Reklamacja Iphona Apple

• Autor wątku Autor wątku miro3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miro3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry mam pytanie dotyczące reklamacji telefonu,spraw wygląda tak że
20.05.2016 zakupiłem telefon w Media Expert po 4 m-cach uległ awarii sklep wysłał do serwisu, po otrzymaniu telefonu po 2 dniach usterka się ponowiła z tymi samymi objawami i znów ta sama procedura, po otrzymaniu sprzętu po 2 dniach znów to samo ta same objawy telefon znów nie działa. 31.10.2016 po raz trzeci odstawiłem telefon do sklepu.

Moje pytanie kto decyduje o ewentualnej wymianie sprzętu na nowy?

Ile razy sprzęt ma lądować w serwisie żeby ubiegać się o wymianę sprzętu lub zwrot gotówki?

Na co można się odwołać żeby ubiegać się o podane roszczenia?

Typ naprawy : GWARANCJA
tylko tyle jest na pokwitowaniu

Reklamacja do producenta z tyt. gwarancji

Ostatnia edycja:
Więc obowiązują zapisy gwarancji producenta.

Zupełnie inaczej miałąby się sprawa gdybyś reklamował z tytułu rękojmi - wtedy ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów miałaby tu zastosowanie.

O, loco1. Cieszę się że forum ma tak bacznego kontrolera, stojącego na straży semantyki oraz poprawnego nazewnictwa!

Nie wyobrażasz sobie jakim rad, że wyłapałeś mój post w tłumie tysiąca innych. Jestem zaszczycony. Byłbym jeszcze bardziej rad, gdybyś widząc kogoś używającego błędnej lub nieaktualnej w świetle prawa nazwy postanowił sprostowac sytuację.

No ale prawie 40 tysięcy postów pewnie nie wzięło się znikąd.

O, tak bym to widział:

loco1 napisał:
Poprawna nazwa to Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz.U. 2014 poz. 827)

Życzysz sobie podanie konkretnych artykułów?

A ja żyłem w przeświadczeniu, że temat ten regulują zapisy KC :D

Tobol napisał:
Byłbym jeszcze bardziej rad, gdybyś widząc kogoś używającego błędnej lub nieaktualnej w świetle prawa nazwy postanowił sprostowac sytuację.
Ale przecież użyłeś poprawnej nazwy obowiązującej ustawy. Tylko moim zdaniem nijak mającej się to założonej przez Ciebie tezy - stąd było moje pytanie.

loco1 napisał:
Ale przecież użyłeś poprawnej nazwy obowiązującej ustawy. Tylko moim zdaniem nijak mającej się to założonej przez Ciebie tezy - stąd było moje pytanie.

Ok, w takim razie mój błąd, wpisując w wyszukiwarce "ustawa o ochronie konsumentów" uzyskałem tę nazwę, więc ją wkleiłem.

I tak główny wątek, czyli uprawnienia z tytułu rękojmi nie mają tu zastosowania ze zględu na reklamację z tyt. gwarancji producenta. bez względu na nazwę ustawy która miałaby zastosowanie.

z tego co znalazłem w reklamacji Apple to mam prawo do :
"Zgodnie z prawem konsumenckim, konsument może żądać usunięcia wady lub wymiany rzeczy na wolną od wad"
tylko od kogo mogę się ubiegać o to roszczenie , moim skromnym zdaniem to od Media Expert.

Powrót