Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam podjąłem się szkolenia wraz ze stażem, ale z PUP tylko na własną rękę znalazłem i tak czy siak musiałem przynosić zaświadczenie, że jestem zarejestrowany w PUP i znajomy mi znalazł załatwił pracę i dziś do mnie zadzwonili, że mam spotkanie do szkolenia i chciałem zrezygnować ze szkolenia i powiedział mi, że muszę zwrócić, im pieniądze za katering,wynajem lokalu,ubezpieczenie i za materiały to się troszkę zdziwiłem że wyniesie mnie spore koszty :o, a w regulaminie piszę, że ...
"Udział Uczestnika w Projekcie jest bezpłatny; koszty udziału Uczestników w projekcie pokrywa Realizator.

I zadaję tu pytanie, czy muszę jakie kol wiek duże pieniądze zwracać czy tylko za ubezpieczenie, bo żadnych badań lekarskich nie przechodziłem ani nic innego tylko miałem poradnictwo zawodowe z panią psycholog podsyłam link jak nazywa się projekt ;]

http://szansadlamlodych.pl/wp-content/uploads/2015/01/redulamin_projektu_szansa_dla_mlodych.pdf Proszę o pomoc bo nie mam zamiaru im żadnych pieniędzy zwracać bo z tego co czytałem nic im nie powinienem wracać prócz tego ubezpieczenia gdyż jeszcze nie podjąłem nawet szkolenia ...

Adrian_in3 napisał:
Witam podjąłem się szkolenia wraz ze stażem, ale z PUP tylko na własną rękę znalazłem i tak czy siak musiałem przynosić zaświadczenie, że jestem zarejestrowany w PUP i znajomy mi znalazł załatwił pracę i dziś do mnie zadzwonili, że mam spotkanie do szkolenia i chciałem zrezygnować ze szkolenia i powiedział mi, że muszę zwrócić, im pieniądze za katering,wynajem lokalu,ubezpieczenie i za materiały to się troszkę zdziwiłem że wyniesie mnie spore koszty :o, a w regulaminie piszę, że ...
"Udział Uczestnika w Projekcie jest bezpłatny; koszty udziału Uczestników w projekcie pokrywa Realizator.

I zadaję tu pytanie, czy muszę jakie kol wiek duże pieniądze zwracać czy tylko za ubezpieczenie, bo żadnych badań lekarskich nie przechodziłem ani nic innego tylko miałem poradnictwo zawodowe z panią psycholog podsyłam link jak nazywa się projekt ;]
I jeszcze jak podejmę prace mam im wysłać skserowaną Umowę o Pracę ...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
§ 9.3 Regulaminu projektu Szansa Dla Młodych mówi, że: "Uczestnik, który został zakwalifikowany do udziału w projekcie i rozpoczął w nim udział, może zrezygnować z uczestnictwa w projekcie tylko w wyniku ważnych zdarzeń losowych dotyczących jego osoby lub członka jego rodziny (np. choroba Uczestnika, choroba osoby zależnej) lub podjęcia przez niego pracy zarobkowej."

§ 6. 1 Regulaminu projektu Szansa Dla Młodych : "Uczestnik zakwalifikowany do udziału w Projekcie i zamierzający wziąć w nim udział zobowiązany jest do zawarcia Umowy Uczestnictwa w Projekcie w terminie wskazanym przez Realizatora wg wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do Regulaminu."

Tutaj najistotniejsze jest do czego zobowiązałeś się zawierając umowę z realizatorem projektu (jakie są jej warunki) oraz jakie kary przewiduje umowa za rezygnację z uczestnictwa w projekcie z innego powodu niż ważne zdarzenie losowe lub podjęcie pracy zarobkowej.
Jeśli chcesz konkretnej odpowiedzi załącz treść umowy, którą podpisałeś.

P.S. Bezpłatne uczestnictwo w projektach unijnych oznacza, że aby nie musieć nic zapłacić musisz go rozpocząć i ukończyć. Przerwanie uczestnictwa w projekcie bez konkretnego powodu, skutkuje niestety koniecznością zwrotu środków finansowych jakie realizator zdążył wydatkować w związku z Twoim uczestnictwem. Skoro zatem zapłacono za Twój obiad (czy też jak się doczytałam w regulaminie zwrócono koszty dojazdu na zajęcia w ramach modułu doradczo - psychologicznego), a Ty teraz bez powodu przerywasz uczestnictwo w projekcie, to koszty uczestnictwa w rozpoczętym a nie ukończonym projekcie należy pokryć.

