust. ł zd. 2 ustawy).
Podmiotem polskim zaś jest (art. 7 ust. 2):
"1) osoba fizyczna mająca miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
2) osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej - prowadząca działalność na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej".
Nadto "posługiwanie się w obrocie prawnym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyłącznie obcojęzycznymi określeniami, z wyjątkiem nazw własnych, jest zakazane" (art. 7 ust. 3 ustawy). Również wszelkie obcojęzyczne oferty wprowadzane do obrotu prawnego muszą jednocześnie mieć polską wersję językową (art. 7 ust. 4 ustawy). Z tego powodu zapis na sąd oraz wszelkie inne postanowienia zawarte w podpisanej i odesłanej ofercie obcojęzycznej nie wywierają skutków prawnych.
Karnoprawną konsekwencją stosowania w obrocie prawnym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wyłącznie obcojęzycznych ofert z pominięciem ich polskiej wersji językowej może być kara grzywny z możliwością orzeczenia nawiązki do 100 tyś. złotych na rzecz Funduszu Promocji Twórczości, ustanowionego na podstawie art. 111 ustawy z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 1994 r. nr 24, poz. 83 z późn. zm.). Organami uprawnionymi do przeprowadzania kontroli wykonywania obowiązku posługiwania się ofertami w języku polskim są: Inspekcja Handlowa oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Warto o tym pamiętać w razie zgłoszenia roszczeń przez przedsiębiorcę zagranicznego.
[/cytat:2kyfkapv]

[cytat:3q4ll0uc]
Szanowni Państwo!
Konsul Generalny RP w Hamburgu w nawiązaniu do sprawy umów zawieranych z firmą DAD Deutscher Adressendienst GmbH z siedzibą w Hamburgu uprzejmie informuje.
Przeciwko ww. firmie zarówno prokuratura Polska (Rzeszów) jak prokuratura Niemiecka (Hamburg) prowadziła postępowanie karne w sprawie podejrzenia popełnienia oszustwa. Przeprowadzone postępowanie wykazało, że w każdym przypadku osoby miały pełną możliwość zapoznania się z warunkami umowy, a firma faktycznie prowadzi rejestr iternetowy. Cena za usługi również była wskazana w zawieranej umowie dot. zgłoszenia rejestru. W związku z tym nie stwierdzono działania wyczerpującego znamiona oszustwa. Sprawy przeciwko firmie oraz właścicielce firmy są przez prokuraturę niemiecką i polską umarzane.
Według informacji przekazanych Konsulowi Generalnemu RP w Hamburgu przez miejscowego adwokata umowy z DAD są w świetla prawa niemieckiego skutecznie zawarte i obie strony mogą dochodzić ich wykonania. Wskazano jednak, iż niemieckie prawo cywilne przewiduje możliwość uchylenia się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego po wpływem błędu. Podmiot chcący skutecznie uchylić się od skutków prawnych oświadczenia woli powinien wykazać, że został wprowadzony w błąd. Wprowadzenie w błąd może nastąpić np. poprzez umieszczenie informacji o odpłatności drobnym drukiem. Oświadczenie o uchyleniu się od skutków powinno być złożone niezwłocznie po odkryciu błędu.
W załączeniu przesyłamy listę adwokatów z usług, których można skorzystać w podmiotowej sprawie.

z poważaniem
Łukasz Koterba – Wicekonsul

Niemieccy prawnicy zalecają napisać tzw. „oświadczenie woli”, może okazać się bardzo pomocne w przypadku wytoczonego procesu sądowego przez DAD. Oświadczenie to należy wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru w terminie nieprzekraczalnym roku czasu od momentu wysłania „zlecenia”. Ważne jest przechowywanie wszelkich pism jakie przysyła DAD do użytkowników, jak również kopie tych, które Wy wysyłacie do DAD. Taka walka w pojedynkę to nie wszystko. Należy pisać różnego rodzaju pisma, skargi itp. do instytucji państwowych w Niemczech i w Polsce. Musimy osiągnąć to, co udało się Hiszpanom. Oni sobie z DAD dali radę, gdyż umieli się w tej sprawie zjednoczyć ! Wnieśli 3500 skarg do różnych urzędów na wydawnictwo, co zaowocowało zakazem działalności firmy na rok czasu i ukaraniem grzywną. Jest wiele stron poświęconych temu problemowi. Od 15 marca tego roku poszkodowani uruchomili stronę informacyjną http://www.stopdad.go.pl oraz forum dyskusyjne http://www.stopdad.go.pl/forum na, którym wymieniają informacje i poglądy na temat działań DAD. Dlatego jeśli i Ty jesteś poszkodowanym, zarejestruj się na forum i zasięgnij informacji. To nic nie kosztuje. Apeluję, abyśmy zaczęli działać aktywnie wszyscy i przeciwdziałać naciągaczom i oszustom internetowym!
[/cytat:3q4ll0uc]

