renta rodzinna po 25 roku zycia

• Autor wątku Autor wątku gosiaczek9i9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Gosiaczku919
Potwierdza to co napisałam w poście 10. Myślę, że temat został dostatecznie "przerobiony" i inni w podobnej sytuacji z niego skorzystają. Pozdrawiam

PS. Nie rozumiem tylko jednego, po co zakładasz kilka takich samych tematów?

Ostatnia edycja:
Witam,
Mam podobny problem w tym roku kończę 25 lat(29wrzesnia) jestem na 4 roku studiów wszystkie egzaminy juz zaliczyłem(przed ukończeniem 25 roku życia) rente przyznaną mam do 29wrzesnia(kończe 25lat) i wypłatę świadczenia mam jeszcze przez jeden miesiąc ostatni tj. 1 wrzesnia. Obcenie czekam na decyzję o wstrzymaniu wypłacania mi tej renty. Z tego co czytałem na forum jeśli dostarczę zaświadczenie z uczeli, że zdałem egzaminy renta przedłuży mi się automatycznie, lecz mam znajomą w Zus która mi mówiła ze zostanę odrzucony z tym zaświadczeniem ponieważ powtarzałem na pierwszym roku drugi semestr i wewnętrzne przepisy Zus na to nie pozwalają. Do wewnętrznych przepisów raczej ja szary człowiek wglądu nie mam, a przecież ustawa nie precyzuje czy się powtarza semestr czy nie ustawa tego nie precyzuje mówi tylko o wieku 25 lat a ja juz zdalem wszystkie egzaminy na 4 toku, a 25 lat jeszcze nie skończyłem.Od 1 października zaczynam ostatni rok.

Więc moje pytanie brzmi następująco : Czy po mimo, że powtarzałem 1 rok na drugim semestrze mogę normalnie wnieść zaświadczenie do Zus i renta mi zostanie przyznana na 5 rok, czy poprostu jeśli teraz dostanę decyzje że renta zostaje mi wstrzymana to wnieść odwołanie do Sądu?
Dziękuje za odpowiedz

Witam, 25 rok zycia skończe w kwietniu, wiec nie mam fizycznej mozliwości do tego aby zaliczyć wszystkie egzaminy przed ukonczeniem 25 roku zycia. Od października zaczne drugi rok studiów magisterskich. Czytajac fora obawiam się że nie mam podstaw prawnych aby odwołać się od decyzji Zus-u o wstrzymaniu renty rodzinnej, która teraz mam przyznaną do 31 marca. Czy może istnieją jakieś przepisy dla osób które urodziły się "za wcześnie" - bo jeżeli urodziłabym się poł roku poźniej to bez problemu miałabym przyznaną tą rentę. Pozdrawiam

Nie, nie istnieją :)
A nie mogłaś pójść wcześniej na studia?

Przez cały czas kontynułowałam naukę , nie powtarzałam ani jednego roku i tak akurat sie ułozyło z tymi datami

Witam. Moja sytuacja jest następująca. Kontynuuje obecnie naukę na studiach podyplomowych, które trwają 3 semestry (od 11.2009 do 02.2011). Na dzień dzisiejszy zaliczyłam wszystkie egzaminy w II semestrze (otrzymałam zaświadczenie z uczelni że jestem już studentką III semestru). 25 lat kończę 4 lipca, a więc decyzję o wypłacie renty rodzinnej mam do 31 lipca. Czy jest możliwe przedłużenie świadczenia na trzeci, a za razem ostatni semestr studiów? Bardzo proszę o pomoc. Anna

Nie, nie jest możliwe przedłużenie.
To są już studia podyplomowe, studia wyższe skończyłaś już programowo.

Do tej pory również miałam przekonanie, że przedłużenie nie jest możliwe (tak też usłyszałam od urzędniczniki Zusu). Jednak mam teraz co do tego wątpliwości po przeczytaniu artykułu Pana Jakuba Sikory. Argumentuje on w nim że na studiach podyplomowych prawo do renty rodzinnej się przedłuża.

Cytuję fragment:"Jednakowoż możemy wśród tych orzeczeń odnaleźć także inną tezę, zgodnie z którą „prawo do renty rodzinnej ulega przedłużeniu do zakończenia ostatniego roku akademickiego, na którym uprawniony ukończył 25 rok życia, bez względu na to, czy ten rok powtarza, czy odbywa na nim studia po raz pierwszy”2, a także taką, zgodnie z którą „warunkiem przedłużenia prawa do renty rodzinnej jest kontynuowanie nauki na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, niezależnie od wcześniejszego ukończenia studiów magisterskich na innym kierunku”.3

Ponadto "Wobec powyższego nie znajduję wystarczających i uzasadnionych podstaw do twierdzenia, iż studia podyplomowe nie są studiami w szkole wyższej. Co więcej jestem przekonany, iż na podstawie omawianych przepisów, osobom, które ukończyły studia wyższe, podyplomowe czy inne studia, o których mowa w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym, a następnie podjęły studia podyplomowe w szkole wyższej i mając ukończone 25 lat znajdują się na ich ostatnim roku, prawo do renty przedłuża się do ich zakończenia."

