reklamacja uszkodzonego aparatu-zwroty kosztów

• Autor wątku Autor wątku maniek8855
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek8855

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Kupiłem aparat fotograficzny 16kwietnia 2015r, po nie całym miesiącu użytkowania zepsuł się, nie chce się włączyć, więc wada jest bardzo istotna. Chciałbym go zareklamować żądając zwrotu gotówki. Na jakich podstawach prawnych się oprzeć i jak skonstruować pismo aby być pewnym zwrotu gotówki. Dodam,że aparat jest mi potrzebny i jestem zmuszony kupić w tej sytuacji drugi.

pozdrawiam i proszę o odpowiedż

Ostatnia edycja:
Ok, już podaje wszystko dokładnie:
1.kupowałem u karen.pl czyli komputronik na fakturę imienną, nie na firmę
2.Nie wiem jak korzystniej reklamować, przepisy się teraz zmieniły i nie już reklamacji jako towar niezgodny z umową tylko rękojmia, wolałbym zwrot gotówki gdyż wada jest bardzo istotna dla działania aparatu.
3.Kupiłem na kup teraz na allegro.pl
4.Data zakupu na FV 16.04.2015r, data wykrycia wady 25,.05.2015r
5 aparat fotograficzny benq gh650
6 Nie chce się włączyć mimo wymiany baterii na dobre markowe, problem wystąpił niespodziewanie, na pewno nie w wyniku nie właściwego użytkowania czy też upadku etc.

Za pierwszym razem nie należy Ci się zwrot pieniędzy jeśli chodzi o rękojmie. Warto żebyś zapoznał się z odpowiednią ustawą.

Pozostaje jeszcze gwarancja. Tam szukaj odpowiednich zapisów.

Oczywiście, że można od razu żądać zwrotu na podstawie art. 560 Kc, tyle że sprzedający może próbować najpierw naprawić aparat. Na zawiadomienie o odmowie ma 14 dni, jeżeli w tym czasie nie odpowie, to żądanie uznaje się za obowiązujące. Kolejna wada od razu daje możliwość odstąpienia od umowy.
Zazwyczaj postanowienia gwarancyjne są mniej korzystne dla kupującego, np. nie odzyska kosztów przesłania do naprawy itp.

Ostatnia edycja:
bebo napisał:
można od razu żądać zwrotu na podstawie art. 560 Kc
Zgadza się. Sprzedawca w ramach kontruprawnienia może obezwładnić oświadczenie konsumenta o odstąpieniu od umowy i zaproponować niezwłoczną (termin do 14 dni) wymianę lub naprawę. Konsument może wybrać wymianę zamiast naprawy, albo odwrotnie.

Powrót