Reklamacja przez e-mail a termin 14 dni

• Autor wątku Autor wątku michal34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal34

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam.
Zareklamowałem z ustawy sprzęt drogą mejlową (towar kupiony w grudniu przez internet). Opisałem dokładnie wadę i wysłałem paczkę. Pytanie jak liczyć termin na ustosunkowanie się sprzedawcy do reklamacji? Dopiero od momentu otrzymania paczki czy od złożenia reklamacji drogą elektroniczną.

Zakup przez Allegro, sprzedawca na swojej stronie nie ma żadnych zapisów dotyczących reklamacji.

Przepraszam jest taki zapis:
"ZWROT TOWARU W PRZYPADKU USTERKI

W przypadku problemu z otrzymanym sprzętem, stwierdzenia braku elementów wyposażenia lub powstania uszkodzeń w transporcie - prosimy o pilny kontakt mailowy"

Masz potwierdzenie odbioru reklamacji wysłanej via @?

Następnego dnia korespondowałem ze Sprzedającym, który sugerował samodzielny demontaż wadliwej części i wysyłkę na adres firmy. Na co stanowczo odpisałem, że nie mam prawa naruszać plomb producenta i podałem adres na jaki wyślę towar (adres sprzedawcy).
Do tej pory cisza, mimo że mam potwierdzenie odbioru paczki.

michal34 napisał:
Następnego dnia korespondowałem ze Sprzedającym, który sugerował samodzielny demontaż wadliwej części i wysyłkę na adres firmy

Z tego nie wynika, czy sprzedawca otrzymał reklamacje, czy udziela tylko informacji. W każdym razie termin 14 dni liczymy od dnia otrzymania reklamacji. Jeśli nie otrzymasz odpowiedzi w tym terminie, możesz uznać swoje żądania (nie napisałeś jakie były) za uzasadnione.

W dniu kiedy wykryłem wadę napisałem e-mail jako odpowiedź na wiadomość o wygranej aukcji:
"Witam.
Składam reklamacje na robot kuchenny.
(tutaj opis wady)
Proszę o informację czy przyślą Państwo kuriera po sprzęt?
Pozdrawiam"
Następnego dnia, jak już wspominałem, korespondowałem ze Sprzedającym i w ostatnim e-mailu określiłem swoje żądania i podałem adres firmy na jaki wysyłam paczkę.
Reasumując - od kiedy liczyć termin 14 dni?

michal34 napisał:
napisałem e-mail jako odpowiedź na wiadomość o wygranej aukcji:
"Witam. Składam reklamacje na robot kuchenny. (tutaj opis wady) Proszę o informację czy przyślą Państwo kuriera po sprzęt?
Pozdrawiam"

A co na to sprzedawca? - to jest istotne.

Cała korenspondencja
K: "Witam.
(tutaj opis wady)
Pozdrawiam"
S: Witam
prosze o zdjecie.
K: Jestem w delegacji, żona nie ma jak przesłać zdjęcia.
Proszę o informację czy mam czekać na kuriera (gwarancja door to door)
czy wysłać sprzęt. Jeśli wysłać to na jaki adres.
Pozdrawiam
S: Proszę w takim razie wysłać sam uszkodzony element z prosba o wymianę oraz adresem zwrotnym.
K: Nie mam prawa sam rozbierać urządzenia, gdyż w ten sposób tracę prawo do gwarancji.
Zgodnie z ustawą i moim prawem konsumenckim, żądam wymiany całego urządzenia na nowe lub zwrotu pieniędzy.
Paczkę wyślę dzisiaj na adres:
(tutaj adres)
Pozdrawiam
K: Witam
Sprzęt został wysłany w komplecie, wraz z reklamacją (skan w załączeniu) na adres:

Do dzisiaj cisza mimo, że kilka dni temu dostałem potwierdzenie odbioru urządzenia

OK, czyli 14-dniowy termin biegnie od dnia zacytowanej korespondencji.

Czyli od pierwszego e-maila kiedy składam reklamację, czy od tych następnych kiedy opisuje żądania i piszę o wysyłce towaru? Różnica między wiadomościami to jeden dzień a to dość istotne w tym konkretnym przypadku.

michal34 napisał:
prosze o zdjecie.
(...)
S: Proszę w takim razie wysłać sam uszkodzony element z prosba o wymianę oraz adresem zwrotnym.
wskazuje na to, że sprzedawca przyjął reklamację i od tego momentu liczymy 14 dni.

No ale autor wątku pisze, że reklamuje z tytułu gwarancji...:o w #12.
Odpowiednie zapisy są zapewne w karcie gwarancyjnej. Równie dobrze, może być i 21 dni.
Jeśli robot ma serwis zewnętrzny to taki sprzęt należy reklamować nie u sprzedawcy.
Chyba, że to sprzedawca jest serwisantem.
W #12 zaraz po utracie gwarancji pisze o reklamacji z tytulu ustawy... :what:
Za mało informacji.

Trzeba było przeczytać http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/188637-przeczytaj-zanim-zadasz-pytanie.html

Ostatnia edycja:
michal34 napisał:
Cała korenspondencja
K: "Witam.
(tutaj opis wady)
Pozdrawiam"
prosze o zdjecie.
K: Jestem w delegacji, żona nie ma jak przesłać zdjęcia.
Proszę o informację czy mam czekać na kuriera (gwarancja door to door)
czy wysłać sprzęt. Jeśli wysłać to na jaki adres.
Pozdrawiam
K: Nie mam prawa sam rozbierać urządzenia, gdyż w ten sposób tracę prawo do gwarancji.
Zgodnie z ustawą i moim prawem konsumenckim, żądam wymiany całego urządzenia na nowe lub zwrotu pieniędzy.
Paczkę wyślę dzisiaj na adres:
(tutaj adres)
Pozdrawiam
K: Witam
Sprzęt został wysłany w komplecie, wraz z reklamacją (skan w załączeniu) na adres:

Do dzisiaj cisza mimo, że kilka dni temu dostałem potwierdzenie odbioru urządzenia

Reklamacja nie z gwarancji a ustawy
Reklamację wysłałem na tym formularzu https://docs.google.com/file/d/0B5QF2lqqFOJqalVFdHRlcm04TG8/edit?usp=sharing

Powrót