Ostatnia edycja:
A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Co się dzieje z pracodawcą, który właściwie z dnia na dzień traci stażystę? Przecież, jeśli się nie mylę, oni za przyjęcie stażysty dostają jakąś kwotę? Rozumiem, że wtedy te pieniądze tracą? Czy dostają jakąś jej część, w zależności od tego ile czasu stażysta zdołał u nich pracować?
I jeszcze jedo pytanie, czy rezygnacja ze stażu z powodu znalezienia pracy może odbyć się też w trakcie załatwiania tych wszystkich formalności typu wypełnienie dokumentów, badania lekarskie itd.?

nortonka napisał:
Co się dzieje z pracodawcą, który właściwie z dnia na dzień traci stażystę? Przecież, jeśli się nie mylę, oni za przyjęcie stażysty dostają jakąś kwotę? Rozumiem, że wtedy te pieniądze tracą?
Nie, przy standardowym stażu pracodawcy nie otrzymują żadnych pieniędzy. Wyjątek stanowi staż w ramach bonu stażowego kiedy to po zakończeniu stażu i zatrudnieniu go dodatkowo z własnych środków pracodawca otrzymuje jednorazową premię w wysokości 1500 zł. Warunkiem otrzymania takiej premii jest jednak zatrudnienie bezrobotnego po zakończeniu stażu na okres minimum 6 miesięcy.
nortonka napisał:
czy rezygnacja ze stażu z powodu znalezienia pracy może odbyć się też w trakcie załatwiania tych wszystkich formalności typu wypełnienie dokumentów, badania lekarskie itd.?
Może, z tym, że tak czy inaczej trzeba będzie przedstawić w PUP dokument potwierdzający podjęcie pracy, zatem nie polecam przerywania stażu bez 100% pewności, że nowy pracodawca się przypadkiem nie wycofa.

chciałam się zapytać jak napisać podanie o przerwanie stażu???? wyjezdzam do pracy za granie i nie wiem jak to uformowac

Bareczek napisał:
chciałam się zapytać jak napisać podanie o przerwanie stażu???? wyjezdzam do pracy za granie i nie wiem jak to uformowac
Tzn, że pracę za granicą masz już "zaklepaną" czy dopiero zaczniesz jej poszukiwać po przyjeździe? Czy będziesz w stanie przesłać do PUP umowę?

tzn prace mam ale nie jestem w stanie u Pup okreslic kiedy moge im dostarczyc umowe

Witam serdecznie !

Chciałbym zrezygnować ze stażu, który rozpoczął mi się 27-04-2015. Dzwoniłem do PUP-u i chciałem się dowiedzieć jakie są konsekwencje zerwania stażu. Lecz Pani mi powiedziała, że jeśli chcę zrezygnować ze stażu to powiedziała mi żebym napisał podanie o rezygnacji ze stażu. Chciałbym aby ktoś mi pomógł przy napisaniu owego podania oraz czy powód :
- nie odpowiada mi ten staż
- wyjeżdżam za granicę
Czy te przyczyny mogą być ? Czy może jakiś inny powód podać ? Jak tak, to jaki ?

Ja właśnie złożyłam podanie o rezygnacje ze stażu;)) napisałam ze wyjeżdżam za granice:)) rożnie to bywa ponieważ w każdym PUP jest inaczej. U mnie np nie wiedzieli co robić i za każdym razem mnie odsyłali bo nigdy się z takim przypadkiem nie spotkali.... Więc postanowiłam zadzwonić wyżej i tam pani powiedziała mi ze jeżeli nie przedstawisz umowy o prace to wykreślają Cie z ewidencji na 120 dni i jeżeli np dojeżdżasz na staz to koszty przejazdów jeżeli pokrywa to PUP.

breakin
Mezczyzna.gif
, tylko w przypadku podjęcia pracy jest gwarancja, że staż zostanie przerwany bez konsekwencji dla bezrobotnego. W każdym innym przypadku sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, tzn. na podstawie danych zawartych w podaniu (o którym wspomniała Pani z PUP) dotyczących powodu przerwania stażu. Podanie powinno być na tyle wyczerpujące, aby Dyrektor PUP podejmując decyzję w Twojej sprawie miał pełny obraz sytuacji i realnie mógł ocenić powody przerwania stażu. Pisząc podanie wskazujesz prawdziwy powód swojej decyzji. Jeśli jest to jeden z ww., to wysil się, aby nieco dokładniej przedstawić sytuację...Co to znaczy, że nie odpowiada Ci ten staż? Masz problemy z przyswojeniem sobie wiedzy, ze współpracownikami, z szefem... z czym dokładnie? Nie odpowiada Ci wysokość stypendium, czujesz się wykorzystywany, pracujesz ponad wymiar czasu pracy, nie radzisz sobie z klientami, z pracą? A jeśli to wyjazd za granicę, to w jakim celu? Turystycznie czy do pracy, a jeśli to drugie, to czy masz już "załatwioną" pracę czy dopiero masz zamiar jej szukać?
Bardzo to ogólnikowe i niestety... świadczy na Twoją niekorzyść. Jeśli podasz "suchy" powód bez konkretów, na 99% staż zostanie przerwany z konsekwencjami. Także lepiej pokusić się o nieco szersze opisanie powodu rezygnacji.

W przypadku gdyby PUP nie uznał Twojego tłumaczenia, konsekwencjami przerwania stażu jest jak już wyżej napisała Bareczek
Kobieta.gif
pozbawienie statusu bezrobotnego na okres 120, 180 lub 270 dni oraz zwrot kosztów przejazdów na staż oraz koszt badań lekarskich - jeśli te dwie formy były finansowane przez PUP.

