Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Udzielamy odpowiedzi na forum, bo może się ona kiedykolwiek przydać komuś innemu. Spróbuj jeszcze raz załączyć plik.

zwynmu.jpg

oqzzbk.jpg

Ostatnia edycja:
Czy badania lekarskie przed stażem finansował PUP? Czy otrzymywałeś zwrot kosztów przejazdu do miejsca stażu?

badanie placil pub a kosztow dojazdu nie otrzymywalem

W mojej ocenie za "koszt", który podlega zwrotowi należałoby uznać koszty badań lekarskich oraz ewentualnych dojazdów do miejsca stażu. Stypendium jest swego rodzaju substytutem wynagrodzenia za wykonaną pracę na stażu i o ile nie jest świadczeniem pobranym nienależnie, nie powinno podlegać zwrotowi.
To tyle jeśli chodzi o moją ocenę, natomiast na Twoim miejscu zapytałabym bezpośrednio w PUP co w ich opinii jest "kosztem", który ewentualnie miałbyś zwrócić. Sprawa ta jest dyskusyjna.

Witam, chciałbym zapytać czy rezygnując (z własnej winy) z 6 miesięcznego stażu po upływie 3 miesięcy PUP mimo wszystko wystawia zaświadczenie o przepracowaniu tych 3 miesięcy? Czy może te 3 miesiące są tracone i nie można ich zaliczyć do doświadczenia zawodowego?

PUP zobligowany jest do wystawienia zaświadczenia o odbytym stażu..., jednak staż "przerwany" trudno uznać za odbyty. W takiej sytuacji PUP może wystawić zaświadczenie o odbywaniu stażu wyłącznie na wniosek strony zainteresowanej.
Te 3 miesiące zawsze liczą się jako doświadczenie, ale nie liczą się jako doświadczenie zawodowe w rozumieniu ustawy i promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, ani tym bardziej jako staż zawodowy.

Witam. Mam tak problem a mianowicie byłam na stażu z urzędu pracy ale tylko przez 1,5 tyg bo zrezygnowałam z niego gdyż znalazłam inna prace na umowe zlecenie. Na początku była to umowa na 2 tyg lepiej płatna niż staż i kialam miec ppdpisana kolejna, ale mój pracodawca stwierdził że jednak nie jestem mu potrzebna i nie podpisał ze mną kolejnej umowy. Mam w związku z tym pytanie czy mogę teraz ubiegać się o kolejny staż z UP??? Bardzo proszę o odpowiedz.

Tak to oczywiste że muszę się zarejestrować i spełnić warunki, ale raczej nie powinno stanowić problemu to że tak krótko pracowałam na umowe zlecenie, tak? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Witam ponownie.
Staż pomału zbliża się ku końcowi, a ja znalazłem si w podobnej sytuacji co pawcio0503 - z różnych przyczyn po prostu nie chcę kontynuować pracy w miejscu odbywania stażu. Różnica polega na tym, że w mojej umowie jest zapis iż zobowiązuję się podjęcia pracy w miejscu odbywania stażu po jego zakończeniu, ale nie ma w niej mowy o konsekwencjach podjęcia takiej decyzji. Jedyny punkt dotyczący zwrotów kosztów stażu dotyczy tylko przerwania tego z mojej wyłącznej winy.
Czy to oznacza, że po skończeniu stażu mogę spokojnie nie podejmować pracy u organizatora, a jedyną konsekwencją będzie odebranie mi statusu bezrobotnego na określony okres czasu (120, 180 lub 270 dni)?

nurdurion napisał:
Czy to oznacza, że po skończeniu stażu mogę spokojnie nie podejmować pracy u organizatora, a jedyną konsekwencją będzie odebranie mi statusu bezrobotnego na określony okres czasu (120, 180 lub 270 dni)?
Jeśli na staż skierował Cię PUP, to tak.

Tak, na staż skierował mnie PUP z tym, że staż był organizowany z funduszy unijnych. Ale rozumiem, że skoro umowa tego nie reguluje, to nie robi to różnicy.

Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam!

nurdurion napisał:
rozumiem, że skoro umowa tego nie reguluje, to nie robi to różnicy.
Podejmując staż podpisywałaś jakąkolwiek umowę, czy oświadczenie w PUP o skierowaniu na staż?

Podpisywałem umowę z PUP. W umowie jest punkt, w którym zobowiązuję się do podjęcia zatrudnienia u organizatora stażu, jednak nie ma nic o konsekwencjach nie podjęcia zatrudnienia. Jedyne zapisy mówiące o zwrocie kosztów dotyczą tylko przerwania stażu z mojej winy:
W przypadku przerwania udziału w stażu zawodowym z wyłącznej winy Stażysty (...) Uczestnik Projektu jest zobowiązany do zwrotu 100% kosztów, które zostały poniesione przez PUP na zorganizowanie stażu do dnia przerwania, obejmujące: koszty badania lekarskiego, stypendium stażowe, zrefundowane koszty dojazdu do Organizatora stażu, zrefundowane koszty opieki nad osobą zależną.
To jedyny taki zapis w całej umowie.

nurdurion napisał:
W umowie jest punkt, w którym zobowiązuję się do podjęcia zatrudnienia u organizatora stażu, jednak nie ma nic o konsekwencjach nie podjęcia zatrudnienia(...)Różnica polega na tym, że w mojej umowie jest zapis iż zobowiązuję się podjęcia pracy w miejscu odbywania stażu po jego zakończeniu, ale nie ma w niej mowy o konsekwencjach podjęcia takiej decyzji.
Twój staż jest organizowany w ramach projektu współfinansowanego w ramach POKL? Jeśli tak, jakie to poddziałanie?
Może warto zanim zakończysz staż sprawę wyjaśnić. Proponuję już teraz zawiadomić PUP o powodach rezygnacji z zatrudnienia po stażu i wskazaniu konsekwencji (wraz z podstawą prawną) niewywiązania się z podjętego na etapie przystępowania do projektu zobowiązania.

Ostatnia edycja:
Numer POKL to 7.2.1, a projekt nosi nazwę "Młodość jest twoim atutem". Jutro i tak idę do urzędu, ale chciałem najpierw zasięgnąć niezależnej opinii ;)

Powrót