Reklamacja towaru/urządzenia elektronicznego bez karty gwarancyjnej

• Autor wątku Autor wątku Jakub79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jakub79

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Mam mały problemik.
Otóż nieco ponad rok temu na Allegro zakupiłem czytnik eBook.
Niedawno mi sprzęt padł i nie dość że nie posiadam karty gwarancyjnej to jeszcze musiałem poprzez przesłanie prośby do Allegro znaleźć potwierdzenie zakupu (historia przelewu starcza jako dowód zakupu zamiast paragonu).
Zanim wysłałem sprzęt napisałem maila do firmy odnośnie reklamacji.
Oto co otrzymałem
mail wysłany do firmy
"
Witam. Piszę w sprawie zareklamowania czytnika zakupionego na allegro.
Nie posiadam paragonu (nie wiem czy go wogóle dostałem) ale dane aukcji posiadam i dzięki temu zdobyłem potwierdzenie przelewu pieniędzy co równoznaczne jest z paragonem
Pisze tylko informacyjnie by mieć pewność.
Czytnik został zakupiony rok temu tak więc gwarancje nadal posiada a reklamować mogę tylko na wasz adres ponieważ innego nie posiadam.
W związku z tym mam po prostu wysłać czytnik (posiadał tylko nieoryginalny kabel USB ,czyli tak jakby go nie było, no i sam czytnik) wraz z potwierdzeniem przelewu oraz informacją co się z nim dzieje czy coś jeszcze potrzeba?
"

Otrzymałem na niego taką odpowiedź
"
Witam
Wraz z paragonem,rachunkiem otrzymał pan kartę gwarancyjną
Co do paragonu,potwierdzenie wpłaty w zupełności wystarczy,jednak proszę nie zapomnieć o dołączeniu kopi karty gwarancyjnej,

czytnik wraz kartą gwarancyjną proszę odesłać na adres z rachunku,bez karty gwarancyjnej w której ujęty jest czas gwarancji oraz jej warunków ,czytnik nie zostanie przyjęty
zatem proszę o przesłanie tego dokumentu wraz z czytnikiem
"

Wysłałem do nich następującą odpowiedź opierając się na tym iż elektroniczne urzadzenia posiadają 24 miesięczną gwarancję

"
Przepisy gwarancyjne urządzeń elektronicznych mówią jasno że są one objęte 24 miesięczną gwarancją. Ewentualnie z pominięciem baterii. Karty nie mam ale taką gwarancje zawsze mogą państwo wydać ponownie. Ja mam dowód zakupu mówiący iż okres gwarancji nie minął.
"

I tutaj odpisali mi coś co mnie zdziwiło troszke
"
Super,tyle że my na czytniki udzielamy 6 lub 12 miesięcy,a gwarantem jesteśmy my a nie producent,i to my udzielamy na jaki okres gwarancja jest na dany produkt
zatem proszę przesłaćc kartę gwarancyjną ,sprawdzimy czy czytnik posiada jeszcze gwarancję jeżeli tak,jak najbardziej proszę czytnik wysłać
jeżeli jest jednak po okresie gwarancyjnym,czytnik nie zostanie przyjęty

zatem aby się nie powtarzać,wraz z czytnikiem proszę dołączyć kartę gwarancyjną
"

"
Na czytniki udzielamy gwarancji 6 lub 12 miesięcy,zresztą łatwo to będzie zweryfikować po pana danych ,
zatem proszę przesłać wraz z czytnikiem kartę gwarancyjną oraz dowód zakupu
Pozdrawiamy raz jeszcze
"

Czy rzeczywiście czytniki które są urządzeniem elektronicznym objętym gwarancją 24 miesięczną mogą mieć tylko 12 miesięcy??
Nie rozumiem tej sprzeczności o ile jest ona zgodna z przepisami.

Wyjaśni mi ktoś ten problem??
Będę wdzięczny

Pozdrawiam

Jakub79 napisał:
Czy rzeczywiście czytniki które są urządzeniem elektronicznym objętym gwarancją 24 miesięczną mogą mieć tylko 12 miesięcy??
Odpowiedź jest w warunkach gwarancji.
Złóż reklamację z tytułu rękojmi za wady - kc art.556 i następne.

