Rezygnacja ze stażu.

• Autor wątku Autor wątku Gooner14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gooner14

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam wszystkich.
Moja sytuacja jest taka że chcę zrezygnować ze stażu. Problemem jest to że nie od razu będę miał umowę o pracę tam gdzie idę bo pierw muszę przejść 4 dniowe kursu. I moje pytanie brzmi czy jeżeli chce zrezygnować z powodu znalezienia pracy czy mam jakiś czas (około 14 dni) na doniesienie umowy, i czy gdybym zrezygnował z własnej winy to oddaję wszystkie pieniądze jakie zarobiłem czy tylko koszty stażu tzn. badania,dojazdy itd itd ? Pozdrawiam

Gooner14 napisał:
chce zrezygnować z powodu znalezienia pracy czy mam jakiś czas (około 14 dni) na doniesienie umowy
Zgłosić podjęcie pracy bezrobotny musi w ciągu 7 dni od jej podjęcia. Biorąc jednak pod uwagę, iż tutaj sytuacja jest nieco inna niż każdego bezrobotnego (z racji odbywanego stażu) nie wystarczy jedynie oświadczyć w PUP, że podejmujesz pracę, ale należy ten fakt udokumentować. Jeśli nie otrzymasz od razu umowy to poproś swojego przyszłego pracodawcę o wydanie zaświadczenia, w którym będzie wskazana data nawiązania stosunku pracy, bez warunków, które określone będą w samej umowie. To zaświadczenie podpisane przez pracodawcę spokojnie powinno wystarczyć, aby usprawiedliwić przerwanie stażu.
Gooner14 napisał:
gdybym zrezygnował z własnej winy to oddaję wszystkie pieniądze jakie zarobiłem czy tylko koszty stażu tzn. badania,dojazdy itd itd ?
Badania i dojazdy, jeśli PUP finansował te formy.

Czyli gadanie że trzeba oddać wszystkie zarobione pieniądze to tylko mity,tak ?

Gooner14 napisał:
Czyli gadanie że trzeba oddać wszystkie zarobione pieniądze to tylko mity,tak ?
Coraz częściej te "mity" stanowią swego rodzaju straszak (w niektórych przypadkach może i lepiej, bo niektórym uczestnikom projektów się wydaje, że mogą podejmować zobowiązania i bez powodu rezygnować bez żadnych konsekwencji), ponieważ trudno jednoznacznie zinterpretować jakie wydatki są "kosztem stażu"... zwłaszcza kiedy jest on organizowany ze środków UE w ramach POKL.
Podobny przypadek poruszany był tutaj http://forumprawne.org/bezrobocie/50442-rezygnacja-ze-stazu-21.html. Poczytaj sobie od postu #206 do końca...

Aby spróbować jednoznacznie ocenić Twoją sytuację czy masz możliwość załączyć skan Twojego oświadczenia, jakie podpisałeś w PUP, o skierowaniu do odbycia stażu? Albo chociaż zacytuj dokładnie co mówi ono o przerwaniu stażu. Czy Twój staż jest współfinansowany ze środków UE w ramach POKL?

Ostatnia edycja:
Pisze dokładnie tak:

"W przypadku przerwania stażu z własnej winy(z wyjątkiem podjęcia zatrudnienia), zostanę zobowiązany do zwrotu poniesionych kosztów z FP (PFRON, EFS) oraz zostanę pozbawiony statusu bezrobotnego na okres 120 dni w przypadku pierwszego zerwania itd"

Więc jak wygląda moja sytuacja ?

Dodam że to staż z Unii Europejskiej program Kapitał Ludzki ; )

Ostatnia edycja:
Jak dla mnie za "koszt" należałoby uznać badania i dojazdy i zwrotu tych dwu świadczeń należałoby też dochodzić. Stypendium natomiast jest swego rodzaju substytutem wynagrodzenia za wykonaną pracę, więc nie uważam, aby podlegało zwrotowi.
Jednakże po jednoznaczną interpretację muszę odesłać Cię do Twojego PUP.

Powrót