Renoma

• Autor wątku Autor wątku KalinekPl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KalinekPl

Użytkownik
Odpowiedzi
125
Witam.
Na początku nie wiem czy w dobrym miejscu to pisze w razie nie to prosze o przeniesienie.

To tak w skórcie opowiem mój przypadek.

Dnia 12.08.2013 jechałem tramwajem akurat nie miałem biletu a tam kontrola biletów dałem dowód spisali mandat oddali dowód i poszli. A mandatu nie dostałem.
Dziś przyszło pismo że odmówiłem przyjecia mandatu chociaż tak nie było...

Kwota do zapłaty to niby 190zł.

Czy mogę się od tego jakoś odwołać napisać skarge na kontrolera ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

KalinekPl napisał:
Czy mogę się od tego jakoś odwołać napisać skarge na kontrolera ?
Skargę można, ale czy chociaż wiadomo jak on się nazywa, ten kontroler?

Więcej szansy upatrywałbym w reklamacji.

KalinekPl napisał:
Dziś przyszło pismo że odmówiłem przyjecia mandatu chociaż tak nie było...

A dlaczego nie upomniałeś się o kwitek? Jakoś nie chce mi się wierzyć że nie dostałeś kwitka i przyszło że nie chciałeś przyjąć.

Było 3 kontrolerów. I każdy wypisywął po 2 mandaty i 2 osoby ze mną nie dostąły mandatu do reki tylko dowod i kontrolerzy wysiedli, chciałem go odebrać ale on odał dowód i wysiadł więc miałem biegać za nim ?

Odświeżam temat.

Dostałem w piątek pismo z Sądu Rejonowego w Lublinie (E-Sąd). Jest to nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym.
W dowodach jakie przedstawili był dokument mandatu ale z tego co wynika : "Pozwany został wezwany do zapłaty należności, jak również potwierdził swoim podpisem zaistnienie zdarzeń opisanych w protokole"

Ale tak jak mówiłem Kontroler nie dał mi odebrać mandatu a także powitować odmowy przyjecia niby chociaż chciałem przyjąć. I tu pojawiają się pytania.

1. Jak odwołać się od nakazu?
2. Czy w uzasadnieniu moge zaskarżyć ich ten dowód gdyż ja tego nie podpisywałem ?
3. Jakie dowody podać ?

Dziekuje z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

w sprzeciwie do e-sadu napisz ze zaskarzasz w calosci. wskaz ze roszczenie bezzasadne. tyle wystarczy. kwity dokladnie obejrzysz jak przyjdzie pozew z rejonowego. a jesli jest jakis tam podpis a ty nie podpisywales niczego to im mozesz kolo piora niezle wtedy narobic :-) musisz jednak zaczekac az odkryja karty

Dobrze a jak to zrobić ?

KalinekPl napisał:
Dobrze a jak to zrobić ?

Składasz sprzeciw w e-sądzie.
Poczytaj inne tematy na forum lub skorzystaj z google.
Było wałkowane milion razy.

Pamiętaj, że liczy się czas (od odbioru pisma z sądu).

Jeśli zauważyłeś, że ktoś podrobił Twój podpis (podpisał się jako Ty), to powinieneś (poza postępowaniem cywilnym, o którym mówili koledzy) złożyć zawiadomienie o przestępstwie do prokuratury.

Robilee napisał:
Jeśli zauważyłeś, że ktoś podrobił Twój podpis (podpisał się jako Ty), to powinieneś (poza postępowaniem cywilnym, o którym mówili koledzy) złożyć zawiadomienie o przestępstwie do prokuratury.
z e-sądu dostał robilee, więc nic nie może zauważyc. zlozy sprzeciw, przyjdą kwity z rejonowego to wtedy zobaczy co jest grane

Jak można złożyć to nie zgodzenie się z nakazem ?
Przez E-Sad ? Ale jak ?
Czy mozna jakoś innaczej ? Zeby to przyspieszyć ?
Co napisać ? Jaki druk wypelnić ? Czas goni prosze o pomoc /

piszesz sprzeciw, nawet ręcznie, wysyłasz do lublina. jak uzupełnią kwity w sądzie rejonowym i dostaniesz do domu to się przekonasz co z twoim podpisem na druczku opłaty itp.