[cytat:1iuhpe5i]
Oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych
Otrzymaliśmy polskie tłumaczenie oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych podpisania umowy z firmą DAD Deutscher Adressdienst GmbH, za co serdecznie dziękujemy autorowi tłumaczenia. Poniżej znajduje się wersja Niemiecka i Polska wzoru tego oświadczenia.

wersja niemiecka
DAD Deutscher Adressdienst GmbH
Weidestraße 126
22083 Hamburg Nr zlecenia
Nr faktury
Nr klienta
Anfechtung eines Vertragsangebotes zur Eintragung in das von Ihnen geführte http://www.polski-rejestr-firm wegen arglistiger Täuschung nach § 123 Abs. 1 des Bürgerlichen Gesetzbuches

Sehr geehrte Damen und Herren.
Die von Ihnen übersandten intragungsofferte enthält das im Geschäftsverkehr übliche Angebot, der Eintragung in ein Register zuzustimmen und fehlerhaft vorgeschlagene Eintragungsdaten zu berichtigen. Ich bin wie bei den vergleichbaren Angeboten anderer Verlage davon ausgegangen, der Grundeintrag sei (im Gegensatz zu Zusatzleistungen) wie üblich kostenfrei. Erst nach dem Erhalt der Rechnung sste ich zu meiner Überraschung zur Kenntnis nehmen, dass Sie für en Grundeintrag" bzw. die Pflege der Daten eine jährliche Gebühr von 858 Euro erheben.

Ich abe erkannt, dass Sie im Widerspruch zu den im allgemeinen Geschäftsverkehr uml;blichen Gepflogenheiten den Preis für Ihre angebotene Dienstleistung cht nmittelbar bei der für die in der Offerte enthaltene Hauptleistung genannt aben. Die tatsächlichen Kosten für die angebotene Leistung ist entgegen allen ufmännischen oder sonst im Geschäftsverkehr üblichen epflogenheiten mitten zwischen anderen, für die Entscheidung über den bschluss des Vertrages unmaßgeblichen Selbstverständlichkeiten, ersteckt.

Aufgrund dieser bewusst im Gegensatz zu den im Geschäftsverkehr üblichen Gepflogenheiten abgefassten Aufforderung, ein Angebot abzugeben, geht jeder durchschnittliche, auch kaufmännisch vorgebildete Leser der "Offerte" davon aus, dass der Grundeintrag kostenlos vorgenommen wird. Dies ist bei Adressbüchern, Branchenverzeichnissen oder auch bei seriösen Verzeichnissen im Internet üblich. Nur so kommt ein, auch für die Nachfrager attraktives, Adressenverzeichnis zustande.

Ich wurde daher von Ihnen planmäßig, vorsätzlich und arglistig über den wahren und von Ihnen erwarteten Inhalt meines Angebotes über die Eintragung in das Register http://www.polski-rejestr-internetowy.com getäuscht. Hätten Sie sich an die im Geschäftsverkehr üblichen Gepflogenheiten, insbesondere den Preis des Eintrages direkt beim Eintragungsangebot anzugeben, gehalten, hätte ich das Vertragsangebot nicht unterschrieben. Mit dem Verstecken des Preises an einer unvermuteten Stelle haben Sie mich erst zur Abgabe der Willenserklärung veranlasst, da ich gegen einen kostenlosen Eintrag nichts einzuwenden hatte und dies den üblichen Verkehrssitten entsprochen hätte. Die arglistige Erwartung ihrerseits, der Empfänger Ihres Schreibens würde im Vertrauen auf die üblichen Geschäftssitten auf das genaue Studium der „Hinweise" und "allgemeinen Geschäftsverbindungen" verzichten, ist die Grundlage für ihre Täuschungshandlung.

Ich bin daher nach § 123 Abs. 1 BGB berechtigt, meine Willenserklärung wegen arglistiger Täuschung anzufechten. Die Anfechtungsfrist nach § 124 BGB wird eingehalten. Da es sich nicht um eine Kündigung des Vertrages handelt, ist die von Ihnen gesetzte "Kündigungsfrist" nicht anzuwenden.

Da der Vertrag aufgrund der Anfechtung nach § 142 BGB als von Anfang an nichtig anzusehen ist, sind Sie nicht berechtigt, Forderungen gegen mich, gleich welcher Art, zu erheben. Ich behalte mir hingegen vor, den mir entstandenen oder noch entstehenden Schaden, z.B. Zeitaufwand, entgangenen Gewinn, Kommunikationskosten, Kosten von Hilfspersonal, anwaltliche Beratung etc. gerichtlich geltend zu machen.
Höchst vorsorglich kündige ich den Vertrag mit sofortiger Wirkung.

