Renoma

• Autor wątku Autor wątku KalinekPl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Odwołać się zawsze możesz, nikt Ci nie broni... Co do szans to wiemy tyle co Ty... Może miałaś szczęście że poprzednio kontrolerzy nie nałożyli opłaty dodatkowej

Witam. Otrzymałem wezwanie na rozprawe do wydziału cywilnego. Czy mogę w jakiś sposób dowiedzieć się jakie są dowody w sprawie ? Do tego jak mogę powołać adwokata ? Czy mozna z urzędu jak ktoś nie ma pięniedzy czy nie ?

Nie, dostalem zawiadomienie plus kilka kartek z prawomocnictwami jakie przekazala gmina gdansk na adwokatow jakis tam nic wiecej tu nie ma . Plus same pouczenia.

KalinekPl napisał:
Nie, dostalem zawiadomienie plus kilka kartek z prawomocnictwami jakie przekazala gmina gdansk na adwokatow jakis tam nic wiecej tu nie ma . Plus same pouczenia.
Dziwne. Możesz przejrzeć akta w sądzie. Zadzwoń do sekretariatu i zamów.
KalinekPl napisał:
Do tego jak mogę powołać adwokata ? Czy mozna z urzędu jak ktoś nie ma pięniedzy czy nie ?
Można wystąpić z wnioskiem do sądu o przyznanie pełnomocnika z urzędu. Raczej bezskutecznie. Poza tym, czy będzie adwokat, czy nie i tak masz sprawę przegraną.

wiem mandat sie nalezy ale jezeli uzyli w dowodach że podpisałem odebranie mandatu to przepraszam ale ja go nie podpisalem bo kontroler wysiad na nastepnym przystanku wiec prawdopodobnie podrobil podpis.

Do tego nigdy nie dostalem wezwania wiec jak mialem zaplacic wczesniej ?

Ostatnia edycja:
KalinekPl napisał:
wiem mandat sie nalezy ale jezeli uzyli w dowodach że podpisałem odebranie mandatu
Nie dostałeś żadnego "mandatu". Mandat można dostać wyłącznie za wykroczenie od organów władzy (samorządowej lub państwowej). Za przejazd bez ważnego biletu została nałożona na Ciebie opłata dodatkowa (słowo "mandat" jest używane przez prosty lud całkowicie błędnie). Różnica jest taka, że opłata dodatkowa wynika z samego przejazdu "na gapę" oraz faktu odnotowania tego przez kontrolera i Twój podpis nie jest do niczego potrzebny (żadna odmowa, przyjęcie, nie przyjęcie nie ma tu żadnego znaczenia, to zwykłe zobowiązanie cywilne).
KalinekPl napisał:
Do tego nigdy nie dostalem wezwania wiec jak mialem zaplacic wczesniej ?
Wzywać to trzeba dzieci w przedszkolu na leżakowanie po obiedzie. Dorosły człowiek sam wie, że ma zapłacić gdy istnieje po jego stronie zobowiązanie. Nie znałeś numeru rachunku? Trzeba było ustalić. Obecnie (od kiedy Bóg stworzył telefony i Internet) to się da zrobić w niecałą minutę.
Nawet jeśli powód przez pomyłkę (sztampowy pozew) napisał, że był jakiś podpis a w rzeczywistości go nie było, to ta pomyłka (jak i sam podpis, o czym pisałem powyżej) nie ma żadnego znaczenia dla zasadności roszczenia, więc nie zainteresuje sądu.

Kontroler po wystawieniu opłaty dodatkowej powiedział że dostane wszyskto do domu a tak nie bylo. PrzepraszAam ale nie mieszkam caly czas w polsce wiec nie mialem czasu na to.

Pisalem do renomy i byl moj podpis czyli kontroler "sfałszował"

KalinekPl napisał:
Pisalem do renomy i byl moj podpis czyli kontroler "sfałszował"
To zupełnie inna sprawa. Karna. Możesz złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa sfałszowania Twojego podpisu.
KalinekPl napisał:
Kontroler po wystawieniu opłaty dodatkowej powiedział że dostane wszyskto do domu a tak nie bylo.
Jak widać, nie można polegać na słowach kontrolera. Zwłaszcza takiego, który fałszuje podpis.

No mam nauczke na przyszłość że nie wypuszcze kontrolera dopoki nie da mi papiera. D zawiadomienia popelnienia przestepstwa bede potrzebowal ten dowod z sprawy cywilnej ?

KalinekPl napisał:
D zawiadomienia popelnienia przestepstwa bede potrzebowal ten dowod z sprawy cywilnej ?
Musisz mieć dokument, na którym widnieje sfałszowany podpis. Oczywiście prokuraturze wyślesz kserokopię (oryginału wszak nie masz).

Czyli co z sądu cywilnego wziąść ten dowód ? Jakiś wniosek musze wtedy wystosować ?

A no dobrze . Dziekuej w takim razie tobie za wyczerpujące odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Mam jeszcze 2 pytania:

1. Czy jeżeli Kontroler napisał Odmowa odbioru, czy to nie ja powinem zdecydowac ? Czy on moze zdecydowac bez mojej wiedzy ?

2. Jezeli nie dostałem wezwania do zapłaty tak jak powiedział kontroler ze dostane mandat i bede mogl zaplacic te ulgowe czyli z 30% ulgą to czy to takze nie wywiązanie sie renomy ?

Powrót