B
BlackDevil
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 924
Odwołać się zawsze możesz, nikt Ci nie broni... Co do szans to wiemy tyle co Ty... Może miałaś szczęście że poprzednio kontrolerzy nie nałożyli opłaty dodatkowej
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie otrzymałeś pozwu wraz z załącznikami (dowodami właśnie)?KalinekPl napisał:Czy mogę w jakiś sposób dowiedzieć się jakie są dowody w sprawie ?
Dziwne. Możesz przejrzeć akta w sądzie. Zadzwoń do sekretariatu i zamów.KalinekPl napisał:Nie, dostalem zawiadomienie plus kilka kartek z prawomocnictwami jakie przekazala gmina gdansk na adwokatow jakis tam nic wiecej tu nie ma . Plus same pouczenia.
Można wystąpić z wnioskiem do sądu o przyznanie pełnomocnika z urzędu. Raczej bezskutecznie. Poza tym, czy będzie adwokat, czy nie i tak masz sprawę przegraną.KalinekPl napisał:Do tego jak mogę powołać adwokata ? Czy mozna z urzędu jak ktoś nie ma pięniedzy czy nie ?
Nie dostałeś żadnego "mandatu". Mandat można dostać wyłącznie za wykroczenie od organów władzy (samorządowej lub państwowej). Za przejazd bez ważnego biletu została nałożona na Ciebie opłata dodatkowa (słowo "mandat" jest używane przez prosty lud całkowicie błędnie). Różnica jest taka, że opłata dodatkowa wynika z samego przejazdu "na gapę" oraz faktu odnotowania tego przez kontrolera i Twój podpis nie jest do niczego potrzebny (żadna odmowa, przyjęcie, nie przyjęcie nie ma tu żadnego znaczenia, to zwykłe zobowiązanie cywilne).KalinekPl napisał:wiem mandat sie nalezy ale jezeli uzyli w dowodach że podpisałem odebranie mandatu
Wzywać to trzeba dzieci w przedszkolu na leżakowanie po obiedzie. Dorosły człowiek sam wie, że ma zapłacić gdy istnieje po jego stronie zobowiązanie. Nie znałeś numeru rachunku? Trzeba było ustalić. Obecnie (od kiedy Bóg stworzył telefony i Internet) to się da zrobić w niecałą minutę.KalinekPl napisał:Do tego nigdy nie dostalem wezwania wiec jak mialem zaplacic wczesniej ?
To zupełnie inna sprawa. Karna. Możesz złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa sfałszowania Twojego podpisu.KalinekPl napisał:Pisalem do renomy i byl moj podpis czyli kontroler "sfałszował"
Jak widać, nie można polegać na słowach kontrolera. Zwłaszcza takiego, który fałszuje podpis.KalinekPl napisał:Kontroler po wystawieniu opłaty dodatkowej powiedział że dostane wszyskto do domu a tak nie bylo.
Musisz mieć dokument, na którym widnieje sfałszowany podpis. Oczywiście prokuraturze wyślesz kserokopię (oryginału wszak nie masz).KalinekPl napisał:D zawiadomienia popelnienia przestepstwa bede potrzebowal ten dowod z sprawy cywilnej ?
O sporządzenie kserokopii tego dokumentu. Najłatwiej na miejscu w sądzie.KalinekPl napisał:Jakiś wniosek musze wtedy wystosować ?