Datum
Data
Dane klienta Unterschrift
Podpis

tłumaczenie - wersja polska
Oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu odnośnie wpisu do "Polskiego rejestru internetowego” wg § 123 Abs. 1 niemieckiego Kodeksu Cywilnego
Szanowni Państwo.

Nadesłana przez Państwo oferta wpisu do rejestru zawiera powszechną w kontaktach handlowych propozycję wyrażenia zgody na tenże wpis i skorygowania ewentualnych błędów w proponowanych do umieszczenia danych. Ponieważ wyłącznie w przypadku płatnych usług wpisu do jakichkolwiek rejestrów wyraźnie podana jest kwota wyszedłem z założenia, że jest to, jak w przypadku porównywalnych ofert innych wydawnictw, darmowe. Dopiero po otrzymaniu rachunku ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu dowiedziałem się, że Państwo za ten wpis żądacie rocznej opłaty w kwocie 858 Euro.

Zauważyłem, że w sprzeczności z ogólnie przyjętymi zasadami nie umieściliście Państwo ceny za oferowaną usługę bezpośrednio w głównej części oferty. Faktyczne koszty proponowanej usługi zostały ukryte wbrew wszelkim zasadom i zwyczajom obowiązującym w kontaktach handlowych i innych wśród pozostałych, oczywistych postanowień nie będących miarodajnymi dla zawarcia umowy.

Zostałem przez Państwo umyślnie wprowadzony w błąd odnośnie prawdziwej zawartości oferty wpisu do rejestru internetowego http://www.polski-rejestr-internetowy.com . Gdyby trzymali się Państwo zasad obowiązujących w kontaktach handlowych, a zwłaszcza podania ceny wpisu do rejestru już przy „danych podstawowych“ nie odesłałbym podpisanego zlecenia. Ukrywając cenę w nieoczekiwanym miejscu skłoniliście mnie Państwo do złożenia oświadczenia woli, ponieważ nie miałabym nic do zarzucenia takiej darmowej ofercie i odpowiadałaby ona ogólnie przyjętym normom.

Według 123 Abs. 1 BGB (niemieckiego Kodeksu Cywilnego) mam prawo złożyć oświadczenie woli o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu. Termin złożenia oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych będzie zgodnie z § 124 BGB dotrzymany. Ponieważ nie chodzi tu o wypowiedzenie umowy, podany przez Państwa termin 2 tygodni przestaje obowiązywać. Poza tym nie jest on wiążący w związku z naruszeniem istotnych postanowień ustawy o ogólnych warunkach handlowych (AGB - Gesetz). Ponieważ umowa przestaje być od samego początku ważna po złożeniu oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych zgodnie z § 142 BGB, nie macie Państwo prawa stawiania mi jakichkolwiek roszczeń.

Zastrzegam sobie prawo do sądowego dochodzenia powstałych lub przyszłych szkód , wynikłych np. ze straty czasu, utraconego zysku, kosztów komunikacyjnych, kosztów personelu pomocniczego, poradnictwa prawniczego, itd.
Na wszelki wypadek wypowiadam umowe ze skutkiem natychmiastowym.

Ich abe erkannt, dass Sie im Widerspruch zu den im allgemeinen Geschäftsverkehr uml;blichen Gepflogenheiten den Preis für Ihre angebotene Dienstleistung cht nmittelbar bei der für die in der Offerte enthaltene Hauptleistung genannt aben. Die tatsächlichen Kosten für die angebotene Leistung ist entgegen allen ufmännischen oder sonst im Geschäftsverkehr üblichen epflogenheiten mitten zwischen anderen, für die Entscheidung über den bschluss des Vertrages unmaßgeblichen Selbstverständlichkeiten, ersteckt.

Aufgrund dieser bewusst im Gegensatz zu den im Geschäftsverkehr üblichen Gepflogenheiten abgefassten Aufforderung, ein Angebot abzugeben, geht jeder durchschnittliche, auch kaufmännisch vorgebildete Leser der "Offerte" davon aus, dass der Grundeintrag kostenlos vorgenommen wird. Dies ist bei Adressbüchern, Branchenverzeichnissen oder auch bei seriösen Verzeichnissen im Internet üblich. Nur so kommt ein, auch für die Nachfrager attraktives, Adressenverzeichnis zustande.

