Reklamacja towaru kupionego przez Allegro

• Autor wątku Autor wątku majka420
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka420

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Kupiłam w zeszłym roku zegarek na Allegro i okazało się, że późni się w czasie noszenia 1,5 min w czasie 3 godzin. Chcę go reklamować ale nie mam paragonu czy wystarczy potwierdzenie płatności internetowej ?
I druga sprawa podejrzewam, że jeśli nawet uznają mi tą reklamację to wymienią no nowy egzemplarz a tego bym nie chciała ponieważ w czasie wymiany baterii okazało się, że ten zegarek ma sporo części nie wymiennych czyli jakby jednorazowy jest. Czy w związku z tym mogę się powołać na rękojmię i żądać zwrotu gotówki ?

majka420 napisał:
czy wystarczy potwierdzenie płatności internetowej ?
tak
majka420 napisał:
zegarek ma sporo części nie wymiennych czyli jakby jednorazowy jest. Czy w związku z tym mogę się powołać na rękojmię i żądać zwrotu gotówki ?
nie chyba, że sprzedawca zapewniał, ze jest inaczej

Nie na stronie producenta nie ma takiej wzmianki, dowiedziałam się o tym dopiero jak tata odniósł zegarek do zegarmistrza żeby wymienić baterię to okazało się, np że koronka do ustawiania godziny jest nie wymienna i nijak nie można wyregulować mechanizmu zegarka.
Co ciekawe nie dostałam do niego paragonu ani karty gwarancyjnej.

Ostatnia edycja:
Na stronie tej firmy jest coś takie Do każdego zgłoszenia reklamacyjnego wymagany jest formularz reklamacyjny, który otrzymasz od nas e-mailem po jej zgłoszeniu.

Przed odesłaniem produktu prosimy skontaktuj się z nami poprzez e-mail aby ustalić szczegóły i warunki reklamacji.

Opis procedury reklamacyjnej:

Kupujący może składać Sprzedawcy reklamacje dotyczące zawartej Umowy
pod adresem....., lub w formie pisemnej na adres
Sprzedawcy. Poprawnie złożona reklamacja powinna zawierać co najmniej:

*imię, nazwisko, adres, adres e-mail Kupującego,

*datę zawarcia Umowy stanowiącej podstawę reklamacji,

*przedmiot reklamacji, ze wskazaniem żądania Kupującego,

*wszelkie okoliczności uzasadniające reklamację.

Jeżeli podane w reklamacji dane lub informacje wymagają
uzupełnienia, przed rozpatrzeniem reklamacji Sprzedający zwraca się do
składającego reklamację o jej uzupełnienie we wskazanym zakresie.

Sprzedający rozpoznaje reklamację w terminie 14 dni od daty jej otrzymania w prawidłowej postaci.

Odpowiedź na reklamację wysyłana jest na podany przez Kupującego adres e-mail bądź na adres poczty tradycyjnej. więc rozumiem, że reklamacje są możliwe

Więc rozumiem, że reklamacje są uwzględniane

Sprzedawca uparcie twierdzi, że paragon do zegarka był dołączony i jeśli ja go nie mam to temat jest dla niego zamknięty. Dla potwierdzenia przesłał mi zdjęcie paragonu z jego rolki z kasy fiskalnej.
Co mogę zrobić ?

majka420 napisał:
Dla potwierdzenia przesłał mi zdjęcie paragonu z jego rolki z kasy fiskalnej.Co mogę zrobić ?

Napisz tępakowi, że do uprawnien reklamacyjnych z tytulu rękojmi nie jest wymagany paragon.
Niech się dokształci w tym zakresie.

Już to napisałam ale nic na ten temat nie odpisał. Nie wiem czy mam wysyłać ten zegarek ?

majka420 napisał:
tata odniósł zegarek do zegarmistrza żeby wymienić baterię to okazało się, np że koronka do ustawiania godziny jest nie wymienna i nijak nie można wyregulować mechanizmu zegarka.
Wyślij pismo, wspomnij o powyższej opinii, odstąp od umowy na podstawie art. 560 kc. i zażądaj zwrotu wszystkich kosztów + środków na odesłanie zegarka. Napisz, że po odnotowaniu zwrotu ceny niezwłocznie odeślesz zegarek.

PS ile kosztował zegarek?

Powrót