Rzeczywiście, dzieci niczemu nie są winne, przepraszam za nazwanie ich bachorami; Dzieci rodziców nie wybierają;
1. zły dzień złym dniem;
2. jajka raczej nie są mądrzejsze od kury i szanowna pani nie chciała przez 5 postów przyjąć do wiadomości, że jej pomysł jest na tym etapie mało praktyczny; nie mam zamiaru tłumaczyć, dlaczego, nie mniej problemem jest nie tylko przedawnienie, ale koszty ew. podwójne koszty i inne niesnaski;
mogę jedynie mniemać, iż dłużnik coś "ściemnia" albo ma jeszcze inne zajęcia komornicze albo jeszcze coś innego, dlatego napisałem: proszę ustalić u komornika o co biega;
3. dlatego, ktoś sensownie napisał, jeśli komornik po raz kolejny nie przeleje pieniędzy - dzisiaj mamy poniedziałek, to należy złożyć skargę na jego czynności;
Być może w odpowiedzi na skargę wyjaśni w czym problem, a na pewno wyjaśni to sąd rozpoznając skargę - od razu trzeba złożyć wniosek o zwolnienie od opłaty, bo szkoda 100 zł;
4. do pani mądrzejszej od kury, proszę napisać maila prywatnie do "lokaty", być może ona z racji wykonywanego zawodu będzie w stanie "wywróżyć" dlaczego komornik nie przekazuje tych pieniędzy na pani konto;
Co do dzieci; Moje stanowisko jest jedno, zarówno ojciec, jak i matka mają obowiązek w XXI wieku stosować logiczne rozumowanie i kalkulator; 4 dzieci to pochwała od dawnej ligi polskich rodzin; ale nie pochwała ekonomiczna; wiążą się z tym trudności i trzeba je przewidzieć;
WIELE razy pisałem, że w razie czego jest pomoc społeczna, jeżeli ktoś rzeczywiście nie ma za co kupić chleba, to można udać się do różnych organizacji, aby przekazano środki spożywcze;
W bloku, gdzie mieszkałem żyła rodzina 10 osobowa, ojciec nie pracował, matka też, a jakoś nigdy nikt głodny nie chodził, jeszcze handlowali mlekiem, makoronami i konserwami, bo to co dostali nie byli w stanie zjeść!!!!!!
Dlatego pisanie, iż jak nie ma alimentów to nie ma za co zyć, jest kompletną bzdurą;
Nie mniej nigdy nie broniłem ojców, którzy kombinują jak nie płącić, albo jak mniej płacić;
Do innych mądrych pań:
jeżeli egzekucja nie przynosi skutków, to komornik powinien wydać zaświadczenie, tym bardziej że pani nie ma od 3 miesięcy ani złotówki (przynajmniej tak pisze);