Ich wurde daher von Ihnen planmäßig, vorsätzlich und arglistig über den wahren und von Ihnen erwarteten Inhalt meines Angebotes über die Eintragung in das Register http://www.polski-rejestr-internetowy.com getäuscht. Hätten Sie sich an die im Geschäftsverkehr üblichen Gepflogenheiten, insbesondere den Preis des Eintrages direkt beim Eintragungsangebot anzugeben, gehalten, hätte ich das Vertragsangebot nicht unterschrieben. Mit dem Verstecken des Preises an einer unvermuteten Stelle haben Sie mich erst zur Abgabe der Willenserklärung veranlasst, da ich gegen einen kostenlosen Eintrag nichts einzuwenden hatte und dies den üblichen Verkehrssitten entsprochen hätte. Die arglistige Erwartung ihrerseits, der Empfänger Ihres Schreibens würde im Vertrauen auf die üblichen Geschäftssitten auf das genaue Studium der „Hinweise" und "allgemeinen Geschäftsverbindungen" verzichten, ist die Grundlage für ihre Täuschungshandlung.

Ich bin daher nach § 123 Abs. 1 BGB berechtigt, meine Willenserklärung wegen arglistiger Täuschung anzufechten. Die Anfechtungsfrist nach § 124 BGB wird eingehalten. Da es sich nicht um eine Kündigung des Vertrages handelt, ist die von Ihnen gesetzte "Kündigungsfrist" nicht anzuwenden.

Da der Vertrag aufgrund der Anfechtung nach § 142 BGB als von Anfang an nichtig anzusehen ist, sind Sie nicht berechtigt, Forderungen gegen mich, gleich welcher Art, zu erheben. Ich behalte mir hingegen vor, den mir entstandenen oder noch entstehenden Schaden, z.B. Zeitaufwand, entgangenen Gewinn, Kommunikationskosten, Kosten von Hilfspersonal, anwaltliche Beratung etc. gerichtlich geltend zu machen.
Höchst vorsorglich kündige ich den Vertrag mit sofortiger Wirkung.
[/cytat:1iuhpe5i]

touristdirectory

Tak sobie czytalem te informacje o DAD.
Ja sam mam problem z touristdirectory, podpisalem umowae po ang. niby cena nie byla tam jakos wielce malym znaczkiem ale u dolu strony, ze myslalem ze to za darmo.
Ale mam pytanie?
Co sie stanie jak oleje ta sprawe?
PRzysla do mnei komornika ? Niby na jakiej podstawie komornik wezmie ta sprawe jesrli umowa jest po ang. (czyt. niewazna)

Niby sprawy maja byc rozstrzygane przed sadem austryjackim, to co oni zaloza mi sprawe tam przed sadem i mam sie tam zjawic?

Bo odezwal sie do mnie windykator Gravis Inkasso ale co przyjda mi do domu i zabiora elewizor? chyba musza miec zezwolenie od sadu polskiego , a taki sad nie da im tego zezwolenia bo przeciez umowa w jez. ang. (niewazna)
Czyli moge to sobie olac i kolejne listy o zaplate i nowe odsetki od Novachanel AG wrzucac do kosza?

2. Sprawa druga
Umowa zostala podpisana 24 stycznia 2005 wiec rok juz minal, wiec czy nadal mam wyslac oswiadczenei woli ze rezygnuje z warunkow umowy? Ja narazie trzymam sie tego ze nic nie podpisywalem i ktos za mnie to podrobil.

Dziekuj iu zycze milego ygodnia

Witam,
padłam również ofiarą tego oszustwa, co prawda do siebie mam największe pretensje, może się to okazać drogą nauczką. Mam pytanie, czy to "Oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych" uchroniło już kogoś od odpowiedzialności
Pozdrawiam

Jak się zakończyła twoja sprawa. Mzm podobny problem. Danik

Witam,

ja mam podobny ale inny problem. firma DAd wystawiła mi fakture pomimo iż żadnej oferty nie otrzymałem i niczego nie podpisywałem i nie mają żadnego dokumentu z moim podpisem. Zastanawiam się jednak jak się sprawa ma w przypadku kiedy ktoś wpisał moje dane firmy bez mojej zgody (jako głupi żart lub złośliwość). Czy ktos orientuje sie jak to działa i co z tym zrobić? Zgodnie z opinią prawnika złożyłem do polskiej prokuratury wniosek o wszczęcie postępowania karnego. Będę wdzięczny za radę.

Witam serdecznie. Mnie chciała naciągnąć firma Novachannel Tourist Directory AG ze Szwajcarii.
Cała historia jest dość długa, w każdym razie wynajęłam prawnika który okazał się glupszy odemnie i wmuszał że trzeba to zapłacić.
Po roku czasu doszły mnie słuchy że umowa podpisana w jezyku obcym nie jest wiążąca.
Prawnik skasował 2 tyś zł za głupie pisemka do Szwajcari, potem go zwolniłam i przestałam przyjmować ich odpowiedzi. Mineły 3 lata i mam święty spokój tylko szkoda było wydawać na prawników.

Podsumowując: nauczka na przyszłość i podejrzanej korespondencji wogóle nie przyjmować.

PS. oczywiście novachannel nie dostal odemnie złamanego grosza.

Powrót