Do tej pory również miałam przekonanie, że przedłużenie nie jest możliwe (tak też usłyszałam od urzędniczniki Zusu). Jednak mam teraz co do tego wątpliwości po przeczytaniu artykułu Pana Jakuba Sikory. Argumentuje on w nim że na studiach podyplomowych prawo do renty rodzinnej się przedłuża.
Cytuję fragment:"Jednakowoż możemy wśród tych orzeczeń odnaleźć także inną tezę, zgodnie z którą „prawo do renty rodzinnej ulega przedłużeniu do zakończenia ostatniego roku akademickiego, na którym uprawniony ukończył 25 rok życia, bez względu na to, czy ten rok powtarza, czy odbywa na nim studia po raz pierwszy”2, a także taką, zgodnie z którą „warunkiem przedłużenia prawa do renty rodzinnej jest kontynuowanie nauki na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, niezależnie od wcześniejszego ukończenia studiów magisterskich na innym kierunku”.3
Ponadto "Wobec powyższego nie znajduję wystarczających i uzasadnionych podstaw do twierdzenia, iż studia podyplomowe nie są studiami w szkole wyższej. Co więcej jestem przekonany, iż na podstawie omawianych przepisów, osobom, które ukończyły studia wyższe, podyplomowe czy inne studia, o których mowa w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym, a następnie podjęły studia podyplomowe w szkole wyższej i mając ukończone 25 lat znajdują się na ich ostatnim roku, prawo do renty przedłuża się do ich zakończenia."
2. Wyr. SN z dnia 6 kwietnia 2006 r., sygn. II UK 174/2005. OSNP/7-8/107
3. Wyr. SN z dnia 13 lipca 2006 r., sygn. III UK 49/2006, OSNP 2007/13-14/205.
Czy w związku z taką interpretacją przepisów, opartą na orzeczeniu SN jest szansa na wygranie ewentualnej sprawy w sądzie?