Renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku dsdarius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dsdarius

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Wszystkich bardzo serdecznie

mam ważne pytanie, może na początku opiszę sytuację która osobiście mnie nie dotyczy jednak będę pisał w formie osobowej jakby dotyczyło mnie:)

"A więc po śmierci ojca dostałem rente rodzinną w wysokości około 252 zł i moja siostra również a więc razem łącznie około 500 zł. kiedy uczyliśmy się w szkole średniej nie było żadnych problemów. po szkole średniej osobiśie zacząłem naukę w studium policealnym do ZUSU DOSTARCZAŁEM NA KAŻDĄ PROŚBĘ ZAŚWIADCZENIA O NAUCE. wszystko było ok do niedawna. przez pierwsze dwa lata uczyłem się w tej samej szkole jednak z powodu niskiej frekfencji w mojej obecności powtarzałem rok. Później po dwuch latach zacząłem naukę w innej szkole obecnie Studia na politechnice na które uczęszczam normalnie. Kilka miesięcy temu dostałem wezanie do zapłaty z ZUSU dotyczące zwrotu renty w wysokości 6000 zł za ten okres dwuch lat po szkole średniej. Zabrano mi też rente!!! moją cześć natomiast przyznano siostrze. Teraz ona dostaje około 500 zł a ja 0 i nadodatek mam komornika na głowie domagającego się zwrotu 6000 zł.

Renta mi się należała ponieważ defacto uczyłem się, w ZUSIE są dowody ZAŚWIADCZENIA O TYM ZE SZKOŁY (kiedy chciał zus to je dostawał) za szkołe płaciłem a czy zaliczałem to chyba moja sprawa??

Teraz tak rozmyślam że:

I Zus wymagał zaświadczeń ze szkoły - dostawał je więc czy renta mi przyznana jest faktycznie "nienależnym pobieraniem środków socjalnych" jak to powiedział komornik?

II Skoro teraz mi rente zabrali a kwotę większą o moją część przyznali siostrze która cały czas sie uczy to w przypadku gdy jednak te 6000 zł zapłacę to może siostrze powinni dać za tamten okres WYRÓWNANIE.

OPISANA SYTUACJA JEST DOŚĆ KOLĄCA W MOJĄ RODZINĘ PONIEWAŻ RENTA I TAK SZŁA DO SKROMNEGO BUDŻETU RODZINNEGO NASZEJ MAMY I SPŁATA 6000 JEST DOŚĆ BOLESNA I PRZYKRA JAK TO MOŻNA ROZWIĄZAĆ?"

Po ukonczeniu danej szkoly powinienes wyslac do Zusu zaswiadczenie o jej ukonczeniu. Bez wzgledu na to jaka to szkola. Zus ma prawo domagac sie zwrotu pieniedzy.

A czy zaliczyles szkoly to faktycznie twoja sprawa- jesli nie zaliczyles jest jak jest i powinienes byc tego swiadomym.

Renta rodzinna przysługuje generalnie do 16. roku życia. Jeżeli dziecko uczy się wówczas ten okres wydłuża się do 25. roku życia (pomijam zasady w przypadku niepełnosprawności dziecka). W momencie przerwania nauki w szkole należało powiadomić ZUS o tym fakcie. Powoduje to bowiem utratę prawa do renty.
Tak więc należy oddać pobrane nienależne świadczenia.

ok rozumiem dzieki za wypowiedzi, ale czy w związku z tym zus powinien oddać siostrze wyrównanie za okres w którym mi ta renta nie przysługiwała?

Z racjonalnego punktu widzenia w danej chwili ja mam wstrzymaną rente ale tą część którą dostawałem otrzymuje teraz siostra. W przypadku gdy zwrócę ZUSOWI rentę która mi się nie należała ZUS powinien chyba w jakiś sposób przkazać moją zaległą część siostrze?

Nie, nie wypłaci.
Wyższe świadczenie przysługuje na bieżąco, bez wyrównania. Mogła złożyć wniosek o podwyższenie świadczenia i informację o tym, że brat nie kontynuuje nauki wcześniej, a nie czekać na weryfikację świadczenia z urzędu.

Witam
Ja mam podobny problem z zusem.
W roku 2007(wrzesień) kontynuowałam szkołę tylko w innej miejscowości.Dostarczałam 2 razy zaświadczenie do zusu,ze uczęszczam do szkoły.Kazali mi jeszcze raz donieść zaświadczenie,bo nie było pieczątki szkoły.Przyszło mi pismo, (na nowy adres który podałam do korespondencji)ze renta przysługuje mi do sierpnia 2008.A na zaświadczeniu wyraźnie pisze,ze jest to studium nie studia

Problem jest w tym,ze w kwietniu 2008 skończyłam 25 lat i renta mi dalej wpływała na konto.no to myślałam,że wszystko jest ok.A tu w styczniu przychodzi zawiadomienie na mój stary adres zamieszkania,ze pobierałam rentę nielegalnieza ten okres od kwietnia do sierpnia i mam zapłacić 2000zł zusowi.
Chce się odwołać do sądu,ze to nie jest moja wina i czemu ja mam płacić za pomyłkę zusu.
Czy mam szanse na wygranie tej sprawy???Bo ja nie muszę się znać na przepisach zusu tylko zus.Czemu renta nie została wstrzymana??Jak napisać wniosek do sadu w tej sprawie?

