Renta rodzinna na ostatnim roku studiów (25 lat w lipcu) - można wygrać z ZUS-em.

• Autor wątku Autor wątku MagdalenaO.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No właśnie nie. Jeżeli osoba urodziła się 25.07.1986 to wczoraj skończyła 24 lata. Policz sobie,osoba nie rodzi się i tego samego dnia nie ukończyła roku tylko go rozpoczęła, pierwsze urodziny mamy zawsze po 1 roku życia. Ja właśnie się urodziłam w 1986r. czyli dopiero w roku 2012 ukończę 25 roku życia i rozpocznę 26. Sama patrząc na twoją regułę: urodziłam się w 1986 czyli wtedy rozpoczęłam 1 rok życia, który ukończyłam w 1987 dodając do tego 25 wychodzi, że 25 rozpoczynam w 2011 a kończę w 2012 (kiedy to rozpocznę 26). To jest według mnie normalne rozumowanie. A mi konkretnie chodzi o to czy osiągnięcie znaczy rozpoczęcie czy ukończenie?

Żenada. Nie przyznawaj się że studiujesz !!!!!!!!

25.07.1986 - ukończyła rok 25.07.1987 - 1986 +1 =1987
25.07.1986 - ukończyła 2 rok 25.07.1988 - 1986 +2 =1988
.....
25.07.1986 - ukończyła 10 rok - 25.07.1996 - 1986 + 10 = 1996
......
25.07.1986 - ukończyła 25 rok - 25.07.2011 - 1986 + 25 = 2011

Dziecko drogie kup sobie kalkulator :help:
Osiągnięcie to ukończenie :)
Studiuj jak najdłużej, najlepiej matmę :) Dla Ciebie też osiągnięciem będzie ukończenie ... studiów.

Ostatnia edycja:
Nie no spoko, jak dla ciebie ukończenie to rozpoczęcie, skoro się rodzisz i od razu masz rok no to gratuluje ! Może lepiej najpierw sama naucz się czytać,
nawet tak ze studiami jest, pierwszy rok studiów kończysz kiedy go skończysz, a nie kiedy zaczniesz! bo w 1986 to ja nie skończyłam roku i zaczęłam 2 lat, tylko zaczęłam pierwszy rok życia, ale właśnie niektórzy są ograniczeni i myślą tak jak ty, ale takich osób właściwie nie proszę o poradę.
I twoje dodawanie faktycznie świetne ci idzie, tylko tak jak mówię, jeżeli chodzi o wiek trzeba brać pod uwagę że pierwszy rok życia to nie jest sztywna liczba tylko okres czasu który trwa 365 dni i kończy się po tym okresie, przemyśl to sobie i potem się kłuć :rolleyes:

mi też wychodzi 25 lat, Twój błąd polega na tym, ze dodajesz 25 do 1987

może policz na spokojnie
25.07.1987 - ukończony pierwszy rok
25.07.1988 -2 lata
25.07.1989 - 3 lata
25.07.1990 -4 lata
itd

Ostatnia edycja:
jest coś takiego jak rozpoczęcie i ukończenie roku, umiem dodać 1986+25 i faktycznie wychodzi 2011 ale skoro w 1986 zaczęłam rok to w 2011 zacznę 25 rok, a skoro w 1987 ukończyłam pierwszy rok i zaczęłam 2, to w 2012 ukończę 25 i zacznę 26

Jeżeli osoba urodziła się 25.07.1986 to wczoraj skończyła 24 lata.
Bzdura. 2011-1986 = 25. Czyli wczoraj ukończone 25 lat życia. To są skutki braku matematyki na maturze. :)

To nie są skutki braku matematyki na maturze - to są skutki zatrudniania nauczycieli wskutek negatywnej selekcji.

JEJKU ja nie wiem jak w takim razie wy wszyscy twierdzicie że rodzimy i się i od razu mamy ukończony 1 rok! no to dziwi mnie że nawet idąc do lekarza na roczną kontrole z dzieckiem (po 1 roku życia) idzie się po pierwszym roku życia a nie pierwszego dnia w szpitalu, a w takim razie kiedy dziecko miałoby skończone pół roku życia?? Albo dajmy na to kiedy osoba urodzona 25.07.86 skończy 25,5 lat? bo mi się wydaje, że 25 stycznia 2011
A matematyka to abstrakcja i filozofia a nie tylko proste dodawanie, więc myślę że to wy macie z nią większe problemy.

