Rękojmia za wady fizyczne - żądanie wymiany, koniec terminu

• Autor wątku Autor wątku Kobi55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
loco1 napisał:
Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Cytat:

Dzisiaj mija 15 dzień od momentu złożenia reklamacji.
loco1, reklamacja złożona 12.08.2015 r., dzisiaj jest 25.08.2015 r., to który dzień mija? Czy potrafisz myśleć, czytać ze zrozumieniem i liczyć, czy tylko obrażać forumowiczów i nabijać posty?

Kobi55 napisał:
Pomyłka, termin mija 27.08 niemniej i tak proszę o poradę
Kobi55, maile czasem przychodzą po paru godzinach, więc dowiemy się pod koniec dnia jutro.

Ostatnia edycja:
Myślę, że możemy zakładać iż nie odpowiedzą :)
na ich stronie jest ciągle taki sam stan: "Towar przyjęty do reklamacji - Twój sprzęt został przyjęty do reklamacji i oczekuje na wysyłkę do serwisu."

Ostatnia edycja:
Czyli czas się przypomnieć sprzedawcy, za potwierdzeniem odbioru. Napisz pismo, że minęło 14 dni od złożenia reklamacji i brak jest odpowiedzi na nią, czyli oczekujesz wymiany, zgodnie z żądaniem na reklamacji.

Obojętnie, czy za podstawę weźmie Ustawę z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, czy też Kodeks cywilny, zawsze po minięciu 14 dni bez odpowiedzi przyjmuje się, że żądanie jest uzasadnione.

Pewnie odpowie, że on jeszcze nie wysłał i nie wie, czy naprawią, czy nie, a może będzie orzeczenie o uszkodzeniu przez użytkownika itd. Ciebie nie obchodzą jego problemy, żądaj wymiany, a jeżeli nie ma już takiego sprzętu, to albo weź podobny, albo kasa do zwrotu.

Co do podobnego spezetu lub kasy do zwrotu,
moge wybrac ktora z tych opcji? Czy jezrli sprzedawca zaproponuje aprzet o tej samej cenie u nich a duzo gorszy musze go przyjac?

kobi55 napisał:
obojętnie, czy za podstawę weźmie ustawę z dnia 27 lipca 2002 r. O szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego, czy też kodeks cywilny, zawsze po minięciu 14 dni bez odpowiedzi przyjmuje się, że żądanie jest uzasadnione.
Bzdura!

Nawet nie pytam o podstawę prawną tego twierdzenia, bo przecież ona nie istnieje...

Sprawa załatwiona :)
Dostałem możliwość kupna nowego laptopa za wartość starego sprzętu (liczoną wg kosztu zakupu) z możliwością dopłaty przeze mnie do droższego sprzętu :)

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Rozumiem, że Ciebie ta propozycja zadowala? Bo na upartego mozesz żądać wymiany na taki sam model albo w przypadku braku takiego, odstąpić od umowy. Może za te pieniądze gdzieś kupisz lepszy model. Oczywiście wybierzesz to, co Tobie bardziej pasuje. Odgarnij tylko loczka z czoła, bo czasem zasłania rozsądne widzenie...;)

Wiem wiem ;) przegladalem przez ostatni tydzien rozne oferty i ten mi sie najbardziej spodobal ;)

Powrót