Rezygnacja z ekzegucji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku Malgosia13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malgosia13

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam. Mam podstawy przypuszczać,że komornik, który mial sciągnąć dlug alimentacyjny nie dziala w moim interesie. Widzialam wyciągi z zajętego konta bankowego dlużnika. Od miesięcy komornik czyści konto do zera a ja nie otrzymuje nic. Jak można zrezygnować z egzekucji i jak dlugo to trwa? Czy komornik może robic jakiś problem-kwoty sa duze i jest mu na reke taki klient jak ja.

lepiej ustal u komornika co się z tymi pieniędzmi dzieje, a dopiero podnoś alarm...

Do rafal26- jaki alarm? Dla mnie to problem kiedy 4ka dzieci czeka na pieniądze. Co ma za znaczenie co się z tymi pieniędzmi dzieje jeśli ja nie otrzymalam od 3mscy ani grosza?

wówczas jest fundusz alimentacyjny;

FA???????? Kiedy komornik sciaga od dluznika a nie przelewa wierzycielowi!!! absurd!!

Dlatego Ci wyraźnie napisałem - nikt nie jest wróżką - więc udaj się do komornika i ustal, bo może ktoś Ci bajki wciska, że komornik mu pobiera, albo dzieje się kilkadziesiąt innych możliwych rzeczy, które wpływają na to, że komornik nie może przekazać pienędzy...

Zadajesz pytanie, na które nie ma odpowiedzi, bo jest ich BARDZO WIELE;

I nie Bzduruj i NIE absurduj;D

Rzeczywiscie nie ma odpowiedzi na pytanie jak wycofac egzekucje. Czytaj uważniej!

1. Trzeba było być taką "inteligientną" jak sie robiło 4 bachorów, wówczas nie byłoby pojęcia "biedne dzici czekają na pieniądze";
2. trzeba było się dogadać z gościem;

3. jak rozumiem chcesz cofnąć egzekucje, to wg Ciebie znaczy, że chcesz aby to inny komornik dokonywał egzekucji, czy chcesz w ogóle wnieść o umorzenie postępowania??

Jeśli chcesz wnieść o umorzenie postępowania, to nie ma problemu, możesz to zrobić jutro; trwa to tyle, że komornik musi wydać postanowienie o umorzeniu na Twój wniosek; Ale wówczas uważaj, aby się nie natknąć na przedawnienie części kwoty;

a co to przedawnieni i jak liczyć, to poszukaj w moich postach;

DO Rafal 26 !!!Wielodzietnosc to nie zwyrodnialstwo a moje dzieci nie bachory.
dla twojej wiedomosci mam podwojne studia wyzsze( 5letnie,dzienne)-ale nie z dziedziny polskiego prawa. i nie zycze sobie tego typu komentarzy na temat mnie i mojego zycia!!!!!!!!!!!!!!! Zmien forum jak bawi cie obrazanie i krytykowanie innych.

Ja Rafała bardzo doceniam za wiedzę jaką posiada i za to, że chce się nią dzielić i robi to pomagając innym. Natomiast słowa: " 1. Trzeba było być taką "inteligientną" jak sie robiło 4 bachorów, wówczas nie byłoby pojęcia "biedne dzici czekają na pieniądze";" również uważam za przesadzone i nie na miejscu- biorę tylko poprawkę na to, ze Rafał jest tylko człowiem i raz na x czasu może mieć zły dzień:).

Rafał dość często miewa takie złe dni ,niestety:(

ale mimo złego dnia ma rację;)
Rezygnacja z egzekucji komorniczej może pociągnąć za sobą przedawnienie części zaległości.
najlepszą radą, to udać się do komornika, z zapytaniem o wgląd do akt sprawy, i z zapytaniem, gdzie są pieniądze. Jeżeli uważa Pani, iż działa na Pani niekorzyść, proszę złozyc zażalenie na działania komornika, to naprawdę pomaga...W ostateczności zmienic komornika...

Dobrze prawią jeśli chodzi o komornika :)
A jeśli chodzi o bachory: dziwne że mniej osób się oburza jak dłużnik tu pyta jak to zrobić żeby nie płacić, niż jak wierzyciel jest na tyle ogarnięty że walczy o swoje :)
Malgosia powodzenia!!

Do Rafała 26, jesteś chamem i prostakiem, nazwać czyjeś dzieci,,bachorami" to jest poniżej krytyki a do drizzt1223 nie tłumacz go że jest tylko człowiekiem i może mieć gorszy dzień, wszyscy jesteśmy ludźmi, mamy gorsze dni co nie upoważnia nas do obrażania innych. Jak masz gorszy dzień to włącz TV ,obejrzyj dr House i o jakim funduszu alimentacyjnym Ty piszesz, od kilku lat czegoś takiego nie ma. Jest zaliczka alimentacyjna, żeby ją otrzymać to między innymi trzeba przedstawić w MOPS-ie zaświadczenie od komornika o nie ściągalności alimentów. Miłego dnia.

