Reklamacja towaru/urządzenia elektronicznego bez karty gwarancyjnej

• Autor wątku Autor wątku Jakub79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
to nei zalatwia problemu poniewaz obaj wiemy ze uzytownicy uzywaja slow gwarancja naprzemiennie z reklamacja wiec wystarczy dodac jasne sformulowanie ze reklamacja z tytulu rekojmi i reklamacja z tytulu gwarancji to niezalezne przepisy i temat zalatwiony - oczywiscie wskazanie art jak najbardziej na miejscu ale twoj upor w prowadzeniu konwersacji w specyficzny sposob jest godny podziwu..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie widzę problemu w tym, żebyś szczegółowo odpowiadał na pytania userów i tłumaczył im dokładnie wszystko. Dlaczego tego nie robisz? Dlaczego np. nie utworzysz szczegółowego poradnika związanego z najczęstszymi problemami pytających?

poniewaz nie mam ani wiedzy ani prawa udzielania porad prawnych ale z za to z latwoscia widze jak wiedza inych marnuje sie na tym forum bo nie potrafia przyjac do wiadomosci ze kazdy kto tu pyta to laik i jak to laik nie rozroznia podstawowych pojec - twoja zmiana narracji moze rownac sie skroceniu dyskusji a co za tym idzie oszczedzaniu twojego czasu - taka argumentacje pamietam z innej dyskusji kilka miesiecy temu..

Nistety musze się zgodzić z przedmówcą. Jasna odpowiedź i cierpliwość w odpowiadaniu laikom nie znającym prawa i chcącym szczegółowo się wszystkiego dowiedzieć to duży plus dla wyjaśniającego procentujący w życiu codziennym.

Czytając artykuł odnośnie rękojmi nie doczytałem się czy rękojmia dotyczy także przedmiotów, a w moim wypadku urządzenia elektronicznego, które są powystawowe i na aukcji sprzedawane jako używane z 6 miesięczną gwarancją.

Zaznaczam że chciałbym uzyskać jak najszybszej klarowną i jasną odpowiedź bo:

I tu mam pytanie.
Jeśli chodzi o akucję Allegro to zakup (i co za tym idzie gwarancja/rękojmia) się liczy od dnia kupienia na aukcji czy od dnia przelewu pieniężnego?? Zaznaczę że nie posiadam paragonu więc nie wiem jaka była na nim data.

Sprzedawca uważa że od dnia kupienia a nie przelania kasy. Tyle że kupienie na allegro według mnie nie równa się z tym że towar prawnie jest mój bo pieniędzy nie dałem i go nie moge jeszcze otrzymać.

Chodzi o to iż aukcję wygrałem/kliknąłem "kup teraz" dnia 5.11.2015 a pieniądze przelałem dopiero 11.11.2015 i sprzedawca kiedy znalazł mnie w księgowości odpisał mi
"
Witam
znalazłem pana w księgowości
...(tu podaje moje dane z adresem)
DATA ZAKUPU 05.11/2015
DATA WPŁATY PIENIĘDZY ZA CZYTNIK 11.11.2015

Czytnik kupił pan UŻYWANY Z EKSPOZYCJI SKLEPOWEJ Z GWARANCJĄ NA 6 MIESIĘCY
Gwarancję na towar z ekspozycji udziela sprzedawca,na aukcji miał pan również informacje na jaki okres czytnik gwarancję posiada,i jest ona na okres 6 miesięcy ,a wiec w chwili obecnej nie posiada pan już aktualnej gwarancji a więc proszę nie wprowadzać w błąd,
Do Maja 2016 miał pan gwarancję ,która była na okres 6 miesięcy,po tym okresie nie serwisujemy towaru który nie posiada ważnej gwarancji

Dowidzenia
"

Jeśli liczy się od dnia przelewu uprawniającego do wysłania towaru do mnie to zareklamować z tytułu rękojmi (bez udowadniania że uszkodzenie towaru jest spowodowane wadą którą miał w chwili zakupu) muszę przed 11.11.2016 czyli zostało by mi dwa dni na wysyłkę.

