M
macko775
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Dzień dobry, mam pewien problem z OC w którym chciałbym się poradzić. Jakiś czas temu miałem kupić samochód, wiedziałem, że jest on uszkodzony, ale umówiłem się z właścicielem, że go naprawi. Kupiłem sobie na ten samochód OC i tak czekałem na naprawę, że minęło ponad 30 dni od zakupu OC. Ostatecznie samochód nie został naprawiony i go nie kupiłem, ale składka OC mi pozostała. Nie mam możliwości dogadania się z właścicielem aby przejął ode mnie to ubezpieczenie gdyż jemu ten samochód jest niepotrzebny i stoi nieużywany. Chciałem wymówić OC normalnie składając wypowiedzenie umowy, ale minęło 30 dni i ubezpieczyciel twierdzi, że nie ma już podstawy do odstąpienia od umowy.
Czy rzeczywiście nie ma już żadnej podstawy do odstąpienia od tej umowy? Wiem, że to moja wina i nie ma problemu abym zapłacił za ten okres w którym ubezpieczenie obowiązywało, ale szkoda mi wyrzucać w błoto pieniądze na kolejne składki, bo samochodu ostatecznie nie kupiłem. Dodam, że jest ono rozłożone na 12 składek, pobrali mi już dwie a przede mną jeszcze 10 i trochę to boli.
Samochód nie jest moją własnością i jest niezdatny do używania - może to jakaś okoliczność która pozwoli na zrezygnowanie z umowy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Czy rzeczywiście nie ma już żadnej podstawy do odstąpienia od tej umowy? Wiem, że to moja wina i nie ma problemu abym zapłacił za ten okres w którym ubezpieczenie obowiązywało, ale szkoda mi wyrzucać w błoto pieniądze na kolejne składki, bo samochodu ostatecznie nie kupiłem. Dodam, że jest ono rozłożone na 12 składek, pobrali mi już dwie a przede mną jeszcze 10 i trochę to boli.