reklamacja uznana, sprzęt "naprawiony" nadal nie działa...

• Autor wątku Autor wątku sylwia_63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia_63

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Telefon reklamowałam już dwa razy (ta sama wada). Reklamacje zgłaszane były z tytułu gwarancji komercjalnej (europejskiej). Sprzęt został " naprawiony " - wgranie nowego oprogramowania, akumulator zgodny ze specyfikacją, parametry w normie. Pomimo tego sprzęt nadal nie działa. Można jeszcze walczyć? Co najlepiej zrobić?: zgłosić kolejną reklamację w ten sam sposób, czy zgłosić reklamację na podstawie niezgodności towaru z umową? Czy wystosunkować jakieś pismo, powołując się na konkretne paragrafy? Proszę o pomoc jeśli ktoś wie co najlepiej zrobić w takiej sytuacji.

Nabyłam towar jako konsument od przedsiębiorcy. Nie była to sprzedaż przez Internet. Czy jest konieczne abym dokładnie rozpisała daty złożenia reklamacji? Niestety od pierwszej reklamacji, jak i daty zauważenia wady minęło więcej niż dwa miesiące. W Poradniku Konsumenta przeczytałam, że w obecnej sytuacji nie ma sensu składać reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową. Czy jest coś co jeszcze mogę zrobić?

Możesz zdobyć ekspertyzę niezależnego specjalisty dotyczącą Twojego telefonu i wtedy ponownie reklamować.

Jak coś to może Miejski Rzecznik Konsumentów pomoże.

Ostatnie pytanie, co jeśli znalazłam kolejną wadę, nie związaną z poprzednimi? Czy mogę złożyć reklamację na niezgodność towaru z umową (wada wykryta kilka dni temu) i czy w takim wypadku zgłaszać również obecność poprzednich wad (już przedawnionych, jeśli brać pod uwagę dwa miesiące), czy już o nich nie wspominać?

Powrót