Retransmisja plików

• Autor wątku Autor wątku Green Fox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Green Fox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Otwieram właśnie nowy serwis, który gwarantuje użytkownikom to, że po "doładowaniu" swojego konta w portalu za pomocą SMSów mogą pobrać określoną ilość danych ze serwisu RapidShare.com omijając ograniczenia prędkości ściągania i konieczność czekania od 30 sekund do czasami 15 minut na rozpoczęcie pobierania. Wszystko działa tak:

Posiadamy zarejestrowane na osobę fizyczną konto premium w RapidShare, na które kupowane są duże ilości dodatkowego transferu. Później kiedy użytkownik wklei link do jakiegoś pliku utrzymywanego przez RapidShare w naszym serwisie, korzystając z infrastruktury (API) które udostępnia wszystkim RapidShare ten plik jest pobierany na serwer naszego portalu za pośrednictwem wymienionego wyżej konta premium które należy do nas, a później wysyłany do użytkownika. Wszystko jest stworzone w ten sposób, że pliki które pobiera użytkownik nie są nawet zapisywane na dysku serwera - fragmenty które zostaną pobrane automatycznie są wysyłane do użytkownika, a potem kasowane z pamięci serwera.

Wszystko od strony komunikacji z RapidShare jest legalnie, korzystamy z API które oni udostępniają wszystkim. Chcę tylko wiedzieć, kto w takim wypadku będzie odpowiadał za to, że użytkownik ściągnie jakiś nielegalny plik (grę, film, etc) za pośrednictwem naszego serwisu? Fizycznie to najpierw nasz serwer pobiera tenże plik używając naszego konta premium, a po pobraniu konkretnych segmentów dostaje je użytkownik (tak jak pisałem wyżej). Według mnie, to użytkownik jest odpowiedzialny za to co pobiera - to on zleca pobieranie takiego pliku i to on na koniec dostaje jako jedyny jego kopię z serwera RapidShare. Czy moja teoria jest prawidłowa?

Green Fox napisał:
...Posiadamy zarejestrowane na osobę fizyczną konto premium w RapidShare...

...ten plik jest pobierany na serwer naszego portalu za pośrednictwem wymienionego wyżej konta premium które należy do nas, a później wysyłany do użytkownika.
czyli ta osoba fizyczna rozpowszechnia utwory... a więc powinna mieć na to odpowiednie licencje....

Zapoznajcie się z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z roku 2002, Rozdział 3 Wyłączenie odpowiedzialności usługodawcy z tytułu świadczenia usług drogą elektroniczną Art. 12. do 15.

Usługodawca, który świadczy usługi drogą elektroniczną obejmujące transmisję w sieci telekomunikacyjnej danych przekazywanych przez odbiorcę usługi lub zapewnienie dostępu do sieci telekomunikacyjnej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. - Prawo telekomunikacyjne, nie ponosi odpowiedzialności za treść tych danych, jeżeli:
1) nie jest inicjatorem przekazu danych;
2) nie wybiera odbiorcy przekazu danych;
3) nie wybiera oraz nie modyfikuje informacji zawartych w przekazie.

Nie wiem jak to interpretować, bo:
1) Fizycznie to użytkownik klika na przycisk tym samym inicjując przekaz danych [technicznie to skrypt na naszym serwerze łączy się z RapidShare jako pierwszy]
2) Odbiorca przekazu klikając na "Pobierz" sam wybiera siebie jako adresata przekazu
3) Nic nie zmieniamy podczas transportu danych RS<->Nasza brama<->Użytkownik

Oprócz tego spełniamy warunki Art. 12 ust. 2

nie wiem do końca jaka jest relacja pomiędzy Wami, a ową osobą fizyczną i kto świadczy usługę - Wy czy ta osoba fizyczna (choć podejrzewam, że Wy = osoba fizyczna), ale z tego co zrozumiałem użytkownik pobiera dane przez konto tej osoby fizycznej, więc osoba ta poprzez swoje konto rozpowszechnia utwory:
serwer RapidShare --> konto osoby fizycznej, czyli Wasz serwer -->PC-et użytkownika

Powrót