Reklamacja, brak możliwości naprawy i wymiany towaru na identyczny nowy.

• Autor wątku Autor wątku 4est
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
4

4est

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam,
zmierzyłem się z przykrą rzeczywistością podczas reklamacji u producenta walizek/plecaków/torebek - firmą Samso....te.

Około 1 roku od zakupu produktu uległ on uszkodzeniu w taki sposób, że niemożliwym było używanie go zgodnie z przeznaczeniem. Co więcej - widać gołym okiem, że wada powstała już podczas produkcji i szycia produktu - zbyt płytko wszyto suwak, który podczas normalnego użytkowania zwyczajnie wypruł się uniemożliwiając zapięcie kieszeni.
Reklamacja zgłosiłem w mniej więcej połowie okresu gwarancyjnego, towar wraz z dowodem zakupu zawiozłem do sklepu w którym go kupiłem. Po prawie 2 tygodniach otrzymałem informację /telefonicznie/, że reklamacja została uznana, a towar nie nadaje się do naprawy i producent proponuje mi BON na zakupy o równowartości mojego towaru.
Nie zgodziłem się na BON tłumacząc, że obowiązujący stan prawny nie przewiduje takiego rozwiązania i w związku z brakiem możliwości naprawy towaru, poprosiłem o wymianę na identyczny nowy towar lub odstąpienie od umowy ze względu na niezgodność towaru z umową.
Niestety producent odmówił twierdząc, że nie nie ma takiej możliwości aby zwrócił mi pieniądze (?!). Proponowano mi inne towary, których ja przyjąć nie chcę z banalnego powodu - gdybym chciał kupić inny produkt, pewnie bym tak uczynił. Tupet producenta polega na tym, że oferowane produkty są przedstawiane jako droższe niż reklamowany, a prawda jest, że w regularnej sprzedaży są dostępne po cenach sporo niższych niż mój reklamowany produkt.

Póki co stanęło na tym, że producent nie chce naprawić, wymienić towaru na nowy ani oddać pieniędzy. Sprawę skierowałem do rzecznika konsumentów i czekam na odpowiedź.
Moim skromnym zdaniem to jawne bezprawie i proszenie się o proces sądowy i komornika na sam koniec.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie/pomysły.

Pozdrawiam,
4est.

Ostatnia edycja:
Czy przypadkiem gwarancja nie jest regulowana ustawowo ?

Jest regulowana zapisami w karcie gwarancyjnej.

Czego tutaj nie rozumiem... w wielu miejscach znajduje wyjasnienie jak ponizej:

Wystawienie przez sprzedawcę lub producenta gwarancji na zakupiony przez nas towar nie wyłącza ustawowej odpowiedzialności sprzedawcy za niezgodność towaru z umową. Wybór uprawnień będzie należał do konsumenta.

Kupujący, który nabył towar działający wadliwie ma kilka możliwości wyboru. Jeżeli na sprzedany towar została udzielona mu gwarancja, a zakupiony towar jest niezgodny z umową dochodzi do zbiegu uprawnień. Po pierwsze klient może skorzystać z praw, które daje mu gwarancja. Po drugie może dochodzić roszczeń związanych z ustawową odpowiedzialnością sprzedawcy za niezgodność towaru z umową.

To jak to w końcu jest ? Wyraźnie wskazałem, że chce odstapic od umowy ze wzgledu na niezgodnosc towaru z umowa.

Reklamowales z tytulu rekojmi? Jesli tak, to naprawa, wymiana na nowe lub zwrot gotowki wchodzi w gre. Zaden bon :)

Miałeś wybór tytułu prawnego do złożenia reklamacji. Skoro wybrałeś gwarancję, to obowiązują jej zapisy.

Piszesz o okresie gwarancyjnym, rozmawiasz z producentem, wskazuje to na reklamację gwarancyjną. Wskazałeś rękojmię jako podstawę reklamacji?

