Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, nie jestem pewna czy zadaję pytanie w odpowiednim miejscu, ale mam nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś kto mimo to będzie w stanie mi pomóc

aktualnie odbywam staż z PUP-u, chciałabym z niego zrezygnować i przejść na KRUS do córki. Czy jest taka możliwość rezygnacji ze stażu nie ponosząc żadnych konsekwencji z tym związanych ? z góry dziękuję za odpowiedź

Witam.

Przeczytałem cały temat, jednak mam pewne wątpliwości związane ze zwrotem kosztów szkolenia w razie przerwania stażu z mojej winy.
Niedawno rozpocząłem staż z EFS POKL 7.2.1. Wielokrotnie w tym temacie padało stwierdzenie, że zwrot kosztów nie obejmuje stypendium stażowego (co do reszt kosztów nie mam żadnych wątpliwości), jednak w mojej umowie stażowej z PUP stypendium zostało wliczone w koszta. Konkretnie widnieje w niej taki zapis:

W przypadku przerwania udziału w stażu zawodowym z wyłącznej winy Stażysty (...) Uczestnik Projektu jest zobowiązany do zwrotu 100% kosztów, które zostały poniesione przez PUP na zorganizowanie stażu do dnia przerwania, obejmujące: koszty badania lekarskiego, stypendium stażowe, zrefundowane koszty dojazdu do Organizatora stażu, zrefundowane koszty opieki nad osobą zależną.

Czy w związku z takim sformułowaniem umowy, w razie rezygnacji ze stażu będę musiał zwracać stypendium, czy zapis ten nie ma mocy prawnej i Urząd mimo wszystko nie może tego ode mnie zażądać?

Temat został założony 5 lat temu. Od tego czasu pewne kwestie uległy zmianie.
To jest staż ze środków UE, a środki te muszą zostać odpowiednio zabezpieczone w takim przypadku.
nurdurion napisał:
Cytat: W przypadku przerwania udziału w stażu zawodowym z wyłącznej winy Stażysty (...) Uczestnik Projektu jest zobowiązany do zwrotu 100% kosztów, które zostały poniesione przez PUP na zorganizowanie stażu do dnia przerwania, obejmujące: koszty badania lekarskiego, stypendium stażowe, zrefundowane koszty dojazdu do Organizatora stażu, zrefundowane koszty opieki nad osobą zależną.
Skoro taki zapis widnieje w umowie, to znaczy, że obowiązuje.
Czy możesz podać nazwę projektu?

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź.
Trochę szkoda, ale i tak nie planuję na razie rezygnować ze stażu. Wolałem się jednak upewnić :)
Projekt nosi nazwę "Młodość jest twoim atutem".

Witam! Mam pytanko jakie sa konsekwencje jesli po stazu odmowie pracodawcy przyjecia pracy? Jestem na stazu unijnym chcialem go dociagnac do konca ale nie widze sie na tym stanowisku.

Staz z urzedu pracu unijny ,,Uaktywnij Sie" w umowie mam podpisane ze zobowiazuje sie do podjecia zatrudnienia.

Jeśli powód odmowy nie będzie zasadny (oceni to PUP), spodziewaj się pozbawienia statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni.

Aha ale nic poza tym tak? zadnych kosztow nie ponosze?

Skoro na staż skierował Cię PUP, to nie. Natomiast piszesz wyżej o "umowie", a nie jest to przypadkiem oświadczenie bezrobotnego kierowanego na staż?

tak jest to oswiadczenie osoby bezrobotnej skierowanej przez pub do odbycia stazu

I tam też powinny być napisane konsekwencje w przypadku odmowy podjęcia pracy po stażu.

No jest napisane ze zwrotu kosztów w przypadku wystapienia urzedu pracy w zwiazku z no i np odmowa przyjecia zatrudnienia po zakonczeniu stazu czyli co bede musial oddawac?

Jeszcze raz wyraźnie napisz (najlepiej zacytuj) co tam jest napisane odnośnie odmowy podjęcia pracy.

Zobowiązuje sie do:
11)przyjecia po zakonczeniu stazu umowy o prace na czas okreslony.
12)zwrotu kosztow w przypadku wystąpienia urzedu pracy w zwiazku za0naruszeniem zobowiazan okreslonych w ppkt 1-8 i pkt 2 ppkt 7
b)nie ukonczenia stazu z powodu przerwania uczesszczania na staz
c)podjecia nauki w systemie dziennym
d) odmowa przyjecia zatrudnienia po zakonczeniu stazu zgodnie z ppkt 11
13) regulacja ppkt 12 nie dotyczy sytuacji gdy nie dotrzymanie warunkow oswiadczenia jest wynikiem
a)podjeciem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej
b)rozpoczecia dzialolnosci gospodarczej
c) zawieszenia lub likwidacji dzialalnosci gospodarczej przez pracodawce

pawcio0503 napisał:
12)zwrotu kosztow w przypadku wystąpienia urzedu pracy w zwiazku za0naruszeniem zobowiazan okreslonych w ppkt 1-8 i pkt 2 ppkt 7

b)nie ukonczenia stazu z powodu przerwania uczesszczania na staz
A gdzie lit. a)? O czym mówią ppkt 1-8 i pkt 2 ppkt 7?

bo to takie rzeczy jak przestrzegania ustalonego przez pracodawce rozkladu czasu pracy itd. czyli co musze oddac? bo nie wiem co sie pod tym kryje czy cale wynagrodzenie ktore zarobilem?

Ja się też zastanawiam, bo pkt. 11, który zacytowałeś jest trochę bez sensu. Nie ma w nim lit. a) i stylistycznie nie trzyma się kupy: "Zobowiązuje sie do (...) zwrotu kosztow w przypadku wystąpienia urzedu pracy w zwiazku za0naruszeniem zobowiazan (...)odmowa przyjecia zatrudnienia po zakonczeniu stazu".
O co UP miałby wystąpić, bo z tego zdania nic nie wynika? Czy masz możliwość załączyć skan albo zdjęcie tego dokumentu? Oczywiście bez danych.

Moze byc tylko ten kawalek do czego sie zobowiazuje?

Powrót