Anna40 napisał:
o jakim funduszu alimentacyjnym Ty piszesz, od kilku lat czegoś takiego nie ma. Jest zaliczka alimentacyjna, żeby ją otrzymać to między innymi trzeba przedstawić w MOPS-ie zaświadczenie od komornika o nie ściągalności alimentów.
na odwrót :)

Sprawdziłam, przepraszam jest na odwrót, co nie oznaczy że idzie się do MOPS-u i otrzymuje się pieniądze. Jeżeli komornik ściąga kasę od dłużnika to nie ma szans, jak wcześniej pisałam jest potrzebne zaświadczenie o nie ściągalności długu!!!

Witam. Dziekuje za wszystkie pozytywne wypowiedzi. Osobiscie jestem zniesmaczona tekstami Rafala. Zadalam konkretne pytanie i oczekiwalam na nie odpowiedzi a nie komentarzy na temat mnie i mojego zycia.Ktora matka nie bylaby oburzona zachowaniem komornika, ktory co miesiac z konta dluznika sciaga 2-3tys.zl (bo naliczyl koszty ok 13tys!!). Ja tylko slysze prosze przyjsc za tydzien bo trwaja czynnosci w terenie a na koncie zero. Dla jasnosci dluznik wobec mnie ma dlug 17tys. Dziwna proporcja dlugu i kosztow egzekucujnych. Pomyslalam zeby zmienic komornika stad moje pytanie. Nie wiem czy znow musze isc do sadu po nowa klauzule.I czy wszystkie te czynnosci nie beda dlugo trwaly. Opieka ma swoj grafik przyjmowania podan i udzielania pomocy.

A ja myślę, że Rafal 26 chodziło o to właśnie, żebyś poszła do komornika i zapytała go wprost, dlaczego nie dostajesz żadnych pieniędzy, choć on ściąga z konta dłużnika jakieś tam sumy. I żeby komornik powiedział Ci wprost, np. "najpierw muszę ściągnąć 13 tyś. zł kosztów komorniczych, a dopiero potem Pani dług". Nie znam się na prawie i nie wiem, czy tak działa właśnie egzekucja komornicza, ale mając taką informachę łatwiej szukać pomocy prawnej.

Rzeczywiście, dzieci niczemu nie są winne, przepraszam za nazwanie ich bachorami; Dzieci rodziców nie wybierają;

1. zły dzień złym dniem;
2. jajka raczej nie są mądrzejsze od kury i szanowna pani nie chciała przez 5 postów przyjąć do wiadomości, że jej pomysł jest na tym etapie mało praktyczny; nie mam zamiaru tłumaczyć, dlaczego, nie mniej problemem jest nie tylko przedawnienie, ale koszty ew. podwójne koszty i inne niesnaski;
mogę jedynie mniemać, iż dłużnik coś "ściemnia" albo ma jeszcze inne zajęcia komornicze albo jeszcze coś innego, dlatego napisałem: proszę ustalić u komornika o co biega;
3. dlatego, ktoś sensownie napisał, jeśli komornik po raz kolejny nie przeleje pieniędzy - dzisiaj mamy poniedziałek, to należy złożyć skargę na jego czynności;
Być może w odpowiedzi na skargę wyjaśni w czym problem, a na pewno wyjaśni to sąd rozpoznając skargę - od razu trzeba złożyć wniosek o zwolnienie od opłaty, bo szkoda 100 zł;
4. do pani mądrzejszej od kury, proszę napisać maila prywatnie do "lokaty", być może ona z racji wykonywanego zawodu będzie w stanie "wywróżyć" dlaczego komornik nie przekazuje tych pieniędzy na pani konto;

Co do dzieci; Moje stanowisko jest jedno, zarówno ojciec, jak i matka mają obowiązek w XXI wieku stosować logiczne rozumowanie i kalkulator; 4 dzieci to pochwała od dawnej ligi polskich rodzin; ale nie pochwała ekonomiczna; wiążą się z tym trudności i trzeba je przewidzieć;

WIELE razy pisałem, że w razie czego jest pomoc społeczna, jeżeli ktoś rzeczywiście nie ma za co kupić chleba, to można udać się do różnych organizacji, aby przekazano środki spożywcze;

W bloku, gdzie mieszkałem żyła rodzina 10 osobowa, ojciec nie pracował, matka też, a jakoś nigdy nikt głodny nie chodził, jeszcze handlowali mlekiem, makoronami i konserwami, bo to co dostali nie byli w stanie zjeść!!!!!!

Dlatego pisanie, iż jak nie ma alimentów to nie ma za co zyć, jest kompletną bzdurą;

Nie mniej nigdy nie broniłem ojców, którzy kombinują jak nie płącić, albo jak mniej płacić;

Do innych mądrych pań:

jeżeli egzekucja nie przynosi skutków, to komornik powinien wydać zaświadczenie, tym bardziej że pani nie ma od 3 miesięcy ani złotówki (przynajmniej tak pisze);

Ide dzis do komornika i nie wyjde dopoki wszystkiego sie nie dowiem. Opieka spol.pomaga doraznie i na wszystko trzeba miec papierki. A dzieci nie tylko jedza.

Powrót