Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chciałabym przerwać staż z UP, który niedawno rozpoczęłam. Nie odpowiada mi podejście do stażystów w firmie oraz zadania, które ograniczają się jedynie do pisania maili. Ze stażu nie wynoszę absolutnie nic i nie zajmuję się tym, czym zajmować się miałam.

Jakie kroki powinnam poczynić? Planuję udać się jutro do UP w celu deklaracji chęci zrezygnowania ze stażu. Czy powinnam mieć ze sobą jakieś podanie (jakie?)? Czy istnieje możliwość przerwania stażu bez pokazywania się w firmie? Nie chcę tego przeciągać i wolałabym jak najszybciej o tym zapomnieć. Czy jest szansa, aby w tym wypadku nie stracić statusu bezrobotnego?

Jakie kroki powinnam poczynić?
Niezwłocznie zgłosić w UP na piśmie nieprawidłowości w realizacji stażu. UP jako organ nadzorujący odbywanie stażu ma obowiązek sprawę zbadać (skontrolować) i wydać zalecenia dot. dalszej jego kontynuacji bądź nie. Ale kontrola nie przebiegnie prawidłowo jeśli ciebie już tam nie będzie i właściwie postawisz pracodawcę na wygranej pozycji, bo raczej nikt w firmie nie będzie śmiał potwierdzić twoich słów..., a ty odeprzeć ewentualnych ataków pracodawcy.
Jeśli staż przerwiesz bez dania szansy na właściwą kontrolę stażu, a zwłaszcza bez zgody UP, to musisz się liczyć z wszelkimi konsekwencjami przerwania stażu.

Witam

Ja mam pytanie, czy jesli jestem obecnie na stażu, czy mogę z niego zrezygnować na rzecz rozpoczecia własnej działalności gospodarczej? czy bede musiala ponosic jakies koszty ze wzgledu rezygnacji ze stazu ? itp.

Działalność chcesz podjąć ze środków własnych czy masz zamiar ubiegać się o nie z UP? Czy na staż skierował cię UP?

Ostatnia edycja:
Witam.
Chciałabym zrezygnować ze stażu ale nie wiem jak napisać rezygnacje z przyczyn osobistych. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Forma podania - w lewym górnym rogu - twoje dokładne dane, w prawym - miejscowość i datę, w nagłówku - "Do Dyrektora/Kierownika PUP w ...."
A w treści... to co ci dyktuje serce... Przepraszam, ale nie znam twojej sytuacji, nie wiem co do ważny powód osobisty... i nie jestem w stanie precyzyjniej określić powodu przerwania stażu.
Na końcu zwrot grzecznościowy np. "Z poważaniem" i odręczny podpis.

Witam
Mam pytanie czy jest możliwość wzięcia ponownie skierowania do pracy z UP które oddałam z mojej winy gdyż miałam w tym saym dniu inną rozmowę o naormalną pracę? A skirowanie było do pracy jako doposażenie na pół roku i nie wiedziałam co zrobić. A z rozmowy nic nie wyszło i teraz bym chciała wrócić tam bo chcę pracować tylko że nie wiedeziałam co z tej rozmowy wyjdzie. Będę wdzięczna za odpowiedź :)

czy jest możliwość wzięcia ponownie skierowania do pracy z UP które oddałam z mojej winy
Czy to oznacza, że odmówiłaś przyjęcia propozycji pracy? Czy składałaś w PUP wyjaśnienia dlaczego? Jaki powód podałaś?

tzn chciałam pracować ale nie wiedziałyśmy ja i kierowniczka co wpisać to mi wpisała że ja odmówiłam a nie chciałam żeby to było że ja odmawiam gdyż chciałam podjąć tą pracę akurat tyle że miałam tą rozmowę i nie wiedziałam w tedy co z nie jwyjdzie a to z UP w ogóle było jako doposażenie czyli pół roku pracy i dziękuję ale zawsze to coś.

I wszystko napisałam w PUP dlaczego że miałam możliwość podjęcia innej pracy zarobkowej ale niestety no nie udało się i nie wiem czy mogę teraz ponownie wziąść to skierowanie czy już nie i jak już wiem że umowy nie będę miała to mnie wyrejestrują.

Ptysia134 napisał:
nie wiedziałyśmy ja i kierowniczka co wpisać to mi wpisała że ja odmówiłam
No właśnie... Myślę, że teraz nie tylko nie otrzymasz ponownie skierowania, ale też zostaniesz pozbawiona statusu osoby bezrobotnej z uwagi na bezuzasadnioną odmowę przyjęcia propozycji pracy. No chyba, że twój PUP uwzględni twoje tłumaczenia.
Ptysia134 napisał:
I wszystko napisałam w PUP dlaczego że miałam możliwość podjęcia innej pracy zarobkowej (...) jak już wiem że umowy nie będę miała to mnie wyrejestrują.
Napisz dokładnie co napisałaś w PUP. Czy zobowiązałeś się dostarczyć w jakimś terminie umowę? Jeśli tak, to do kiedy?