Ostatnia edycja:
1. Warunki gwarancji określone są w jej treści. Koniec, kropka.
2. Jeśli chodzi o rękojmię, to odpowiedź masz w at.568 kc, który podobno czytałeś:
Art. 568
§ 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Czy jest coś, czego jeszcze nie rozumiesz?

po 1
Czytałem art 556 (Ty podałeś art 56 co według mnie było po prostu literówką) bo on tyczy się rękojmi. Tego art 568 co napisałeś nie podałeś mimo iż jest mi on jasny i jest podobny do niezgodności towaru z umową co się nie tyczy mojego zakupy akurat

Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Po 2
to nie odpowiedź na moje pytanie odnośnie zakupu na allegro ponieważ z tego co wiem
"
Obecna regulacja rekojmi oparta jest na na koncepcji wady rzeczy sprzedanej. W przypadku umów konsumenckich obowiązuje bowiem domniemanie, że wada ta istniała w momencie sprzedaży rzeczy, o ile zostanie stwierdzona przed upływem roku od jej wydania.
"
Po tym czasie kolejny rok też tyczy sie rękojmi z tą różnicą iż to ja będę musiał udowadniać iż sprzęt posiadał wadę w chwili zakupu

Ostatnia edycja:
Jakub79 napisał:
... Zaznaczam że chciałbym uzyskać jak najszybszej klarowną i jasną odpowiedź bo: ...
To co chciałbyś ma znaczenie drugorzędne, Użytkownicy wypowiadają się w ramach własnego prywatnego czasu. Postawa roszczeniowa jest co najmniej nie stosowna.

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Jak nie???

O co jeszcze pytasz?

Ok wybacz. Tego nie zapamietałem :)

Napisał/a loco1 Zobacz post
Złóż reklamację z tytułu rękojmi za wady - kc art.556 i następne.

Wybacz. Nie doczytałem tego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
LeszsekS napisał:
To co chciałbyś ma znaczenie drugorzędne, Użytkownicy wypowiadają się w ramach własnego prywatnego czasu. Postawa roszczeniowa jest co najmniej nie stosowna.

Tak zgadza się i nie neguje tego.

Wyraźnie jest napisane że chciałbym uzyskać odpowiedź jak najszybciej i podałem powód tego. Nic nikomu tu nie każę tylko proszę bo od dwóch dni próbuję się dowiedzieć odpowiedzi na pytania które mi sie co chwila pojawiają podczas próby zareklamowania sprzętu.

Ostatnia edycja:
o 23:31 napisałem zapytanie odnośnie zakupów na ALLEGRO.

Nie doczytałeś mojego posta do końca.

Zacytuję ponad połowę tamtego postu.

"
I tu mam pytanie.
Jeśli chodzi o akucję Allegro to zakup (i co za tym idzie gwarancja/rękojmia) się liczy od dnia kupienia na aukcji czy od dnia przelewu pieniężnego?? Zaznaczę że nie posiadam paragonu więc nie wiem jaka była na nim data.

Sprzedawca uważa że od dnia kupienia a nie przelania kasy. Tyle że kupienie na allegro według mnie nie równa się z tym że towar prawnie jest mój bo pieniędzy nie dałem i go nie moge jeszcze otrzymać.

Chodzi o to iż aukcję wygrałem/kliknąłem "kup teraz" dnia 5.11.2015 a pieniądze przelałem dopiero 11.11.2015 i sprzedawca kiedy znalazł mnie w księgowości odpisał mi
"
Witam
znalazłem pana w księgowości
...(tu podaje moje dane z adresem)
DATA ZAKUPU 05.11/2015
DATA WPŁATY PIENIĘDZY ZA CZYTNIK 11.11.2015

Czytnik kupił pan UŻYWANY Z EKSPOZYCJI SKLEPOWEJ Z GWARANCJĄ NA 6 MIESIĘCY
Gwarancję na towar z ekspozycji udziela sprzedawca,na aukcji miał pan również informacje na jaki okres czytnik gwarancję posiada,i jest ona na okres 6 miesięcy ,a wiec w chwili obecnej nie posiada pan już aktualnej gwarancji a więc proszę nie wprowadzać w błąd,
Do Maja 2016 miał pan gwarancję ,która była na okres 6 miesięcy,po tym okresie nie serwisujemy towaru który nie posiada ważnej gwarancji

Dowidzenia
"

Jeśli liczy się od dnia przelewu uprawniającego do wysłania towaru do mnie to zareklamować z tytułu rękojmi (bez udowadniania że uszkodzenie towaru jest spowodowane wadą którą miał w chwili zakupu) muszę przed 11.11.2016 czyli zostało by mi dwa dni na wysyłkę.
"

Zacytowałem moje pytanie.

Krótko i zwięźle.
Zakup na allegro.

odpowiedzi brak
A dlaczego??
przez dwa lata trwa rękojmia ale:
"
Obecna regulacja rekojmi oparta jest na na koncepcji wady rzeczy sprzedanej. W przypadku umów konsumenckich obowiązuje bowiem domniemanie, że wada ta istniała w momencie sprzedaży rzeczy, o ile zostanie stwierdzona przed upływem roku od jej wydania.
"
Po tym czasie kolejny rok też tyczy sie rękojmi z tą różnicą iż to ja będę musiał udowadniać iż sprzęt posiadał wadę w chwili zakupu.

Taką posiadam wiedzę.

Powrót