Renta rodzinna a studia

• Autor wątku Autor wątku jgm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jestem absolwentem technikum pod koniec czerwca mam egzaminy zawodowe otrzymuje rente rodzinną po śmierci ojca . Pytanie czy na okres wakacji wstrzymają mi wypłatę tej renty . Od października mam zamiar uczyć sie dalej

Jeżeli złożysz oświadczenie, że będziesz się dalej uczyć i przedłożysz potem zaświadczenie z uczelni to tak.

Witam wszystkich. Za rok pisze mature i wybieram sie na studia. I tu jest problem bo nie ucze sie jakos wybitnie i chcialabym zapytac czy przysluguje mi renta rodzinna na uczelni prywatnej?? Wiem ze musi to byc kierunek dzienny i taki napewno wybiore. Ale czy uczelnia musi byc panstwowa czy prywatna?? Prosze o pomoc

witam serdecznie. Mam takie pytanie skonczylam nauke w 2008 r wtedy moja mama przeszla na rente po tacie ja sie z niej zrzeklam bo nie chcialam sie uczyc... a teraz chce isc na studia czy zus przywroci mama tamta rente co miala wczesniej a mi po ojcu??

Nie zrzekłaś się, tylko straciłaś się do niej prawo przerywając naukę!

Jeżeli podejmiesz naukę (o ile nie skończyłaś 25 lat) możesz złożyć wniosek o przywrócenie renty, kwota renty do podziału na osoby.

Ale jestem ja rodzeństwo już ma swoje rodziny.... czy będę musiała ją dzielic z moja mama?? ona ma przeciez swoja rentę. Chodzi mi o to żeby mi przywrocili moja rente a mama przeszlaby na swoja tą co kiedys miala. i mam 23 lata.

Kasia,

przerywając naukę straciłaś prawo do renty. Jeżeli teraz ponownie podejmiesz naukę lub rozpoczniesz studia, przysługuje Ci prawo do przywrócenia renty. W opisanej sytuacji nie będziesz musiała się dzielić rentą. Więcej na ten temat znajdziesz na dag.com.pl, wybierz drugi link z działu "Prawo ubezpieczeń społecznych". Tam masz porady w podobnych sprawach.

Powodzenia i pozdrawiam
M.

marwil85 napisał:
Witam,

Po ukończeniu studiów magisterskich w marcu 2009, przesłałam do ZUSu zaświadczenie o kontynuacji nauki na drugim kierunku, ktory rozpoczęłam rok wcześniej. Z powodu podjętej pracy zawodowej nie bede jednak w stanie ukończyć tych studiów i zostanę skreślona z listy studentów we wrzesniu o czym poinformuję ZUS. Czy ZUS może zażądać ode mnie zwrotu wypłaconej renty za okres od kwietnia do września ponieważ nie ukończyłam tych studiów na drugim kierunku?

od października chcę rozpocząć kurs języka, aby kontynuować wypłatę renty.

Morena napisał:
Dodam, że zwrócić ale z ODSETKAMI.

Nie rozumiem. Dlaczego zwrot renty ma być od kwietnia do września. Przecież osoba ta zostanie wykreślona z listy studentów dopiero we wrześniu i to wtedy nastąpi zawieszenie świadczenia?

Jest tak, że jak mnie skreślą z listy studentów, to muszę zwrócić świadczenie za cały rok, czy tylko za okres od skreślenia do końca semestru (jak wcześniej ZUS sam tego świadczenia nie wstrzyma)?

jestem w krusie i mam małe pytanko: czy jak opłacam szkołe i donosze tam zaświadczenia a nie chodze do szkoły bo dorabiam sobie to czy krus to może sprawdzic czy chodze czy ich interesuje tylko zaświadczenie??

gdyby KRUS to sprawdził i okazało by się że nie chodze to pewnie musiałbym zwrócic rente?

czy może ktoś z doświadczonych zna odpowiedzi na moje pytania?

jestem w krusie i mam małe pytanko: czy jak opłacam szkołe i donosze tam zaświadczenia a nie chodze do szkoły bo dorabiam sobie to czy krus to może sprawdzic czy chodze czy ich interesuje tylko zaświadczenie??

A czy mama tez mamie przywroca tamta rente co kiedys miala???:)

hehe czy mamie tez przywroca tamta rente co kiedys miala:)??? o to mi chodzilo

a jaką miała kiedyś?

Mędrzec napisał:
W opisanej sytuacji nie będziesz musiała się dzielić rentą.
Podaj przepis :) Nie zniesiono przepisu, że renta rodzinna podlega podziałowi ;) równa część dla każdego .

Ostatnia edycja:
a jednak moja renta nie idzie do podzialu:) dzwonila moja mama do zusu i przywroca mi rente i mojej mamie:P

dowiedzialam sie takze ze jesli rozpoczne teraz studia a mam 23 lata i licencjat trwa 3 lata to wiec skoncze jak bede miala 26 lat i nalezy mi sie renta do 26 roku :) bo bede na ostatnim wtedy roku:)

jestem w krusie i mam małe pytanko: czy jak opłacam szkołe i donosze tam zaświadczenia a nie chodze do szkoły bo dorabiam sobie to czy krus to może sprawdzic czy chodze czy ich interesuje tylko zaświadczenie

Witam,
mam 22lata, rentę w KRUS-ie po zmarłej mamie.

Moja sytuacja wygląda następująco:
W tym roku obroniłam licencjata dokładnie 21 października. Rentę miałam przyznaną do 31 września i wypłaconą ok 20. Właśnie we wrześniu dostałam decyzję o wstrzymaniu wypłaty renty, co jest zrozumiałe. Po obonie, złożeniu dokumentów na magisterkę dostarczyłam do KRUS-u 9 listopada zaświadczenie o kontynuacji nauki (na tej samej uczelni). 24 listopada dostałam od KRUS-u decyzję zmieniającą rentę rodzinną oraz wyrównanie za listopad. W grudniu będę już otrzymywać rentę normalnie, ale moje pytanie brzmi: Co z Październikiem? Dlaczego nie otrzymałam wyrównania od października, a od listopada?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Powrót