P.S. Przez 20 minut masz możliwość edycji zamieszczonego na forum postu. Zatem nie zamieszczaj postów jeden za drugim tylko korzystaj z opcji "Edytuj".

Ostatnia edycja:
Aha nie wiem przejdę się w poniedziałek i zapytam czy jest możliwość wzięcia ponownie tego skierowania. A w PUP napisałam że z powodu możliwości podjęcia innej pracy a czas dostarczenia umowy lub zaświadczenia to do 7 dni jeśli w tym czasie nie przyniosę to zostaje wyrejestrowana na 3 miesiące.

Ptysia134 napisał:
(...) jeśli w tym czasie nie przyniosę to zostaje wyrejestrowana na 3 miesiące.
Nie na 3 miesiące a na 120, 180 lub 270 dni... w zależności od tego który raz odmówiłaś przyjęcia oferty. Jak najszybciej leć do PUP i "odkręcaj" sprawę, chodź nie wiem czy nie jest za późno.
Weź także pod uwagę, że oferta może być już nieaktualna (co jest bardzo prawdopodobne), ponieważ pracodawca dokonał już wyboru kandydata. A wtedy skierowania nie otrzymasz na pewno.

hmm wiem że mam na 120 dni czyli 3 miesiące bo mi powiedziała bo to moja 1 odmowa. Nom przejdę się i dowiem. Tylko nie wiem czy ubezpieczenie w tedy jest do końca miesiąca i potem już nie będę miała aż do ponownego rejestrowania się czy jak?

Ptysia134 napisał:
(...) wiem że mam na 120 dni czyli 3 miesiące bo mi powiedziała bo to moja 1 odmowa. Nom przejdę się i dowiem...
120 dni to nie 3 a 4 miesiące...
Jak już wiesz, że zostałaś wyrejestrowana z ewidencji osób bezrobotnych, to twoja wizyta w PUP w tej chwili jest bezcelowa.
Zaczekaj aż zostanie ci przysłana decyzja o utracie statusu i wtedy złóż odwołanie... masz na to 14 dni od dnia jej doręczenia. Natomiast nie licz na to, że do chwili rozstrzygnięcia sprawy oferta będzie jeszcze aktualna. Dopóki nie posiadasz statusu osoby bezrobotnej nie otrzymasz skierowania do pracy w ramach doposażenia/wyposażenia stanowiska pracy. Poza tym w mojej ocenie szanse na odzyskanie statusu nawet po złożeniu odwołania są niewielkie...
Ptysia134 napisał:
(...) czy ubezpieczenie wtedy jest do końca miesiąca i potem już nie będę miała aż do ponownego rejestrowania się czy jak?
Ubezpieczenie obowiązuje jeszcze przez 30 dni po utracie statusu bezrobotnego. Potem już nie.

Ostatnia edycja:
Witam,
Mam podobny problem. Jestem na stażu organizowanym w ramach programu operacyjnego Kapitał Ludzki (prowadzonego przez organizacje pozarządowe, nie z Urzędu Pracy) i zastanawiam się jakie są konsekwencje zerwania stażu. Pracodawca nie zapewnia mi warunków do nauki, tj. nie mam miejsca pracy, komputera (zostałam nawet poproszona o przyniesienie własnego komputera, abym mogła pracować i się uczyć) i poproszono mnie o przyjście do pracy w weekend, co jest niezgodne z zapisami w umowie (brak możliwości pracy w godzinach nadliczbowych, praca od pn do pt max 8 godzin dziennie, max 40 godzin w tygodniu). Staż ma się odbywać 4 miesiące, a zaczęłam go w lutym. Chciałabym zmienić staż i trafić do innego pracodawcy, ale umowa nie posiada zapisu co w takiej sytuacji. Wyszukałam nawet innego pracodawcę, u którego mogłabym odbywać ten staż, ale najpierw chcę się dowiedzieć czy "przeniesienie" stażu jest możliwe, czy też będę skazana na obecnego pracodawcę do końca trwania umowy o staż.

A jakie konsekwencje przewiduje umowa za przerwanie stażu?

Umowa nie mówi o konsekwencjach stąd moje pytanie. Istnieje zapis, że możliwe jest rozwiązanie umowy przed upływem okresu na który została zawarta jeśli pracodawca nie spełnia warunków umowy - czyli jak rozumiem, np nie zapewnia mi miejsca pracy, komputera, każe pracować dłużej niż przewiduje umowa. Możliwe jest też natychmiastowe rozwiązanie umowy jeśli stażysta nie wypełnia obowiązków. Nic jednak nie jest napisane o konsekwencjach takich rozwiązań.

Ciężko udzielić ci właściwej porady nie znając dokładnych zapisów umowy czy chociażby regulaminu udziału w projekcie. Załącz skan albo zdjęcie umowy...oczywiście zakryj dane osobowe i nazwy własne, bo są nieistotne.
Napisz proszę też pełną nazwę projektu, nr priorytetu, działania i poddziałania.

Powrót