Rękojmia - reklamacja

• Autor wątku Autor wątku maraam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maraam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Zakupiłam przez serwis OLX perfumy. W ogłoszeniu było wyraźnie napisane że są oryginalne, nowe i nie były otwierane. Dostałam przesyłkę i okazało się, że to podróbka. Poinformowałam sprzedającego (osobę fizyczną) że odeślę perfumy i proszę o zwrot pieniędzy. Sprzedający zgodził się ale stwierdził że nie musi zwracać kosztu przesyłki w moją stronę, czy ma rację? Czy powinnam do przesyłki dołączyć oświadczenie o reklamacji z tytułu rękojmi i dopisać, że jest to produkt podrobiony? Czy mogę takie oświadczenie przesłać np. mailem?

Proszę nie odsyłać perfum tylko zgłosić się z nimi i danymi sprzedawcy na Policję.
W ten sposób oszust będzie miał problemy i uratuje Pani być może setki osób przed utratą pieniążków.

Napisałam już sprzedawcy, że perfumy są podrobione i chcę je odesłać i dostać pieniądze które mu przelałam. Zgodził się na oddanie kwoty ale bez kosztu przesyłki w moją stronę. Napisał że czeka na przesyłkę i gdy ją dostanie to odeśle pieniądze. Czy moje zgłoszenie na policji coś pomoże skoro facet stwierdził, że nie wiedział, że to podróbka? Nie wiem co mam robić, bo boję się sytuacji gdzie odeślę perfumy i nawet nie dostane zwrotu pieniędzy.

Oczywiście że sprzedawca nie wiedział... Ot tak sprzedaje perfumy za ułamek ceny rynkowej. To taki Robin Perfum.

Powrót