renta rodzinna po 25 roku zycia

• Autor wątku Autor wątku gosiaczek9i9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiaczek9i9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!
Jestem w trudnej sytuacji zyciowej i prosze o pomoc. Dostałam dzisiaj decyzje z zusu o wstrzymaniu renty rodzinnej z powodu ustania uprawnień tj.ukończenia 25lat. Własnie zdałam wszystkie egzaminy na przedostatnim roku studiów i dostałam zaswiadczenie z dziekanatu mowiące o tym iz zaliczyłam pierwszy rok studiów IIstopnia i kwalifikuje sie na rok drugi ostatni. 25lat koncze 24czerwca a zaswiadczenie moge złozyc juz jutro jakie mam w tej sytuacji szanse na przedłuzenie przez zus świadczenia?

Moim zdaniem żadnych. Ostatni rok akademicki zaczynasz w październiku, zatem w momencie ukończenia 25 roku życia nie jesteś na ostatnim roku studiów. Nie przysługuje Ci więc przedłużenie renty do końca nauki.

Potwierdzam. Nie ma szans na przedłużenie renty. Gdyby ostatni egzamin był zdany przed ukończeniem 25 roku życia to owszem, można liczyć na przedłużenie wypłacania renty.

Ale, Moreno, gosiaczek9i9 pisze, że wszystkie egzaminy JUŻ zdała, a 25 lat kończy dopiero 24 czerwca br. - czy wobec tego, zgodnie z tym, co napisałaś, nie należy jej się przedłużenie renty rodzinnej?

Zdałam egzaminy przed ukończeniem 25 roku zycia, bo juz mam zaswiadczenie o zakonczeniu tego roku a 25 lat koczne za tydzien. w takim wypadku renta mi sie nie nalezy?

Oj przepraszam najmocniej.
Czytałam wcześniej podobny temat i zakręciłam się. W tamtym przypadku egzamin był w lipcu !!!

Jest nowa interpretacja ZUS na ten temat i faktycznie jeżeli zdałaś wszystkie egzaminy to jesteś formalnie na ostatnim roku studiów, kończysz 25 lat (po wszystkich zaliczeniach) to masz prawo do dalszej wypłaty renty.

Czyli jednym słowem niemam co sie łudzić? To dlaczego w zusie uzyskałam inne informacje kto tu kłamie wy czy zus?

Czyli zaświadczenie z dziekanatu i pisemna prośba powołująca sie na uchwałe z 1989 roku wystarczą?

Z reguły renta jest zawieszana po ukończeniu 25-go roku życia - takie przepisy, ale po dostarczeniu zaświadczenia o toku studiów jest ono przedłużane.
Musisz udowodnić, że masz prawo do tego wyjątku.

Za szybko piszesz :)

Dokładnie tak jak piszesz. Było jeszcze parę wyroków sądowych w tej sprawie i dlatego zmiana stanowiska. Trzeba iść z duchem czasu.

zatem jakimi dokumentami najlepiej to poświadczyc?

Zaświadczenie z dziekanatu z informacją, że zdałaś wszystkie egzaminy do dnia .... i planowy termin zakończenia studiów to.... .

Bardzo dziękuje za informację. pozdrawiam.

Mam jeszcze jedno pytanko czy powinnam odwołac sie od decyzji wstrzymania renty do sądu za pośrednictwem zusu i sądu pracy czy tylko przedłożyc zaswiadczenie z uczelni o zdaniu egzaminów i pisemną prośbę o przedłuzenie swiadczenia powołując sie na uchwałe z dnia 23 lutego 1989?

Odwołaj się od decyzji - z zachowaniem terminu!!! - i w uzasadnieniu odwołania wyjaśnij swoją sytuację. Możesz do odwołania załączyć kserokopię zaświadczenia z uczelni, ale oryginał lepiej na razie sobie zostaw.

to jest pewna informacja ? akuma Nakago jesteś prawnikiem i masz wystarczającą wiedze na ten temat? przepraszam ze pytam ale dla mnie jest to sprawa priorytetowa i niechciałabym popełnic jakiejs gafy.

W życiu nigdy, a po śmierci wcale! Z ZUSem mam do czynienia praktycznie dopiero od dwunastu lat (cztery jako pracownik ZUSu, przeszło osiem jako pracownik biura podatkowego) i wcale nie twierdzę, że jestem prawnikiem i znam się na prawie. Znam tylko przepisy i praktykę.

Od każdej decyzji ZUS przysługuje prawo odwołania się w terminie 30 dni od dnia jej otrzymania.

Byłam dzisiaj w zusie i sama kierowniczka zusu poleciła mi złożyc pisemna prosbe o przedłuzenie swiadczenia i zaswiadczenie z uczelni i to wystarczy zadnego odwołania pisac nie musiałam. Zobaczymy jak bedzie teraz decyzja. Mam nadzieje ze bedzie dobrze.

Powrót