Robienie zdjęć na wystawie.

• Autor wątku Autor wątku aclyss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aclyss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam pytanie - na wystawie psów robię zdjęcia (prywatnie) czy mam do tego pełne prawo aby udostępniać te zdjęcia, na przykład w internecie ? Czy właściciel psa ma podstawę prawną aby zabronić mi robienia zdjęć właśnie jego psu ?

Tak, masz pełne prawo udostępniać te zdjęcia gdzie tylko chcesz, bez zgody właściciela psa, jeżeli jesteś autorem zdjęcia

Witam,

no, nie jestem taki przekonany, że zawsze można takie zdjęcia rozpowszechniać...

1. nie, jeśli organizator wystawy ograniczył regulaminem wystawy możliwość publikacji zdjęć z imprezy, np. z wyłącznością dla konkretnego wydawnictwa.

2. ustawa o prawie prasowym:
Przepis prawny:
Art. 14.
...
...
6. Nie wolno bez zgody osoby zainteresowanej publikować informacji oraz danych dotyczących prywatnej sfery życia, chyba że wiąże się to bezpośrednio z działalnością publiczną danej osoby.
a więc Tak, jeśli portal, na którym byłyby rozpowszechniane zdjęcia byłby prasą, zaś sama wystawa była publiczna.

Czy autor zdjęcia ma prawo do jego publikacji w wypadku gdy na zdjęciu jest pies z przewodnikiem jeśli nie uzyskał zgody od osoby fotografowanej?

Chodzi mi konkretnie o interpretację tego zapisu:

W myśl art. 81 ust. 2. u.p.a.p.p. zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,

Czy wystawianie psa przez hodowcę można zaliczyć do pełnienia funkcji społecznych lub zawodowych?

PS
Wydaje mi się, że pytanie jest na tyle związane z tematem, że nie ma sensu zakładanie nowego wątku - dlatego odkopuję ten.

@ krzyg: rozumiem, że chodzi o zdjęcie z wystawy lub innej imprezy dotyczącej psów. Jeśli regulamin imprezy nie normuje tego inaczej, to moim zdaniem na rozpowszechnienie wizerunku przewodnika psa zgoda powinna być. Choć oczywiście, w zależności od charakteru i kompozycji zdjęcia, można by się może zastanawiać, czy osoba ta nie stanowiła jedynie szczegółu całości.

_chris_ napisał:
@ krzyg: rozumiem, że chodzi o zdjęcie z wystawy lub innej imprezy dotyczącej psów. Jeśli regulamin imprezy nie normuje tego inaczej, to moim zdaniem na rozpowszechnienie wizerunku przewodnika psa zgoda powinna być.

Zgadza się chodzi o wystawę psów. Do niedawna byłem przekonany, że tak jak piszesz zgoda na publikację zdjęć jest wymagana. Spotkałem się jednak z opinią, że nie jest potrzebna. Wydaje mi się, że problem sprowadza się właśnie do interpretacji czy osoba wystawiająca psa może być uznana za osobę publiczną pełniącą funkcję zawodową/społeczną. Zdjęcia wykonane zostały przez osobę prywatną - bez akredytacji prasowej - to chyba ma w tym wypadku znaczenie. Zostały upublicznione na stronie innej hodowli w poście na forum z bardzo negatywnym komentarzem w stosunku do hodowcy na zdjęciu.

Uzupełnienie bo chyba może to mieć znaczenie:
Spotkałem się z dwoma przypadkami:
1. Zdjęcia trafiły najpierw do publicznej galerii w serwisie skupiającym sympatyków rasy a na forum (inna strona) zostały podlinkowane.
2. Zdjęcia zostały umieszczone na blogu osoby, która je wykonała.

_chris_ napisał:
Choć oczywiście, w zależności od charakteru i kompozycji zdjęcia, można by się może zastanawiać, czy osoba ta nie stanowiła jedynie szczegółu całości.

W przypadku, o którym mówię, jest to ewidentnie zdjęcie tej osoby. Na pierwszym planie jest tylko ona z psem.