Ostatnia edycja:
Czy taka forma reklamacji to nie jest reklamacja niezgodności towaru z umową??
Jeśli tak to mogą mi napisać że sprzętu nie przyjmuja bo muszę im udowodnić że zgłoszona wada istniała w chwili wydania towaru.
Tak się wybronił od niezgodności towaru z umową sklep internetowy morele.net

i czy to nie jest KC art 556??
art 56 mówi co innego "Czynność prawna wywołuje nie tylko skutki w niej wyrażone, lecz również te, które wynikają z ustawy, z zasad współżycia społecznego i z ustalonych zwyczajów."

Ostatnią edycję dokonał moderator:
przeczytałem.
Kodeks Cywilny
art 556
Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia).

Teraz czytam artykuł wyjaśniający co i jak na ten temat

a artykuł 56 mówi to co zacytowałem powyżej.
Tak więc chyba wkradł Ci się błąd w podaniu artykułu.
:)
Jeśli sie mylę to wyjaśnij mi związek artykułu 56 o treści jaką on posiada z moim problemem bo ja nie rozumiem treści tegoż artykułu.

Przeczytałem informacje na temat rękojmi czyli art 556 KC.
Rękojmia mówi
"
Dwa lata od wydania towaru, w tym przez pierwsze 12 miesięcy domniemywa się, że ujawniona wada tkwiła w towarze w momencie jego wydania, więc to na sprzedawcy (zgodnie z art. 6 Kodeksu Cywilnego ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne) ciąży obowiązek obalenia tego domniemania.
"
"
W pozostałym okresie 12 miesięcy ciężar dowodowy obciąża konsumenta i to na nim spoczywa obowiązek wykazania, że wada istniała w towarze w momencie jego wydania.
"
Tak więc w związku z tym że data przelewu to 11-11-2015 okres 12 miesięcy nie minął i mogę reklamować z tytułu rękojmi nie martwiąc się że sprzedawca będzie kazał mi udowadniać że wada była podczas zakupu??

Jeśli tak to powinienem najpierw wysłać potwierdzenie przelewu z informacją że reklamowany sprzęt reklamuje na podstawie rękojmi a osobną wysyłką reklamowany towar wraz z info co mu dolega??

Wyślij poprawne zgłoszenie reklamacyjne listem poleconym z informacją, ze towar zostanie wysłany kolejna przesyłką, a następnie towar wraz z kopią zgłoszenia.

wypełniony formularz reklamacji z tytułu rękojmi wraz z potwierdzeniem przelewu rozumiem.

jak na razie sklep spuścił z tonu jak napisałem że skoro gwarancja bez karty gwarancyjnej to problem to będę musiał reklamowac inaczej.
Poprosili o model czytnika i potwierdzenie zakupu aby mogli mi wystawić nowa kartę gwarancyjną. Tak więc podałem im model i w załączniku wysłałem potwierzenie zakupu.

maila od Allegro mam. Podali mi wyciąg z archiwum tejże aukcji. Bez tego bym nie znalazł w historii konta przelewu bo nie wiedziałem dokładnie kiedy to było i na jaka kwotę

Przepisy dotyczące rękojmi dla konsumentów są z reguły korzystniejsze od warunków gwarancji.

Kolejne pytanie i chyba ostatnie.
Czy towar sklepowy po wystawowy sprzedawca ma prawo sprzedawać jako używany z gwarancją jaką on sam ustali np 6 miesięcy??
W przypadku eBooka o którym tu debatujemy tak było czego już nie pamiętam bo jak pisałem był to sprzęt kupiony dla mojej kumpeli i to ona znalazła aukcję więc ja sie specjalnie nią nie interesowałem ale fakt iż tak było potwierdza brak ładowarki, dodany nieoryginalny kabel USB jak i cena. Wraz z wysyłką było to 95 zł. (85 sam czytnik)

I rozumiem że nawet rękojmia tu nie jest możliwa by reklamować.

Jest, bo rękojmia to zupełnie inne uprawnienie, aniżeli gwarancja. Przecież podałem Ci przepisy do lektury...

@loco1

obserwujac twoje wypowiedzi mam wrazenie ze sprawia ci przyjemnosc prowadzenie dyskusji tak aby pytajacy zgubil sie a ty na koncu oswiecasz go ze gwarancja a rekojmia to dwie rozne podstawy do reklamacji... to sie lekko kloci z twoim tlumaczeniem ze nie chcesz sie powtarzac tysiac razy bo wlasnie sie potwarzasz i jak widac trwa to dluzej niz ostentacyjna informacja ze gwarancja to cos innego niz reklamacja w pierwszym poscie co najpeniej pozwoliloby uniknac kolejnych 10 postow..

Powrót