z dzieckiem chodzimy do lekarza co miesiąc do ukończenia pierwszego roku, później mamy bilans dwulatka, czterolatka i sześciolatka - to tak na przyszłość :)

to wy macie z nią większe problemy.
Radzę Pani rozpocząć naukę w gimnazjum dla dorosłych i nie obrażać ludzi mądrzejszych od siebie.
Wiadomo, że kobiety zaniżają swój wiek, ale z takim bzdurnym liczeniem nie spotkałem się jeszcze, a latek mam już sporo, nawet bardzo sporo:).

no właśnie, czyli pierwszy rok kończymy po przejściu 12 miesięcy! czyli 25 lat zaczynamy i kończymy gdy minie 12 miesięcy! no to teraz wstukuje na kalkulatorze - 1987 (ukończyłam 1 rok życia) dodaje do tego 25 lat i wychodzi 2012! ;)

Osoba urodzona w 1986r. kończy 25 lat w 2011r.

Widać, że dla Pani matematyka na poziomie szkoły podstawowej to abstrakcja. Nie mówiąc już o umiejętności logicznego myślenia. Współczuję.

natalie-s1959 napisał:
To nie są skutki braku matematyki na maturze - to są skutki zatrudniania nauczycieli wskutek negatywnej selekcji.

Nawet geniusz nie da rady tępocie umysłowej ucznia.

ok, faktycznie kończę tą dyskusje bo widzę, że nikogo na moim poziomie intelektualnym tutaj nie znajdę. Faktycznie dobrze, że Pan zna matematykę na poziomie szkoły podstawowej, szkoda, że nie poszedł Pan dalej. Nauka to nie są proste schematy, a nawet w życiu codziennym jak widać spotykamy problemy i nie próbujemy patrzeć na to szerzej tylko klapki na oczach i tyle. Gratuluje ludziom rodzącym się z ukończonym rokiem i wyliczającym lata na kalkulatorze, mam nadzieje, że będzie takich jak najmniej. Bo nawet nie próbowaliście mi wyjaśnić tego w inny sposób (oprócz tego kalkulatora <1986+25>), więc nie jestem w stanie zrozumieć Państwa punktu widzenia. Dobrze wiem ile mam lat, ale to nie było moim początkowym pytaniem, ale już wiem, że odpowiedzi na nie też nie dostanę. Pozdrawiam

@Morena
Ale jak się połączy tepotę ucznia z tepotą "nauczyciela", powstaję POTĘGA IDIOTYZMU.

A tak naprawdę, geniusz niejedno potrafi. Widziałam.

alinabuu - tak geniuszu matematyczny, jesteśmy o niebo bardziej rozwinięci.

Natalie ... czyżby to był dowód na to, że uczeń przerósł mistrza? Porażka systemu edukacji.

Ostatnia edycja:
Jest fajna opcja wyliczenia sobie wieku, w excelu •• Excel: automatyczne wyliczanie wieku - poradnik Excel i Office - jak policzyć wiek w Excelu - krok po kroku, poradnik, porady, zobacz jak policzyć automatycznie wiek - arkusz kalkulacyjny Excel
Sprawdźcie ile macie lat ludzie!!!
Wyszło dokładnie, że osoba urodzona 25.07.1986 ma teraz 25 lat, a nie 26.
Jeżeli dalej się chcecie kłócić to dajcie jakiś dowód.
Aha no i jest jeszcze jeden sposób, rozrysujcie oś czasu i wpiszcie wszystkie daty :)

Kobieto, toż to Pani cały czas twierdziła, że osoba urodzona w 1986 ruku w tym roku, czyli w 2011, kończy 24 lata, a nie 25 lat. Może zapomniała Pani, że mamy rok 2011, a nie 2012.
Chyba swoje poprzednie posty potrafi Pani odczytać. :)
Nawet mój 10- letni wnuczek potrafi to prawidłowo wyliczyć i nie potrzebuje do tego arkusza kalkulacyjnego. :)

Nie chcę Pani obrażać, ale studentka powinna umieć wyliczyć swój wiek nawet na palcach.
To co Pani pisze jest żenujące.

alinabuu napisał:
Ja właśnie się urodziłam w 1986r. czyli dopiero w roku 2012 ukończę 25 roku życia

Dziecko drogie, przytoczyłam post...bo pewnie nie doczytałaś...

Studentka dokonała wiekopomnego odkrycia. Sama jednak doszła do tego, że ma już 25 lat, a nie 24 lat. Walczyła, walczyła i znalazła :)
:beer:

Pogratulujmy jej:D Lepiej późno niż wcale.

Powrót