ludzie jak można brać pieniądze które wam się nie należą w końcu to jest nielegalne poprostu okradacie tych którzy pracują uczciwie i placą skladki. a jeżeli chodzi o ZUS to oni maja tam taki bajzel,że aż strach. Sama znam ludzi,którzy pobierają rentę a nie chodzą do szkoly od ladnuch paru miesięcy. To się w glowie nie mieści

Skoro Pani Stasia50 nie ma nic do powiedzenia, to po co rozgrzebuje stary temat? Ponarzekać sobie na bajzel w ZUSie, to chyba nie to forum:)
Skoro tak Pani psioczy proszę napisać do ZUSu i wskazać taką osobę, chociaż zaoszczędzi Pani wyłudzaczom trochę odsetek. Ale nie, lepiej pisać, że w ZUSie mają burdel.
Przecież "oni" okradają też i Panią, bo zapewne płaci haracz w postaci składek, który trafia potem to takich naciągaczy. A tego Pani nie żal?? Strach to to, że Pani na to patrzy i nic nie robi. WSTYD !
Tylko proszę nie pisać, ze nie jest Pani donosicielem. Skoro nie to powinna też Pani nie widzieć dalszego problemu. Niech dalej Pani na nich płaci. Życzę powodzenia :)

mam pytanie dotyczące wyrównania renty. skończyłam technikum i renta była przyznana do 31 sierpnia, a od października zaczęłam studium dostarczyłam do ZUSu zaświadczenie że złożyłam papiery i zamierzam się dalej uczyć(to było już w maju) przysłano mi decyzję, że renta jest przedłużona do końca września i ze do 14 października muszę dostarczyć już normalne zaświadczenie że jestem uczniem , jednak pieniędzy nie dostałam. Natomiast 28.09 dostarczyłam już zaświadczenie że jestem uczniem i jestem na liście. Czy w takiej sytuacji przysługuje mi wyrównanie za wrzesień??

Również mam problem z ZUSem. Po smierci ojca mi i siostrze zostala przyznan renta rodzinna która wynosiła ponad 800zł i tak bez problemu z niej korzystaliśmy od roku 1998. Ja w gimnazjum i szkole zawodowej, siostra w szkole średniej i na studiach. Siostra w pełni wykorzystała przyznawaną rente do końca studiów bez problemu. Siostra w czasie pobierania renty nie pracowała. Ja znów po ukończeniu szkoly zawodowej dostałem prace nawet dobrze płatną jak na te czasy i po takiej tylko szkole. Zrobiłem z tego względu rok przerwy w nauce. Po roku postanowłiem zrobic szkołę średnią i złożyłem papiery o powtórne otrzymywanie reny. ZUS mi ją przyznał bez problemu, bez pytań czy pracuję czy jestem na jakimś zasiłku itp. Zacząłem ją dostawac tylko na siebie i wynosi ta suma 710zł miesięcznie. Teraz po uczeniu się przez połtora roku otrzymałem pismo z ZUSu ze nagle chcą się dowiedziec o moich zarobkach itd. I teraz mam pytanie. Czy bede musiał zwracac wszystkie pieniądze co otrzymywałem przez ten czas co pracuje i pobieram rente, czy też renta zostanie wstrzymana??
Nigdy przedtem nie wiedziałem o czymś takim ze jest jakiś limit zarobków gdy się go przekracza to wtedy jest zatrzymywana renta. Sądziłem, że jest tak jak słyszałem że należy się każdemu kto się uczy do 25 roku życia. Proszę o rozsadną odpowiedź. Pozdrawiam

RE: Renta rodzinna ja też mam problem

Witam.( Nie wiem czy moge pisac w odpowiedzi takie żeczy ale pierwszszy raz kożystam z takiego forum.)
Mam 20 lat i rente po tacie od paru lat,ma ja równiez moja mama sytuacja wyglada następująco. W styczniu zabrali mi rente ,ponieważ nie chodziłam na lekcje. Gdy zabrali mi rente mama dostała moja cześć i z tego jest bardzo zadowolona, problem jest taki że mieszkam z nią a ona nie daje mi ani grosza mam wielkie problemy przez to. Ja chcem odzyskać tą rente, poniewaz chdze do szkoly wiec mi się należą te pieniądze. Tylko żeby wziac zaświadczenie o nauce musze zapłacić zalegle składki za ksero("śmiech" to szkola panstwowa i nic mi nie powiedziano jak do niej sie zapisywalam że obowiazuja mnie składki)
Nie mam z czego zaplacić i dlatego nie moge odzyskac renty. Co mam robić???w jaki sposob moge cos zdziałać?? Pomużcie

1. Polecam lekturę słownika ortograficznego.
2. Szkoła podstawowa, składki za ksero?? co to jest ??
3. Masz 20 lat i potrzebujesz pieniędzy to idź do pracy. Dorosłą obywatelka powinna utrzymywać się sama.

Twoje uwagi są nie na miejscu morena pewnie w zyciu masz kolorowo i sra** pieniedzmi albo masz bogatych rodzicow i dlatego piszesz takie pierdoly. nie wypowiadaj sie jeżeli nie masz o czym sie wypowiedziec błedy robie bo mam dyslekcje a ty nie jestes od tego żeby zwracac uwage.ja szukam normalnej odpowiedzi od inteligentnej i wiedzacej co pisze osoby. Pomysl że nie wiesz nic o mnie a w taki sposób nie jedna osobe obrażasz. Twoje opinnie nie obchodza mnie wiec sie nie wysilaj.

Powrót