Proszę tez o pomoc w innej kwestii .Mam pytanie ,co do widzeń dziecka z ojcem.Wnioskuję o kontakty ojca z dzieckiem w zakresie: 1 weekend w miesiącu i 1 tydzień wakacji na terenie RP.Dziecko ma 4 lata.Nie mówi po niemiecku ,ma obywatelstwopolskie i niemieckie,mieszka od urodzenia Polsce.
Ojciec dziecka chce widzeń w 2 weekendy w miesiącu, 1 tydzień zimą i 3 tygodnie latem z prawem wywozu dziecka za granicę.
Ojciec pracuje w Berlinie ,nie ma mieszkania tylko hotel.Przyjeżdża na razie 1 raz w miesiącu - bierze hotel ,ale widuje dziecko w moim (czyli też dziecka domu) lub u swojego brata.Tu poszłam na rękę ,co do terminów.
Jak mogę rozsądnie to uargumentować.Chcę też zmniejszyć widzenia ,to małe dziecko ,mocno związane z domem ,ze mną i siostrami przyrodnimi.2 razy w miesiącu weekendy w hotelu?!Pokój bez własnego kąta ,łóżka ??Posiłki w restauracjach lub fast foodach?! Dla 4 latka?!Jak to mam dobrze uzasadnić?Proszę o pomoc.
Dodam ,że w przyszłości , dla starszego już dziecka ,rozumiejącego sytuację ,chętnie spełnię żądania ojca ,do większego zakresu widzeń - dobro dziecka i kontakt z obojgiem rodziców jest dla mnie ważny.
Pozdrawiam forumowiczów ,dziękuję za pomoc.