Domyślam się, że w stosunku do filmu nakręconego na wystawie psów przez prywatną osobę, będą stosować się te same wymagania - czyli publikacja w internecie wymagałaby zgody wszystkich osób na pierwszym planie?

PS
Wielkie dzięki za odpowiedź :)

Ostatnia edycja:
krzyg napisał:
Spotkałem się jednak z opinią, że nie jest potrzebna. Wydaje mi się, że problem sprowadza się właśnie do interpretacji czy osoba wystawiająca psa może być uznana za osobę publiczną pełniącą funkcję zawodową/społeczną.
Ja tam nie widzę powodu, aby przewodnika psa uznawać w ogólności za osobę powszechnie znaną - w końcu na zawodach głównymi aktorami są psy, a nie ich przewodnicy. Moim zdaniem, przewodnik jest jak najbardziej osobą prywatną. Chyba, ze jest to jakiś hodowca (treser) zawodowy, wtedy można by się zastanawiać.
Zdjęcia wykonane zostały przez osobę prywatną - bez akredytacji prasowej - to chyba ma w tym wypadku znaczenie.
To mogłoby by mieć znaczenie, jeśli na wystawie obowiązywałby zakaz fotografowania przez osoby nie posiadające akredytacji. Ale to raczej byłoby naruszeniem praw organizatora.
Zostały upublicznione na stronie innej hodowli w poście na forum z bardzo negatywnym komentarzem w stosunku do hodowcy na zdjęciu.
Pomijając kwestie pozwolenia na rozpowszechnianie wizerunku, w tym przypadku mogło dojść do naruszenia dóbr osobistych przewodnika psa - Art.23. kodeksu cywilnego lub Art.212. kodeksu karnego.
1. Zdjęcia trafiły najpierw do publicznej galerii w serwisie skupiającym sympatyków rasy a na forum (inna strona) zostały podlinkowane.
a w takim przypadku jest problem, czy taki sposób jest rozpowszechnianiem w świetle upaipp, czyli czy w takim przypadku dokonuje się ewentualnie naruszenia. Zdania są podzielone. Ale był już pierwszy wyrok w sprawie naruszenia dóbr osobistych przez osobę linkującą materiał.
2. Zdjęcia zostały umieszczone na blogu osoby, która je wykonała.
to już w zasadzie nie miałoby większego znaczenia dla sprawy
Domyślam się, że w stosunku do filmu nakręconego na wystawie psów przez prywatną osobę, będą stosować się te same wymagania - czyli publikacja w internecie wymagałaby zgody wszystkich osób na pierwszym planie?
tak samo.

Ostatnia edycja:
_chris_ napisał:
Ja tam nie widzę powodu, aby przewodnika psa uznawać w ogólności za osobę powszechnie znaną - w końcu na zawodach głównymi aktorami są psy, a nie ich przewodnicy. Moim zdaniem, przewodnik jest jak najbardziej osobą prywatną. Chyba, ze jest to jakiś hodowca (treser) zawodowy, wtedy można by się zastanawiać.

Nad tym się właśnie zastanawiam. Regulamin Związku Kynologicznego stwierdza:

§ 2
Hodowla psów rasowych prowadzona przez członków Związku jest hodowlą amatorską.

Wydaje mi się, że można na tej podstawie przyjąć, że hodowca wystawiający własne psy pozostaje osobą prywatną. Czy ma znaczenie, że dana osoba jest rozpoznawana w środowisku sympatyków konkretnej rasy w związku z prowadzeniem serwisu internetowego?

W innym wątku znalazłem informację, że w wypadku złożenia pozwu przez osobę,której zdjęcia zostały opublikowane w internecie bez jej zgody, obowiązek wykazania, że prawo nie zostało złamane spoczywa na fotografie. Domyślam się, że obejmuje to też wykazanie, że sfotografowana osoba jest osobą powszechnie znaną. Jakie kryteria byłyby brane w tym wypadku przez sąd?

Powrót