Ostatnia edycja:
Tak ja właśnie wyjeżdżam do pracy;) I w PUP tez tak napisałam na podaniu o rezygnację. A jeżeli chodzi o umowę to dostanę ją w Niemczech na miejscu. I w PUP Umówiłam się tak z pracownikami i też tak napisałam na piśmie, ze umowe postaram się dostarczyc kiedy ją dostane na miejscu droga mejlowa jak będę możliwość wysłać bądź jak wróce.

Bareczek napisał:
Tak ja właśnie wyjeżdżam do pracy I w PUP tez tak napisałam na podaniu o rezygnację. A jeżeli chodzi o umowę to dostanę ją w Niemczech na miejscu. I w PUP Umówiłam się tak z pracownikami i też tak napisałam na piśmie, ze umowe postaram się dostarczyc kiedy ją dostane na miejscu droga mejlowa jak będę możliwość wysłać bądź jak wróce.
Pytanie zadałam breakin
Mezczyzna.gif
;)... ale jeśli tylko doślesz umowę do PUP nie będzie problemu z usprawiedliwieniem przerwania stażu. Pamiętaj, aby od razu po przyjeździe na miejsce upomnieć się o umowę. Umowę będziesz mieć zawartą z firmą polską czy niemiecką?

Tzn z osoba prywatna w Niemczech.

Bareczek napisał:
Tzn z osoba prywatna w Niemczech.
Dopytaj się w takim razie jeszcze w PUP czy umowa nie musi być przypadkiem przetłumaczona na język polski przez tłumacza przysięgłego, jeśli będzie sporządzona tylko w języku niemieckim. Pamiętaj, że w Polsce językiem urzędowym jest język polski.

Jedna powiem, że ciężko jest się dogadać z pracownikami. Dużo na ten temat nie wiedzą tak jak ja jestem z małej miejscowości i tylko jest tutaj Filia Powiatowego Urzedu Pracy jest ciężko cokolwiek się dowiedzieć. Mówili mi, że będę zwracała stypendium i w ogóle same najgorsze rzeczy. Dlatego tez postanowiłam się dowiedzieć gdzieś wyżej. I tam dopiero się wszystkiego dowiedziałam. Więc moje spostrzeżenie jest takie sejm pracuje 10 miesięcy w roku i ustawy zmieniają się co chwile tak???? To skoro wybierasz taki zawód to raczej powinno się mniej więcej być na bieżąco z ustawami, a bynajmniej jak ktos przyjdzie z jakimś zapytaniem to fakt odesłać zeby np przyjść następnego dnia i wtedy udzielic informacji. Ja chodziłam az trzy razy i za kazdym razem nie dostawałam odpowiedzi. MAsakra jest z tymi urzędnikami:)))Kawę tylko piją!!

Bareczek napisał:
MAsakra jest z tymi urzędnikami))Kawę tylko piją!!
Tak jak i reprezentanci wielu innych zawodów. Urzędnik też człowiek, musi i zjeść i coś wypić. Nie usprawiedliwia to jednak braku elementarnej wiedzy w zakresie wykonywanej pracy ani tym bardziej wprowadzanie w błąd.
A tak już z ciekawości... Twój staż jest współfinansowany ze środków UE w ramach PO WER?

Bareczek napisał:
Nie nie z UE zwykły
W takim razie nie rozumiem rozterek pracowników Twojego PUP. Zwrot stypendium nie grozi w przypadkach przerwania stażu.
A wracając do tematu umowy, to naprawdę najpierw podpytaj w swoim PUP, choć w mojej ocenie jeśli umowa zostanie sporządzona w języku niemieckim konieczne jest albo przetłumaczenie jej na język polski albo dostarczenie innego dokumentu sporządzonego w języku polskim poświadczającego podjęcie pracy (np. zaświadczenie).

Ostatnia edycja:
Tak jak już wczesniej napisałam że kiedy poszłam się dowiadywać o rezygnacji nie potrafili mi odpowiedzieć na moje pytanie;) Ze prawdopodobnie będę zwracała stypendium a może to a może tamto i tak wymyślali. Więc poszłam za jakiś czas i to samo, że muszą dzwonić i się dowiadywać. Jak ja zaczęłam mówić Pani, że dowiadywałam się, że stypendium to moje zarobione pieniądze i ze tego nie będę zwracać. To powiedzieli, że juz Oni sami nie wiedzą. I juz za trzecim razem zaniosłam im podanie o rezygnacji wtedy łaskawie zadzwoniła wyżej i się dowiedziała co i jak.

Mam pytanie: czy chcąc zrezygnować ze stażu z powodu podjęcia innej pracy należy najpierw podpisać umowę w danym pracodawcą i jej kopię dołączyć do wniosku o przerwanie stażu, czy też najpierw dostarczyć wniosek o przerwaniu stażu, a dopiero potem podpisać umowę? Czy chodzi o to, aby tego samego dnia podpisać umowę i złożyć wniosek w PUP wraz z kopią umowy? Słyszałam, że jeśli podejmie się zatrudnienie, ale nie wystosuje wniosku o przerwanie stażu zwraca się stypendium?

Powrót