MIASTO, 26 lutego 2014 r.

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód
VI Wydział Cywilny
ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin

powód:

TEN CO CHCE PIENIĄDZE

reprezentowany przez:

PEŁNOMOCNIK, RADCA - MASZ NAPISANE W POZWIE

pozwany:

TY
ADRES

wps. XXXX zł (TO CO OD CIEBIE CHCĄ - MASZ W POZWIE)

sygn. akt Nc-e XXXXX/1Y (MASZ PODANĄ W POZWIE)

Sprzeciw od nakazu zapłaty

Działając imieniem własnym na podst. art. 503 § 1 k.p.c. wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w niniejszej sprawie. Orzeczenie zaskarżam w całości, co do kwoty jak i zasady i wnoszę o jego uchylenie w całości.

Dochodzonemu roszczeniu zarzucam, iż jest bezzasadne i wnoszę o oddalenie powództwa w całości z uwagi na brak formalnego udowodnienia istnienia roszczenia.

Wnoszę o zasądzenie od powoda kosztów postępowania według norm przepisanych.

Wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych, powoływanych przez powoda na dalszym etapie postępowania, jako spóźnione, na podst. art. 207 § 6 k.p.c.

TY
PODPIS

Dobrze. Dziekuje wam za pomoc w szczegolnosci marian.pazdzioch. Napisałem tak jak mi pomogłeś zobaczymy co z tego wyniknie pismo poszło wczoraj pocztą listem poleconym do sadu. W takim razie bede pisal co dalej w tej sprawie sie dzieje :)

Ile się czeka na papiery z rejonowego sądu ;> ?

różnie, w zależności od sądu. z praktyki - ok. 2-3 miesięcy po postanowieniu w e-sądzie

Wchodze na e-sad i wczoraj sad dodal kolejny papier sprawy że zarzadza:
z a r z ą d z a
rozpoznać sprzeciw po nadejściu zwrotnego potwierdzenia odbioru przesyłki z odpisem nakazu zapłaty i pozwu
dla pozwanego.

Co to oznacza ? Może ktoś mi to wytłumaczyć ?

KalinekPl napisał:
Wchodze na e-sad i wczoraj sad dodal kolejny papier sprawy że zarzadza:
z a r z ą d z a
rozpoznać sprzeciw po nadejściu zwrotnego potwierdzenia odbioru przesyłki z odpisem nakazu zapłaty i pozwu
dla pozwanego.

Co to oznacza ? Może ktoś mi to wytłumaczyć ?

Najprawdopodobniej Polska Grupa Pocztowa (firma która dostarcza listy z sądu) zgubiła gdzieś zwrotkę z potwierdzeniem odbioru nakazu przez Ciebie.
Przez to sąd nie wie, kiedy zostałeś poinformowany o nakazie, i czy złożyłeś sprzeciw w terminie.

Jak sprzeciw złożyłeś w terminie to nie masz się czego obawiać - z tym że wszystko zajmie dużo dłużej - sąd pewnie reklamuje przesyłkę w PGP :(

Mój sprzeciw został złożony poprawnie i sprawe przekazali do sądu właściwego Gdańsk - Południe. Czy ktoś wie co teraz będzie ? :) Sory ale pierwszy raz zaczynam walke z renoma a w szczegolnosci o dowod z moim podpisem ktorego nie skladalem pod zadnym ich papierem pod czas kontroli bo kanar mi wysiadl.

KalinekPl napisał:
Mój sprzeciw został złożony poprawnie i sprawe przekazali do sądu właściwego Gdańsk - Południe. Czy ktoś wie co teraz będzie ? :) Sory ale pierwszy raz zaczynam walke z renoma a w szczegolnosci o dowod z moim podpisem ktorego nie skladalem pod zadnym ich papierem pod czas kontroli bo kanar mi wysiadl.

Czekasz na wezwanie z sądu - jak FW uzupełni braki formalne to będziesz musiał odpowiedzieć na ich pozew.

Powrót