Wskazalem doslownie, ze chce odstapic od umowy ze wzgledu na niezgodnosc towaru z umowa.
Jesli sie nie myle nie wymagana jest jakakolwiek dalsza argumentacja zwlaszcza, ze producent sam wyraznie wskazal na pismie, ze nie naprawi ani nie wymieni towaru na nowy identyczny.

Przeczytalem ale nadal nie rozumiem i dodatkowo dziwi mnie sposob w jaki wyrazasz swoje poglady.
Napisalem tylko o zgloszeniu reklamacji w polowie okresu gwarancyjnego i ani slowa, ze korzystalem z 'gwarancji' wiec gdzie tkwi 'haczyk' ?

@loco1 jeśli napisał, że chce odstąpić ze względu na niezgodność towaru z umową, to rękojmia. Uważam, że dobrze rozumuje, nie bardzo wiem o co ci chodzi.

4est napisał:
i ani slowa, ze korzystalem z 'gwarancji' wiec gdzie tkwi 'haczyk' ?
Cały czas piszesz, że wymieniasz informacje i korespondencję z producentem - a producent nie jest sprzedawcą, producent odpowiada ewentualnie tylko z tytułu gwarancji.

Pokaż zgłoszenie reklamacyjne - może po prostu nie za bardzo wiesz, co piszesz...

black9 napisał:
jeśli napisał, że chce odstąpić ze względu na niezgodność towaru z umową, to rękojmia.
Nie.

Ani slowa tez o tym ze korzystales z niezgodności z umową az do 6. postu. Piszesz tak jakbys reklamowal z gwarancji a domagał się uprawnień z ustawy i do ładu nie mozna dojść. Wprost - co podałeś za podstawę reklamacji którą złożyłeś w sklepie?

@black - kupił ponad rok temu, jeszcze niezgodność.

Ostatnia edycja:
Nie mam w tej chwili zgloszenia pod reka. Towar zostal zareklamowany w autoryzowanym salonie sprzedazy, ktory jest wskazany na stronie producenta jako punkt wlasciwy do zalatwiania reklamacji wiec.... nadal nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz :)

W korespondencji ze sprzedawca i jednoczesnie producentem - w zwiazku z brakiem mozliwosci wymiany/naprawy - wskazalem chec odstapienia od umowy ze wzgledu na niezgodnosc towaru z umowa, info o tym jest juz w pierwszym poscie:

Nie zgodziłem się na BON tłumacząc, że obowiązujący stan prawny nie przewiduje takiego rozwiązania i w związku z brakiem możliwości naprawy towaru, poprosiłem o wymianę na identyczny nowy towar lub odstąpienie od umowy ze względu na niezgodność towaru z umową

Ostatnia edycja:
4est napisał:
Towar zostal zareklamowany w autoryzowanym salonie sprzedazy, ktory jest wskazany na stronie producenta jako punkt wlasciwy do zalatwiania reklamacji
A zatem wyglada to reklamację z tytułu gwarancji. Czyli wszystko już Ci napisaliśmy...

Są dwa rodzaje reklamacji - gwarancja i rękojmia, dawniej niezgodność towaru z umową. Pierwsze to świadczenie producenta, on określa jego warunki. Drugie sprzedawcy, reguluje je ustawa. Jak nie dojdziemy z ktorego korzystałeś to nie pomożemy.

Ważne jest to co mu zgłaszałeś na początku a nie co napisałeś juz po tym jak rozstrzygneli reklamację.

loco1 napisał:
A zatem wyglada to reklamację z tytułu gwarancji. Czyli wszystko już Ci napisaliśmy...
To oswieccie mnie zatem gdzie mialem wyslac wadliwy towar do producenta ? Do chinskiej fabryki ?

Nie, pójść w miejsce, gdzie kupiłeś i złożyć reklamację z tytułu rękojmi. Nie do autoryzowanego salonu, tylko miejsca, w którym kupiłeś sprzęt. Bo reklamację z tytułu rękojmi składa się u sprzedawcy, konkretnego.

Powrót