2. Wyr. SN z dnia 6 kwietnia 2006 r., sygn. II UK 174/2005. OSNP/7-8/107
3. Wyr. SN z dnia 13 lipca 2006 r., sygn. III UK 49/2006, OSNP 2007/13-14/205.

Czy w związku z taką interpretacją przepisów, opartą na orzeczeniu SN jest szansa na wygranie ewentualnej sprawy w sądzie?

Witam. Mam podobny problem co Agnieszka85. 11 maja skończyłem 25 lat w związku z tym rentę rodzinną miałem przyznaną do końca maja. W tym czasie byłem na przedostatnim 6 semestrze studiów inżynierskich. Jak to bywa na uczelniach państwowych ostatni egzamin miałem pod koniec czerwca (tj. 26) i z dniem 14 lipca (nie było jednego prowadzącego a bez wpisu z seminarium nie mógłbym się starać o zaliczenie 6 semestru) uzyskałem zaliczenie na semestr 6 i wpis na semestr 7 (ostatni). Następnego dnia pojechałem do ZUS'u z odpowiednim zaświadczeniem. Po tygodniu przyszła informacja że ZUS skierował się do uczelni kiedy miałem ostatni egzamin itd, wiadomo typowa procedura. Ale dziś otrzymałem list z decyzją odmowną w sprawie przedłużenia renty. Czy jest sens sądzić się z ZUZ'em w tej sprawie? Wiadomo że w kwestii prawnej przegrałem na starcie bo ostatni egzamin zdałem po swoich 25 urodzinach, ale żadna uczelnia państwowa, która prowadzi zajęcia w systemie dziennym nie wyda mi zaświadczenia, że mam wszystko zaliczone i jestem studentem ostatniego roku w połowie przedostatniego semestru. To jest nie realne. Nawet zaświadczenia nie dostaniemy teraz że jesteśmy na ostatnim roku (bo coś takiego dostaje się w październiku-urok systemu zarządzającego tym wszystkim) tylko że jesteśmy na przedostatnim semestrze z wpisem na semestr następny (taka adnotacja). Dajcie znać co o tym sądzicie i czy jest sens iść z tym do sądu.
Pozdrawiam

ZUS postąpił prawidłowo. Nie widzę powodów do odwołania.

Czy uzyskanie tytułu magistra z jednego kierunku uniemożliwia otrzymanie renty na drugim ?
25 lat skończę w sierpniu 2012
Studiuję dwa kierunki, oba na studiach magisterskich. Obrona pierwszego w 2012roku, drugiego w 2013.
Czy jeżeli obronię się na pierwszym kierunku w lipcu 2012, na drugim zdam wszystkie egzaminy w czerwcu 2012 to na ostatnim roku drugiego kierunku będzie przysługiwać mi renta rodzinna?
Jeśli nie, to czy jeśli obronię się w październiku renta będzie mi przysługiwała?
Jeśli nie, to czy jeżeli będę się bronić w październiku renta będzie mi przysługiwała do sierpnia 2012 czy października 2012?

Witam.

Jestem w podobnej sytuacji. Jestem na IV roku studiów, renta przyznana do 30 czerwca br, jako iż 25 rok życia kończę 17 czerwca.

Jeśli dobrze zrozumiałam, muszę czekać na decyzję o wstrzymaniu renty rodzinnej z powodu ustania uprawnień i dopiero wtedy, w ciągu 30 dni mam się odwołać, tak?

Jeśli chodzi o egzaminy kończące IV rok, to mam prawo się odwołać tylko wtedy kiedy terminy egzaminów będą wcześniejsze niż przed 17 czerwca tj datą urodzin? Chodzi tutaj tylko o terminy egzaminów, czy daty wpisania w moim przypadku ocen do usosa? Znalazłam też art. w którym egzaminy muszą być zaliczone w czerwcu, a nie przed ukończeniem 25 r.ż, więc jak w końcu?

Przepraszam za głupie pytania, ale chcę się upewnić, że wszystko dobrze zrozumiałam...

Witam. Od października rozpoczynam studia i chciałabym starać się o stypendium socjalne wraz z dodatkiem mieszkaniowym. Czy pobierając rentę rodzinna po zmarłym ojcu w wysokości 800 zl mam szanse na pozyskanie stypendium socjalnego?

Witam serdecznie, jestem na ostatnim roku studiów mgr jednak na roku poprzednim nie zaliczyłam wszystkich przedmiotów. zgodnie z regulaminem uczelni aby znaleźć się na ostatnim roku studiów nie muszę mieć zaliczonych wszystkich egzaminów z I i II semestru. ZUS zablokował mi rentę i w celu jej kontynuacji muszę donieść zaświadczenie, że uzyskałam zaliczenie ze wszystkich przedmiotów, zaś zgodnie z regulaminem Uczelni już w czerwcu miałam zebraną niezbędną pulę pkt ECTS aby kwalifikować się na ostatni rok studiów. co w tej sytuacji robić? czy mam szansę na przedłużenie renty na ostatni rok studiów?

Powrót